TİCARİ SORUNLARA BİLİMSEL İNCELEME

MÜSİAD Erzurum Şubesi tarafından İran’a düzenlenen iş gezisinde önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye ve İran heyetleri arasında yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki ticari sorunlar ve gümrük problemlerinin bilimsel araştırmalarla incelenmesi kararlaştırıldı.

25 Aralık 2012 Salı 09:05
TİCARİ SORUNLARA BİLİMSEL İNCELEME

Cengiz DURULAR'ın haberi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi’nin İran’a düzenlediği iş gezisinde Türkiye ve İran arasında yaşanan ticari sorunlar masaya yatırıldı. Atatürk Üniversitesi ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi yetkililerinin de katıldığı görüşmelerde, Türkiye ve İran arasındaki ticari problemler ve gümrük sorunlarının bilimsel araştırmalarla inceleneceği kararlaştırıldı. MÜSİAD  Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, alınan kararın son derece önemli olduğunu belirterek, İpek Yolu güzergahında bulunan İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşacağını bildirdi. Güvenli, “Uzun yıllar sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari birlikteliklere imza atan İran ve Türkiye’nin, ithalat ve ihracatta istenilen seviyeye ulaşması için MÜSİAD olarak her platform ve zeminde üzerimizi düşeni yapıyoruz. Atatürk Üniversitesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin destekleriyle ticari sorunlar ve gümrük konusu bilimsel metodlarla incelenecek. Elde edilen veriler ışığında bir yol haritası çizeceğiz. İlk kez uygulanacak olan bu yöntemle ticari meseleler tamamiyle ortadan kalkacak” dedi.

 

“İşbirliğimizin artmasını temenni ediyoruz”

MÜSİAD’ın İran’ın Tebriz kentine düzenlediği iş gezisine, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Ali Özçınar, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Biber, MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Bekmez, TRT Erzurum Bölge Müdürü Salih Lütfi Şengül, Erzurumlu işadamları Yaşar Bayhan, Ertuğrul Sevüktekin ve Cem Kemal Yılmaz katıldı. Erzurum heyeti ilk olarak Tebriz Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Başkan Güvenli ve beraberindekiler, burada Tebriz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Parviz Koleini, Aras Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi, sivil inisiyatif grupların temsilcileri ve işadamlarıyla görüştü. Koleini, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Erzurum heyetini İran’da görmekten ötürü mutluluk duyduğunu belirtti. Koleini, “İşbirliğimizin devamı ve artmasını temenni ediyoruz. Tebriz Ticaret Odası olarak iki şehir arasındaki ticaretin artmasını istiyoruz. MÜSİAD önemli bir adım attı ve uçak seferleri başladı. Bu seferler umarız devam eder. Umarız ki Erzurum ile ticaretimiz daha da iyileşir” dedi. Aras Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi de, “Serbest bölgeler dünyanın her bir yanında Türkiye’de de özel kanunlardan oluşturulmuştur. İran’da en büyük serbest bölgesi Aras Serbest Bölgesi’dir. Aras’ta yatırım için müteşebbislerden 20 yıl vergi alınmamaktadır” diye konuştu. MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli de, Erzurum’un Tebriz’e bakışının çok farklı olduğunu söyledi. Güvenli, “Yıllardır gelip gidiyoruz. İki şehir arasındaki ilişkiler bir türlü arzu ettiğimiz aşamaya gelmedi. Erzurum-Tebriz uçak seferleri için biz çok yoğun çalışma yaptık. Orada bir destek sözü almıştık. Maalesef destek olunmadı. Uçak seferleri bizim açımızdan bu işin en önemli altyapılarından biriydi. Ülkenizdeki kriz sürecinin hafiflemesi sonrası biz uçak seferleri için yeniden görüşme yapacağız” şeklinde konuştu. Güvenli, İran’da yaşanan ekonomik krizin en kısa sürede sona ermesi temenisinde bulundu. “İki şehir arasındaki ticaretin gelişmesini arzu ediyoruz” diyen Güvenli, “Tebriz ve Erzurum arasında ticaretin şimdiye kadar arzu edilen noktaya gelmemiş olmamasındaki sebep nedir, bunu araştıracağız. Bu bilimsel çalışma önemli adımların atılmasına vesile olacak. Türkiye İran’ın Batı’ya açılan kapısıdır. MÜSİAD özellikle İslam dünyasının ticaretinde önemli bir köprü vazifesi üstlenmiş durumdadır. İslam dünyasının gelecekteki ticaretinde MÜSİAD’ın çok güçlü bir altyapısı olacaktır” şeklinde görüş belirtti.

 

Prof. Dr. Korkmaz: “Üzerimize düşeni yapacağız”

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz da,  Türkiye’de Tebriz vilayetiyle güçlü bir ticaret yapılması yönünde arzuların bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Korkmaz, “Türkiye ve Erzurum’da da Tebriz ile ticaret yapmak için güçlü bir arzu var” dedi. Korkmaz, iş yapma arzusunun bazı sorunlardan ötürü ötelendiğini anımsatarak, “İş yapma isteği bir türlü uygulamaya geçemiyor. Sebeplerini bilmediğimiz bu konuyu netleştirmek için bilimsel araştırma yapmalıyız. Bizim eğitim kurumumuzda 7 İranlı öğrenci var akademik programda. Bunların 4’ü doktora, 3’ü de yüksek lisans öğrencisidir. Bu akademisyen arkadaşlarımız Türkiye-İran ticaret hukukunun istenilen düzeyde olmasının sebeplerini bilimsel metodlarla araştıracaklar. Bilimsel bir tablo çıkartıp bize sunacaklar” diye konuştu.

