ŞEHİDİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK!

Eşi ve çocuklarını rehin alan saldırgan Selim Karabıyık’ın bıçak darbeleriyle şehit olan 31 yaşındaki polis memuru Suat Orak’ın geride bıraktığı eşi ve doğmamış çocuğuna bir ev parası alacak kadar bile yardım yapılmadığı ortaya çıktı. ‘Asayiş şehidi’ statüsündeki Orak’ın eşi ya da çocuklarına iş imkânı verilmeyecek, kira yardımı yapılmayacak. Sadece 50 bin lira tazminat ödenecek ve 1200 lira maaş bağlanacak.

03 Nisan 2012 Salı 11:55
ŞEHİDİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK!
Onur SAĞSÖZ haberi...

Polis Teşkilatı, kuruluşunun 167’inci yıl dönümünü kutlamak için hazırlıklara başladı. 10 Nisan’a kadar sürecek olan kutlamalarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve Türk polisinin geldiği nokta bir kez daha kamuoyuna anlatılacak. Ancak teşkilatın yıl dönümü Erzurum’da buruk kutlanacak. Çünkü geçtiğimiz 3 Ocak Salı günü bir saldırganın bıçak darbeleriyle şehit olan Suat Orak’ın geride bıraktığı eşi ve henüz doğmamış çocuğuna sahip çıkılmadı. Olayın ardından Yalova’da yaşayan ailesinin yanına yerleşen gözü yaşlı eş Serpil Orak ile yaşadığı acıyı konuştuk.
OLAY NASIL OLMUŞTU?
Olay geçtiğimiz 3 Ocak’ta meydana gelmişti. Aziziye ilçesindeki TOKİ konutlarında eşi ve çocuklarını bıçakla evde rehin alan ve TEDAŞ'ta güvenlik görevlisi olarak çalışan Selim Karabıyık, kendisini gözaltına almak isteyen polislere saldırdı. İlk müdahalede bir polis memurunu yaralayan Karabıyık, eşi ve çocuklarını darp etmeyi sürdürdü. Yaralı polis memurunun hastaneye götürülmesinden sonra Karabıyık’ı ikna etmek için ikinci bir ekip gönderildi. İddiaya göre dairenin kapısı önünde Karabıyık’ı ikna etmeye çalışan polis memuru Suat Orak, bu sırada saldırıya uğramış ve göğsüne aldığı bıçak darbesiyle yaralanmıştı. Arkadaşları tarafından Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen Orak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.
ÖZEL HAREKÂT NİYE YOKTU?
31 yaşındaki polis memuru Suat Orak’ın şehit olmasından sonra bu kez eve Özel Harekât Şube Müdürlüğü’ne bağlı timler operasyon düzenledi ve saldırgan Selim Karabıyık’ı cinayet aletiyle birlikte kısa sürede gözaltına aldı. Yaşanan bu olayın ardından başlatılan idari soruşturma sürerken, acılı eş Serpil Orak, “İlk yaralama olayından sonra neden Özel Harekât timleri eve gönderilmedi de diğer ekipler gönderildi?” diye sordu.  
“HİÇBİR ŞEY BASINA YANSIDIĞI GİBİ DEĞİL”
Beş yıllık polis memuru olan eşi Suat Orak’ı kaybetmekle zor günler yaşayan Serpil Orak, hayatının geri kalanını bu olayın sorumlularını bulmak için yaşayacağını söyledi. İdari soruşturmanın devam ettiğini belirten Orak, “Kim hak etmişse cezalarını bulmasını istiyorum. Ben bundan sonra bunun için uğraşacağım. Suat’ımın olayı TV’lere ve gazetelere farklı yansıdı. Önce bir polis memuru bıçaklanıyor. Bunun üzerine Suat ve diğer memurlar gelen emirle bölgeye gidiyorlar. Ancak Özel Harekât desteği yok. Niye yok, neden yok. Kimse bir şey söylemiyor. Şu an için bende bir şey yapamıyorum. Ama bu soruşturmanın ardından Suat’ımın hakkını arayacağım. Müfettiş raporlarını ve ifadeleri daha görmedim hiçbirini bilmiyorum.”
