TKDK’NIN KAPSAMA ALANINA GİRDİLER

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, Büyükşehir Belediyelerin yeni bir statüye kavuşması nedeniyle artık Merkeze bağlı köylerde işletme kurmayı amaçlayan girişimcilerin TKDK’ya proje sunabileceklerini söyledi.

18 Aralık 2012 Salı 10:05
TKDK’NIN KAPSAMA ALANINA GİRDİLER

Nurullah PALA'nın haberi
Kurulduğu günden beri tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli bir soluk kazandıran Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü’nde Merkeze bağlı köylerde işletme kurmak isteyen girişimcilere önemli bir müjde geldi.  TKDK’daki değişikliklerin yürürlüğe girdiğini ifade eden TKDK İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, Merkeze bağlı köylerde işletme kurmak isteyen girişimcilerin artık kuruma baş vurarak proje sunabileceklerini söyledi. Aydın,  “TKDK’daki değişiklikler yürürlüğe girdi. Daha önce kentsel alan konumundaki olduğu için TKDK’nın kapsama alanına girmiyordu. Şimdi, artık merkeze bağlı köyler kapsama alanında ve bu köylerde yatırım yapmak isteyen girişimciler, kurumumuza proje sunabilecekler” dedi. Daha önceki Büyükşehir kanuna gire Erzurum’da 68 köy Büyükşehir’e bağlı mahalle statüsündeydi.

TRAKTÖR ALABİLECEKLER
TKDK İl Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, Erzurum’da kabul edilen projeler sonunda süt ve et üreten tarımsal işletmeler ile arıcılık ve sera işletmeciliği yapan girişimcilerin projeler kapsamında traktör alabileceklerini söyledi. Aydın, “Kırsal turizm kapsamında konaklama tesisi yapmak isteyenler, 25 yatağa kadar işletme kurabilecek ve desteklenecekler. Süt üreten işletmelerde hayvan sayısı maksimum 120 başa, küçük baş yanı keçi ve koyunda sayı ise 50’den 500’e çıkartıldı” dedi. Sekizinci Başvuru Çağrı dönemiyle birlikte IPARD programında yapılan değişikliklerden ilimiz için en önemli olan değişiklikleri kapsadığına işaret eden Aydın, “101-tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması standartlarına yükseltilmesine yönelik yatırım tedbirlerinde yapılan standartlarına yükseltilmesine yönelik yatırım tedbirlerine yönelik yapılan değişiklikler hakkında şunları söyledi: “Daha önce kırsal alan da yer almadığı için hibe başvuru yapması mümkün olmayan Erzurum İl merkezi ve Büyükşehre bağlı mahalle statüsündeki köylerin yanı sıra Oltu ilçe merkezimizdeki süt ve besi çiftliği kurmak isteyen tarımsal işletmelerde artık hibe desteğine başvurabilecekler.  Bu kapsamda süt üreten tarımsal işletmelerde maksimum hayvan sayıları yeniden düzenlendi yeni düzenlemeyle süt üreten işletmelerde maksimum süt veren inek kapasitesi 100 baştan 120 başa koyun- keçi ise 300 baştan 500 başa çıkarıldı. Ayrıca sektöre önemli bir canlılık kazandıracak diğer değişikliğimiz ise işletmelerin zorunlu ihtiyacı olan traktör alımları artık uygun harcama olarak kabul edilecek. Et üreten işletmelerimizde ise tavukçuluk işletmelerinde maksimum 20 bin dönem broyler (etçi tavuk) sayısı 50 bin broylere çıkarıldı. Tüzel kişiliklerde mesleki yeterliliği sağlayan kişinin üst yönetim kademesinde yer alması şartı kaldırıldı. Artık tüzel kişiliklerde mesleki yeterliliği sağlayan bir daimi çalışanın bulunması yeterli olarak kabul edildi.”

KIRSAL KALKINMA PROGRAMININ AMACI
Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, isletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları, aşağıda yer alan öncelik eksenlerine yönelik olarak kullandırılacaktır. Bu başvuru çağrı ilanı kapsamında desteklenecek tedbirler, alt tedbirlerdeki bütçeler artık tedbir bazında dağıtılacaktır.

Editör

Son Güncelleme: 18.12.2012 10:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.