Korkmaz, şöyle devam etti:

“Bir gerçek var o da şudur; ticaret iki ülke arasında istenilen seviyede değildir. Önce sorunları tespit etmemiz lazım. Un var, şeker var ama helva yapamıyoruz. Helva yapamamamızın sebebini araştırmak gerekiyor.  Bizde öğrenim gören İranlı öğrencilerimizi Tebriz’e gönderip araştırma yaptıracağız. Ticaret hukuku ve iktisat konusunda bilimsel araştırmalar yapacak bu arkadaşlarımız. Neden Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler arzu edilen seviyede değil? Bu sorunun yanıtını arayacaklar. Tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sunulacak. O bakımdan Atatürk Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Sizin önünüze ya da Azeri bir ifadeyle ‘kabağınıza’ bu çalışmayı koyacağız ve sorunları hep birlikte aşacağız. Niyet halis ise akıbetimiz de iyi olur.” 

 

Prof. Dr. Biber: “Eğitimde işbirliği yapacağız”

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Biber de, İran’daki üniversiteler ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi arasında eğitim işbirliğinin yapılacağı müjdesini verdi. Eğitim kurumunun kapılarının İranlı işadamlarına açık olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Biber, “Kurduğumuz merkezi araştırma laboratuvarında gıda, toprak  ve petrol ürünleri analizleri yapıyoruz. Bu laboratuvarımızdaki imkanları İranlı işadamları rahatlıkla kullanabilirler. Önümüzdeki yıllarda İran’daki üniversitelerle işbirliği yapıp anlaşmalar imzalayacağız. Bunun için önemli bir seviyede eğitim ve akademik düzeyde anlaşmalar planlıyoruz. İran’dan lisans, master ve doktora düzeyinde öğrenciler alacağız” dedi.

 

Vali Beigi: “Yüreklerimiz birbirine çok yakındır”

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli ve beraberindekiler daha sonra Doğu Azerbaycan Valisi Ahmad Ali Reza Beigi’yi makamında ziyaret ettiler. Ziyaretin hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Beigi, Erzurum’daki meslektaşı Vali Sebahattin Öztürk’e selam yolladı. Doğu Azerbaycan Valisi Beigi, “Ulu Tanrı’dan Erzurum ve Türkiye halkına başarı ve esenlikler dilerim. Yüreklerimiz birbirine çok yakındır. Yürekten yüreğe yol var. İslamiyet uygarlığının daha gelişmesini istiyoruz. Zulümle dolu dünyada birbirimize çok yakın olmamız ve Allah’a tevekkül etmemiz lazım” diye konuştu. Gümrüklerde yaşanan sorunlara dikkati çeken Vali Beigi, “Biz Gümrük’te yaşanan sorunları bertaraf etmeye çok uğraştık. İşadamlarımız, TIR’lar ve arabalarımız çok sıkıntı çekiyor. 4 ve 5 gün TIR ve araçlar gümrükte bekliyorlar. Türkiye Gümrüğü’nün bu işin çözümü için gayret göstermesi lazım. Bizim tarafta bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu. Başkan Güvenli, Erzurum’dan selam getirdiklerini ifade ederek, “Kökten gelen bir bağ var iki ülke arasında. Zayıflayan bağların gelişmesi için çalışıyoruz. Biz bundan sonra İpek Yolu’nun iki önemli kavşağı Tebriz ve Erzurum arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin güçlenmesini isitiyoruz. Onun için üniversitemiz bilimsel bir çalışma yapacak. Her iki şehirde ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz. Tebriz ve Erzurum birbirini seviyor. Temennilerimiz güzel fakat ticari uygulamalar konusunda iyi bir düzeyde değiliz. Umut ediyoruz, gayret ve çabalar sonucu tekrar eski günlerimize kavuşacağız” dedi. Güvenli, Tebriz ve Erzurum arasında otobüs seferlerinin başlatılması gerektiğini belirtti. Güvenli ayrıca, Gümrükte beşer giriş ve çıkışlı turnikelerin olması gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından Erzurum heyeti İranlı yetkililere günün anısına plaket takdim etti.

 

İran’da Türk sevgisi

İran’ın Doğu Azerbaycan Vilayeti olan Tebriz’de Türk sevgisi görülmeye değer. Erzurum heyetine yakın ilgi gösteren Tebrizlilerin Türklere olan ilgi yüksek bir seviyede. Şehrin en eski pazarlarından biri olan Kapalı Çarşı’da Türklük ve Atatürk sevgisini içeren halılar kentte yok satıyor. İran’ı gezen Erzurum heyeti, tarihi ve kültürel dokuların hemen hemen aynı olduğu Tebriz’deki Türk sevgisine ortak olmanın mutluluğunu yaşadı. Bu arada 200 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi kapı da, Kapalı Çarşı’yı gezen Erzurum heyetinin ilgisini çekti.

Editör

Son Güncelleme: 29.12.2012 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.