MUCİZEYE GARİP CEZA

Kapanma noktasındaki fabrikayı yüzlerce kişinin ortak olduğu şirketle satın alarak, kısa sürede borçlarını ödeyen, bölgede yeni tesisler açıp, binlerce kişiyi istihdam eden Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşları arasına giren Aşkale Çimento'da, Rekabet Kurulu'nun verdiği yüksek miktardaki ceza şaşırttı.

18 Nisan 2012 Çarşamba 10:48
MUCİZEYE GARİP CEZA
Aşkale Çimento’ya Rekabet Kurulu tarafından verilen yüksek miktardaki ceza şaşkınlıkla karşılandı.
Erzurum’un sayılı birkaç sanayi tesisinden biri olan ve 1968 yılında kurulan fabrika, kamu idaresindeyken kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalınca 1980’lerin sonunda özelleştirme takvimine alındı. 1993’te 31 milyon 150 bin dolara özelleştirilen fabrikayı, dönemin Erzurum Ticaret ve Sanayi Başkanı Lütfü Yücelik’in öncülüğünde oluşturulan Erzurumlu esnaf, çiftçi ve işçilerden oluşan çok ortaklı bir yapı Er-Çim-San Holding tarafından satın aldı. Aşkale Çimento kısa zamanda büyüdü, altı ayrı ilde farklı tesisleri bünyesine kattı.
Şimdilerde 800 kadar ortağı bulunan Aşkale Çimento, Sabancı, Limak, Sanko gibi dev grupların yarıştığı ihalelerde, Uzanlar’a ait iki fabrikayı da satın aldı. Kapanma noktasındayken satın alınan Aşkale Çimento’nun Erzurum’un yanı sıra Ağrı, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Van’da da tesisleri bulunuyor. Gümüşhane’de 100 milyon dolarlık ikinci bir tesis yatırımı ise sürüyor. Aşkale Çimento, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine Erzurum’dan giren tek firma konumunda. Bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan şirket geçtiğimiz yıl açıklanan listede 347 milyon lira ciro ile 164’üncü sırada yer aldı. Şirketin bir adım sonraki hedefi ise ilk 100 arasında yer almak.
Türkiye’de özelleştirme çalışmalarına örnek gösterilen Aşkale Çimento’nun da aralarında bulunduğu 10 çimento üreticisine Rekabet Kurulu tarafından geçen hafta değişen miktarlarda rekabeti ihlal gerekçesi ile para cezası verilmesi şaşkınlıkla karşılandı. Şirketler arasında en yüksek ceza 10 milyon 750 bin TL’lik seviye ile başarılı performansı ile dikkat çeken ve bölgenin umudu konumundaki Aşkale Çimento’ya kesildi. Kurulun aldığı ceza kararlarını şirketlerin Danıştay’a götürme seçeneği bulunuyor. Aşkale Çimento yönetiminin kurulun aldığı cezayla ilgili gerekçeli kararı beklediği ve ardından açıklama yapması bekleniyor. 

Editör

Son Güncelleme: 18.04.2012 11:02
Anahtar Kelimeler:
MUCİZEYE GARİP CEZA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aklıselim 2012-05-17 01:19:43

rakiplerle kartel yaparak çimento fiyatını yükselten şirket tabii ki kâra geçecek; ama kanuna aykırı hareket edilerek elde edilen karın ve gariban vatandaşın sırtına yüklenen zamların başarı olarak değerlendirilmesi yanlış değil mi?

Avatar
takipçi 2012-04-19 09:08:12

yazınızı okudum fakat rekabet kurulunun aşkale çimentoya neden ceza yazdığını açıkça yazmamışsınız. sadece aşkale çimentonun başarılarından bahsetmişsiniz. her halde bu başarılardan dolayı rekabet kurulu ceza yazmadı. sanırım çimentonun satış fiyatındaki dengesizlikten ceza yazdı değil mi?