YUMURTA, TAVUK ETİ VE SÜT ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Mayıs ayına ilişkin Kümes Hayvancılığı Üretimi ve Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerini açıkladı.

14 Temmuz 2014 Pazartesi 10:40
YUMURTA, TAVUK ETİ VE SÜT ÜRETİMİ AZALDI
TÜİK verilerine göre; Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış yumurta üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; kesilen tavuk sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,7 azalırken tavuk eti üretimi ise yüzde 3,1 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; kesilen hindi sayısı bir önceki aya göre yüzde 4,4 artarken hindi eti üretimi ise yüzde 3,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış yumurta üretim miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; kesilen tavuk sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artarken tavuk eti üretimi ise yüzde 5,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; kesilen hindi sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 artarken hindi eti üretimi ise yüzde 32,6 arttı.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış, inek peyniri üretimi yüzde 2,7 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 10 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Mayıs ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,2 azalış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 artış, inek peyniri üretimi yüzde 1,3 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 23,9 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artış gösterdi. Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

Editör

Son Güncelleme: 14.07.2014 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.