TAYVAN BÜYÜKELÇİSİ’NDEN İŞADAMLARINA İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in davetlisi olarak beraberindeki bir heyetle Erzurum’a gelen Çin Cumhuriyeti Tayvan Büyükelçisi Taih Siang Cheng, işadamlarının katılımıyla Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO), düzenlenen toplantıda ülkesindeki yatırım imkanlarını anlattı.

09 Eylül 2014 Salı 09:45
TAYVAN BÜYÜKELÇİSİ’NDEN İŞADAMLARINA İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
ETSO’da düzenlenen toplantı, Başkan Vekili Şevket Demir’in konuşmasıyla başladı. Ekonomik anlamda dünyanın ilk 20 büyük ekonomisi içerisinde yer alan iki ülkenin ticari ilişkilerinin yeteri düzeyde olmadığını ifade eden Başkan Vekili Demir, Tayvan’ın ihracatında Türkiye’nin payının yüzde 0,65, ithalatında ise yüzde 0,07 gibi çok daha düşük rakamlar olduğunu dile getirdi.

BAŞKAN VEKİLİ DEMİR, ERZURUM’UN POTANSİYELİNİ ANLATTI

İki ülke özel sektörleri arasındaki ilişkilerin ticari, ekonomik ve kültürel anlamda geliştirilmesi amacıyla Ankara ve İstanbul’da Tayvan Ticaret Merkezi, Taipei’de ise Türk Ticaret Ofisi’nin faaliyet gösterdiğini kaydeden Demir, Tayvan ile ekonomik ilişkilerin gelişmesi için yapılması gereken çalışmaları anlattı. Konuşmasında Erzurum’un ekonomisiyle ilgili bilgilere de yer veren Demir şunları söyledi; “Erzurum, tarihi ipekyolu üzerinde bulunan ve bu özelliği ile de her zaman ticarette önemli merkez olmuş bir şehrimizdir. Kentimiz, uzun yıllar boyunca coğrafi konumu ve iklimi sebebiyle gelişmesini ertelemiş olmasına rağmen, tehditleri fırsata çevirmeyi kış turizmiyle başarmış bir şehir olarak; doğal kaynakları, kirlenmemiş toprak ve su yapısı, eğitim ve kültür mirasıyla ülkemizin yükselen değerlerinden biri olmaya adaydır. Erzurum, mevcut haliyle eğitim, sağlık, kış turizm ve hizmet sektörlerinde önemli merkezlerden birisidir.”

Konuşmasında, Erzurum’un birçok alanda potansiyelleri olduğunu dile getiren Demir, “Erzurum il ekonomisinde tarım ve hayvancılık, turizm, sağlık, ağırlıklı olmakla birlikte hizmet sektörü de ön plana çıkan sektörlerdendir. Erzurum, uygun ekolojisi, toprak ve su gibi doğal kaynaklarının henüz kirlenmemiş olması sebebiyle ayrıca biyolojik çeşitlilik, dayanıklı türler, uygun organik çevre, kimyasal girdi kullanımı gibi faktörlerin etkisiyle organik tarım için de oldukça avantajlıdır ve büyük bir potansiyel taşımaktadır” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SEKMEN, TAYVAN EKONOMİSİNE ÖVGÜ

Toplantıda daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, küreselleşmenin giderek hızlandığı günümüzde, ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal entegrasyonun arttığı bir dönem yaşandığını ifade etti. “Dışa açık, yatırıma uygun ve etkin bir mali politika üreten ülkelerin her zaman kazandığı bu dönemde güçlü bir ekonomiye sahip olan Türkiye'nin büyüme modeli artık Batılı devletlere örnek teşkil etmektedir” diyen Başkan Sekmen şöyle devam etti; “Devletlerin mali politikası ekonomik kalkınmanın bir anahtarıdır. Tayvan örneğinden yola çıkarsak; Doğu Asya’nın en önemli ülkelerinden biri olan Tayvan’ın 1950’lerdeki fakir ülke konumundan bugün kalkınmış bir ülke konumuna yükselmesi, devletin ekonomik kalkınmadaki önemli rolünün başarılı bir örneğidir. Tayvan devleti başından beri uyguladığı birçok politikada isabet kaydetmiştir. Tayvan’ın ekonomisi büyük ölçüde tarıma bağlıyken, devlet tarımı desteklemiş, toprak reformu yapmış, bunların sonucu olarak tarımsal üretim ve gelir artmış, tarım fazlası ihracata yönlendirilerek buradan kazanılan döviz sanayinin gelişmesi için gerekli hammadde, makine ve teçhizatın alımında kullanılmıştır. Özellikle 1990’lardan sonra kalkınmada önemli bir rol oynayan Tayvan'da yatırımcılara iyi bir ortam, ekonomik, politik, sosyal istikrar ve uyum sağlanmıştır. Özel sektörün girmeye tereddüt ettiği alanlarda ilk girişimler devlet eliyle yapılmıştır. Tayvan’ın başarısının temel faktörlerinden biri kendi tarihini, kültürel geçmişini, sosyal ve siyasi şartlarını göz önünde bulundurarak tamamen kendine özgü bir model oluşturmasıdır.”

Tayvan Büyükelçisi Taih Siang Cheng birlikte toplantıya katılan işadamı İbrahim Güder ise, Türkiye’nin Tayvan’la ticari anlamda işbirliğinin artırılmasının her iki ülke açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Erzurum’da da Tayvan’la ticaret yapılmasına imkan sağlayacak alanlar bulunduğunu ve bunların mutlak suretle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

BÜYÜKELÇİ CHENG; “DAHA ÇOK TÜRK İŞADAMINI ÜLKEMİZDE GÖRMEK İSTİYORUZ”

Toplantıda son olarak konuşan Tayvan Büyükelçisi Taih Siang Cheng ise, ülkesiyle ticaret yapan ülkelerin başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ve Uzak Asya ülkelerinin pazarına daha kolay ulaşabildiğini belirtti. Japon işadamlarının bile Tayvan üzerinden ticaret yapmaları durumunda yüzde 10 daha fazla kazandığının altını çizen konuk büyükelçi, ülkesinde daha çok Türk işadamı görmeyi arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

ETSO’daki toplantıya, Meclis Başkanı Saim Özakalın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitçi, ETSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile Tayvan Büyükelçiliği personeli ve işadamları katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 09.09.2014 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.