Erzurum Kongresi’nin 100. yıl etkinlikleri, tam da tarihi Kongre’nin vakarına, siyasi ve sosyal yapısına yaraşır biçimde yapıldı.

Çok şükür kazasız-belasız geçtiği gibi üstüne üstelik herkesin imrenerek takip ettiği bir kalitedeydi.

Bundan ötürü, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Erzurum’un adı günlerce en şanlı biçimde gündeme geldi; bilen bilmeyen yeniden Erzurum Kongresi’ne tekrar göz attı, yüz yıl önce toplanan Kongre’de Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığında, tamamen sivil heyetin aldığı o çok esaslı kararlar hatırlandı.

Bu hususta başından beri yakın tarihimizde Erzurum Kongresi’ne gereken ehemmiyetin verilmediği görüşündeydim; ta ki bu yılın Temmuz’una gelinciye kadar…

Hep birlikte tanık olduk:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke gündeminin bunca hengamesine rağmen Kongre’nin 100. yılı kutlamalarıyla yakından ilgilendi ve yayımladığı mesajla da samimi duygularını ifade etti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, törenlere bizzat katılarak, Meclis’in Erzurum Kongresi’ne verdiği önemin altını çizdi.

Aynı şekilde bakanlardan milletvekillerine, üst düzey bürokratlardan belediye başkanlarına; emniyetten üniversitelere kadar herkes günlerce koşturdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TRT ve TSK ise,en çok katkıyı veren kurumların başında yer aldı.

Vali Okay Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i anlatmaya bile gerek yok…

Hakiki manada yüreklerini ortaya koydular ve 100. yıla yakışır bir iş çıkardılar.

Sizlerin de takip ettiğiniz gibi yüzden fazla etkinlik düzenlendi.

Ve bu etkinlikler öyle tırışkadan şeyler de değildi hani…

Hepsi önceden çalışılmış, emek verilmiş işlerdi.

Misal; dün TRT’nin hem ana haber bültenini Erzurum’dan Kongre binasının önünden sunması, hem de TRT Müzik Kanalı’nda onlarca sanatçının katılımıyla Erzurum’a özel muhteşem konser tertip etmesi, altı çizilmeye değer bir çıkıştı.

Diğer kurumlara haksızlık etmeyelim, dedik ya ilgili ilgisiz herkes ve her kurum elini taşın altına sokmaktan kaçınmadı.

Sonuç olarak Erzurum, 2011’den sonra Kongre’nin 100. yılı nedeniyle ülke gündemine esaslı biçimde imzasını attı.

Finali de muhteşem oldu.

Yüz yıl önce küçük bir mektep salonunda toplanan büyüklerimiz, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde omuzlarına en ağır yükü sırtlanmaktan kaçınmamış ve vatanın içine düştüğü durum karşısında, gözlerini budaktan sakınmamışlardı.

Yüz yıl sonra o yürekli ve cesur büyüklerimizin torunları da o güzel insanların aziz hatıralarına ve tarihi Kongre’nin şanına yaraşan bir kutlama yaptı.

İşte o ecdadın nesli bu, sırtüstü yatacak değildi ya…

Çanakkale’de az sonra şehit düşeceğini bile bile siperden çıkıp düşmana hücum eden o kahraman askerin torunu, 15 Temmuz’da tankların altına yatarak yine düşmana geçit vermedi.

Maya sağlam, azizim maya…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.