SON TERS LALELER SINIRDA YAKALANDI

Türkiye'de sadece Erzurum çevresinde yetişen ve sadece 57 tane kaldığı öğrenilen ters laleleri yurtdışına kaçırmak isteyen 2 Hollandalı turist, Kapıkule'de 5 bin 236 adet bitki tohumuyla birlikte yakalandı.

21 Haziran 2011 Salı 11:02
SON TERS LALELER SINIRDA YAKALANDI
Alınan bilgiye göre, Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak yurt dışına çıkış yapmak isteyen Hollandalı sürücünün kullandığı cipte, sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetiştiği belirlenen ve sadece 57 adet kaldığı tespit edilen "Fritillaria Michailovskyi" adlı ters lale ile birlikte toplam 5 bin 236 adet bitki ve tohumu ele geçirildi. Haziran ayı başında Türkiye'den çıkış yapmak üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Hollandalı Franciscus Johannes Linschoten'in (60) yönetimindeki 78 BKGF plakalı cip, Edirne
Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, tarafından şüphe üzerine arandı. Yapılan aramada, bagaj kısmında küçük saksılarda çiçek fideleri, çeşitli türlere ait bitki kökleri, üzeri numaralandırılarak gazete kağıtlarına sarılmış tohumlar bulununca cip detaylı arama için hangara çekildi ve X-Ray taramasından geçirildi. Aracın alt kısmında yoğunluk tespit edilince metal bölme içerisinde çok sayıda bitki tohumu olduğu gözlendi.
Ekipler, bitkilerin incelenmesi ve yurt dışına çıkarılmasının suç sayılıp sayılmamasının araştırılması için Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden yardım istedi. Gelen ekip yaptığı sayımda bitkilerin 160 türde olduğunu ve bitkiler arasında Türkiye'de ihracı yasak ve endemik türler olan çiğdem, yabani soğan, sklemen, ters lale (Adıyaman lalesi), kardelen, zambak, şakayık türleri olduğu belirlendi. Bu bitkiler arasındaki bir türün, dünyada sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ve
sadece 57 adet kaldığı tespit edilen 'Fritillaria Michailovskyi' adlı ters lale olduğu belirlendi. Zanlıların, yurt dışına götürmek için son kalan 57 ters lale türünün tamamını söktükleri belirlendi.
Olayla ilgili gözaltına alınan Franciscus Johannes Linschoten ile yanındaki 29 yaşındaki Micheal Hubertus Klok ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. El konulan bitkiler ise Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne teslim edildi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.