Hatırlarsanız, geride kalan hafta içerisinde İŞKUR Müdürü şehirde çalıştıracak eleman bulamadıkları yönünde bir açıklama yapmış ve insanların çalışmadığını söylemişti. Elbette ki, elinde becerisi olmayan insanların iş bulması o kadar kolay değildir. Buna benimde kimsenin de sözü olmaz. Fakat şehirdeki işyerlerinde hangi şartlarda eleman çalıştırıldığını sanırım kurumların başında oturan isimler bilmiyorlar. Haliyle de yıllardan beridir aynı şeyleri anlatıp duruyorlar.
Erzurum’da bir işe başladığınız zaman ne yazık ki, sosyal güvence dediğimiz sigorta çoğu işyerinde hemen başlamıyor. Erzurum Organize Sanayi Bölgesinde de durum aynı şehir merkezinde de. Geçenlerde bir arkadaşım anlatmıştı, çok şaşırmıştım. Şehirde 50-60 tane çalışanı olan bir işyeri eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyormuş. Neyse, biz devam edelim. Sigortanızı bir hafta sonra başlatmak kaydıyla işe başlıyorsunuz. Maaş bin 250 lira. Fakat öğlende yemek yok.  Çalışana yemek kartı veriliyor. Benim bildiğim kadarıyla Organize Sanayi Bölgesinde bisküvi bile alabileceğiniz bir yer yok. Çalışanlarda evlerinde hazırladıkları aparatif yemeklerle öğleni atlatıyorlarmış. Çalışma saatlerini ise hiç sormayın. Sabah 08’de başlıyor, akşam kaçta biterse.  Hafta sonunda tatil yok yerine yemek kartı veriliyor. Bu işyerinde bir iki ay çerisinde yönetici bile olabilirsiniz. Yeter ki, çalışın. Ha unutmadan servis de yok.
Şimdi sizlere soruyorum. Erzurum Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren hem de şehrin en köklü firmalarından birisi. Bu işyerinde çalışmak ister misiniz? Bu işyeri yaklaşık olarak bir yılı aşkın zamandan beridir eleman arıyor.  Yine aynı bölgede yer alan bir başka Erzurum işyerinde ise, iş başı yaptığınız tarihten tam bir ay sonra sizin için sigorta primi ödenmeye başlıyor. Gerekçe ise, kimse çalışmıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü verilerine göre,  Erzurum’da bir çalışan en az beş kişiye bakmak zorunda. Bu mantık kentte devam ettiği sürece özel sektör maaşları ikiye hatta üçe de katlasa eleman bulamayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile İŞKUR İl Müdürlüğü yetkilileri bir ara Erzurum Organize Sanayi Bölgesine uğrarlarsa, firmaların neden eleman bulamadıklarını ve bir çalışanın neden birkaç kişiye bakmak zorunda kaldığını çok iyi anlayacaktır.
Nasıl olsa bakanlarımızın, milletvekillerimizin ilgisini bu tür sıkıntılar çekmiyor. Onlar için şu günlerdeki en büyük sorun Cumhurbaşkanlığı seçimleri.Oysa ki, Erzurum insanı halen daha sosyal güvencesi olmadan çalışmak, patronlarına para kazandırmak için çabalamak zorunda. Yazıktır, günahtır.
Erzurum insanının çalışmama nedeni işte bu sebepler. Devletin iş bulma birimindeki zatı muhteremler gibi patronlar da halen daha insanların neden çalışmadığını anlamamışlar. El insaf yahu. Bu kentte insanları tutmak için çalışma şartlarını kolaylaştırmak, çalışana doğru düzgün şartlarda iş imkanları sunmak gerekiyor.
Aksi halde, beş on yıl sonra şehirde selam verecek adam kalmayacak, haberiniz olsun.   
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Burhanettin 2014-07-02 17:51:08

Bizim patronlarımız bu mantıkta olduğu sürece bizkaybetmeye memleket kaybetmeye devameder.Kafalar değişmeli yoksa gerisi hikaye.

Avatar
Elif 2014-07-02 02:46:49

Elinize sağlık ben bu bahsettiğiniz işyerinde çalıştım ama ancak bir ay dayanabildim hakkımı helal etmiyorum

Avatar
Nihal 2014-07-01 15:33:41

gerçekten taşları yerinden oynatacak bir yazı. tebrikler, teşekkürler

Avatar
Kemal AKKURT 2014-07-01 15:11:58

öncelikle insanların en çok mağdur olduğu bu konuya parmak bastığınız için teşekkür ederim. inanın anlattıklarınız çok az bir kısmı. şu erzurum basını bu konunun üzerine gidecek olsa, çok daha farklı şeyler çıkar. bu kadarı bile bririlerini rahatsız etti emin olun. devamını bekliyoruz. selamlar saygılar

Avatar
osman 2014-07-01 02:50:30

Memleketten insanların kaçmasının sebebi ışte bu. Kaçan kurtuluyor

Avatar
Ahmet Karaca 2014-06-30 16:07:35

böyle ibneler olduğu sürece bu memlkette durmak aptallık değil de nedir

Avatar
murat 2014-06-30 10:07:32

askari ücretle 13 saat calısan elemanına cok görüpte eli titreyerek maaşını veren,
kendisi bir trilyonluk villada oturup 200 milyarlık araçlarla gezipte yinede para kazanamıyoruz diye çalışanına 50 tl lik zammı bile vermeyen gariban iş verenler olduğu sürece ve askari ücretle malum erzurumdaki konut sıkıntısını biliyorsunuzdur en kötü ev ranta düşmüş 500 tl den aşağı kimse ağzını açmayıpta 900 tl maaşla ev geçindirip kira ödeyip kış giderlerini karşılamaya çalışan işçiler suçlu öylemi yazıklar olsun bu devlete ve bunlara ön veren yöneticilere, bu arada ben yıllardan beri özel sektörde çalışıyorum ve geçimimi sağlamak için bankalara borçlanmış aldığı maaşla iki yakasını bir araya getiremeyen özel sektör çalışanıyım ama en kısa zamanda bende ailemi alıp diger bir çok arkadaşım gibi bu şehri kan emicilere bırakıp gideceğim...

Avatar
şahin Karadağ 2014-06-29 23:22:48

Bunlara patron değil sülük demek daha doğru olur. Kan emici sülükler.