Zehirlenmemek için yatmadan önce sobaya yakıt atmayın

Türkiye'de kışın zor geçtiği illerden biri olan Erzurum'da polis ekipleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

admin
admin
28 Aralık 2017 Perşembe 00:35
Zehirlenmemek için yatmadan önce sobaya yakıt atmayın

Erzurum İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kış mevsiminin gelmesi ile soba ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle vatandaşların hayatlarını kaybettiği anımsatıldı.

Açıklamada, vatandaşların alacağı basit tedbirlerle bu tür olayların önüne geçilebileceği belirtilerek, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerinin bu tür zehirlenmelerden dolayı can kayıplarının yaşanmaması için alınacak tedbirler ve zehirlenme sonrası yapılması gerekenlerin anlatıldığı broşür ve afişler hazırlandığı aktarıldı.

İl merkezi ile ilçelerde vatandaşların yoğun olduğu yerlerde hazırlanan broşür ve afişlerin dağıtıldığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

YAKITLARIN TAM YANMAMASI FACİAYI GETİRİYOR

"Konuya ilişkin çalışmalarda karbonmonoksit gazının kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı ve katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığı anlaşılmıştır.

Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olduğundan ortam havasında hissedilmesinin zor olduğu ve solunum yoluyla zehirlenmelere sebep olduğu belirtilmiştir."

YATMADAN ÖNCE SOBAYA YAKIT ATMAYIN

Açıklamada, yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmaması uyarısında bulunularak, şöyle denildi:

"Bacaların üç ayda bir düzenli olarak temizletilmesi, sobanın bulunduğu odanın belirli aralıklarla havalandırılması ve lodoslu havalarda soba yakılmaması gibi alınacak basit tedbirlerle bu tür mağduriyetin önüne geçilebilir. Bu tür bir zehirlenme olaylarıyla karşılaşıldığında 112 Acil yardım servisinin aranması, zehirlenen kişinin temiz havaya çıkarılması ve vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılması önem arz etmektedir."

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.