TURİZMDE BÖLGESEL ÜRÜN VE İMAJ İHMAL EDİLDİ

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, dünyada turizm pastasına uzanan ellerin sayısının hergeçen gün arttığını ve rekabet kızıştığını söyledi.

08 Temmuz 2011 Cuma 11:04
TURİZMDE BÖLGESEL ÜRÜN VE İMAJ İHMAL EDİLDİ
Köfteoğlu, “Rekabette geri kalmamak için Ulusal Turizm Konseyi ve Bölgesel Turizm Örgütlenmesi eksikliğini hızla gidermeliyiz” dedi.
25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’un bu organizasyondan başarıyla çıktığını belirten TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, bölgeye odaklı ve çalıştay sonuçlarına göre bölgesel eylem planları hazırlanmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek için önemli bir misyon yüklendiğini ifade eden TUYED Başkanı Köfteoğlu, Dünyada ilk 10’a giren Türkiye’de yöresel ürün ve imaj konusunun uzun süre gözardı edildiğini dile getirdi.
Dünyada turizm pastasına uzanan ellerin sayısının hergeçen gün arttığını ve rekabetin kızıştığını vurgulayan Köfteoğlu, “Rekabette geri kalmamak için Ulusal Turizm Konseyi ve Bölgesel Turizm Örgütlenmesi eksikliğini hızla gidermeliyiz. Turizmde belli bir noktaya gelen ülkeler, ulusal turizm konseyleri oluşturarak yola çıkıyorlar. Turizm alanında atılacak adımları da ekonomik yanı ağır basmasından dolayı, bu konseyi turizm bakanlığı yerine, ekonomi bakanlığıyla ilişkilendiriyorlar” diye konuştu.
Yerel örgütlenmelerde ‘altyapı birlikleri’ modelinin yararlı olduğunu, ancak yetersiz olduğunu anımsatan Köfteoğlu, “Halen herşey Ankara ve tek merkezden yönetiliyor.
Yeni dönemde çeşitli yöntemlerle bölgesel tanıtım etkinliklerine açık bir zemin oluşturup, Kalkınma Ajanslarının bunları destekleyeceğini inanıyoruz. Son zamanlarda Kalkınma Ajansları öncülüğünde illerde gerçekleştirilen turizm çalıştayı etkinliklerinin sistematik hale gelmesi sevindirici bir gelişme. Çalışmaların bölgeye odaklı ve çalıştay sonuç raporlarının birkaç madde altında toplanan uygulanabilir, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarına dönüştürülmesinin zamanı geldi. Dünyada yıllık 900 milyar dolarlık hacme ulaşan turizm sektörü, artık seyahat endüstrisi olarak anılıyor. Ülkelerin ekonomilerinde önemli bir rol oynayan turizm, aynı zamanda yoğun rekabetin yaşandığı sektörlerin başında geliyor. Kızışan rekabettin ortaya çıkardığı manzara, ülkeleri rekabette öne geçmek için turizmi ulusal ve yerel anlamda yeniden yapılandırmaya zorluyor.
Turizmde hızlı bir yükseliş kayderek dünyada ilk 10’a giren Türkiye’de yöresel ürün ve imaj konusu uzun süre gözardı edildi. Dünya Turizm Örgütü uzmanlarının geliştirdiği Bölgesel Turizm Örgütlenmesi (DMO) çalışmaları izlenecek yolları gösteriyor. Üç aşama ve 10 adımda anlatılanlar izlenecek yol haritasını net olarak gösteriyor. Son 20 yılda ciddi bir plan program yapılmadığı halde turizmden 135 milyar dolarlık gelir elde ettik. Geçen yıl dünya yedincisi olduk. Dünyada hızlanan rekabette geri kalmayıp, elde ettiğimiz başarıyı bir adım öteye taşıyarak yolumuza doğru örgütlenme modelleriyle devam etmeliyiz” diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.