“ÇOK BÜYÜK İHMAL VAR”
“Ancak adım gibi eminim bir şeyler var. Çok büyük bir ihmal var. Saldırganı şizofren diye yazdılar. Kim nereden biliyordu bunun şizofren olduğunu. Nasıl yaftaladılar anlamıyorum. Ayrıca bu kadar zaman geçti. İdari soruşturma kapsamında neler oluyor, neler bitiyor bilmiyorum. Benim eşim yaralama olayının ardından saldırganı almaya gitti. Sadece bunu biliyorum. Onun dışında her şey bana karanlık. Ama yıllarca sürse de bu davanın arkasında olacağım.”
“ARTIK ERZURUM ADINI DUYMAK BİLE İSTEMİYORUM”
“Ben Erzurum’da okudum. 5 yılım Erzurum’da geçti. Sonrasında evlendim ve ve Suat’ın tayini nedeniyle tekrar Erzurum’a geldim. Benim bir yanım Erzurumludur. Ama şimdi Erzurum adını duymak bile istemiyorum. Yaşadıklarım çok zor şeyler. Kendi imkânlarımla, babamın desteğiyle ev almaya, ayakta kalmaya çalışacağım. Ben kimseden bir şey beklemiyorum. Olan ölene oluyor. Benim eşim 30 yaşında toprağa girdi. Bebeğim babasız kaldı. Başka Suat’lar ölmesin diye davamın arkasında olacağım. Ama biliyorum ki, bir şey yapamayacağım.”
TÖRENİN ERZURUM’DA YAPILMASINA İZİN VERMEZDİM”
“Olayın ne olduğunu Suat’ımın nasıl öldüğünü detayıyla anlatmadılar. Sıcağı sıcağına bunları bilseydim, kendimde olsaydım, törenin Erzurum’da yapılmasına izin vermezdim. Törende zaten doğru düzgün olmadı. Suat’ımı sardıkları yeşil bez bile gözüküyordu. Türk Bayrağı’na doğru düzgün sarılmamıştı bile. Bunları söylemek çok zor. Söyleyince yanlış anlaşıyoruz.”
PAZARTESİ HAMİLE OLDUĞUMU ÖĞRENDİK, SALI GÜNÜ ÖLDÜ”
“Benim maddi değil manevi desteğe ihtiyacım var. Benim bir bebeğim var ve babasını hiç tanıyamayacak. Bunun ne kadar zor olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Olaydan bir gün önce yani Pazartesi günü hamile olduğumu öğrenmiştik. Suat çok sevinmişti. Salı günü öldü. Onu benden aldılar” diye konuştu.
İŞTE ŞEHİTLİĞİN BEDELİ
Görevi başında şehit düşen polis memuru Suat Orak’ın ailesine devlet sadece 50 bin lira tazminat ödeyecek ve 1200 lira maaş bağlayacak. Eşi ve çocuklarına iş imkânı tanınmayacak. Kira yardımı yapılmayacak. Ancak Orak, terör şehidi olsaydı ailesine 60 bin lira tazminat ödenecek, 10 yıl kira yardımı yapılacak eşi ve çocuklarına iş imkânı sağlanacaktı. Ayrıca yakınları faizsiz kredi kullanabilecekti. Yıllardır süre gelen bu düzenlemeden rahatsız olan polis teşkilatı şehit yakınlarına yapılan yardımların yeniden gözden geçirilmesini bekliyor. Bu arada şehit Orak’ın ailesine Emniyet personeli arasında toplanan 24 bin lira yardım yapıldığı öğrenildi.
ŞEHİT ORAK KİMDİR?
Bıçak darbesiyle şehit olan 1981 Kocaeli doğumlu polis memuru Suat Orak 2005 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Daha sonra polis olmaya karar veren Orak, İstanbul Adile Sadullah Mermerci Polis Eğitim Merkezi'ndeki eğitimini 22 Aralık 2006'da tamamladı. Orak, 28 Aralık 2006'da Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde göreve başladı. Şehit polis memuru Orak, 27 Temmuz 2010'dan beri Aziziye ilçe Emniyet Müdürlüğü Abdulkadir Batıbey Polis Merkezi amirliğinde görev yapıyordu.

Editör

Son Güncelleme: 03.04.2012 13:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.