Kurban bu yıl el yakmayacak

Bayrama sayılı günler kala kurbanlık fiyatları merak edilmeye başlandı.

admin
admin
25 Temmuz 2017 Salı 07:42
Kurban bu yıl el yakmayacak

2016’da 29-30 TL olan canlı hayvan kilogram fiyatının, bu yıl 31-32 lira olacağı, fahiş artış yaşanmayacağı belirtiliyor

Hükümetin et ithalatında gümrük vergisini düşürmesi ve et tüketimindeki azalma Kurban Bayramı'nda tüketicinin yüzünü güldürecek. Kurbanlık fiyatları il il değişse de, bu yıl fiyatlarda fahiş bir artış beklenmiyor. 2016'da 29-30 TL civarında olan canlı hayvan kilogram fiyatının bu yıl 31-32 TL olacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri üreticinin elinde yeterli stok bulunduğunu kaydediyor.

FİYATLAR 3 İLA 5 TL ARASINDA İNDİ

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Derneği Başkanı Ahmet Yücesan, ramazan ayında artan kırmızı et fiyatlarının kilogramda 3-5 TL civarında düştüğünü belirterek, "Düşüş eylül ayına kadar sürer. Bu yılki kurbanlık fiyatlarında ciddi artış beklemiyoruz" dedi. Yücesan, üreticinin elinde yeterli stok olduğunu gerektiğinde ithalat yetkisinin kullanılabileceğini söyledi.

STOK YAPAN BÜYÜK FİRMALAR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç da, "Et fiyatları geçen yıla göre en fazla enflasyon oranında yani yüzde 7-8 artabilir. Fakat ben bu artışın gerçekleşeceğini de düşünmüyorum" dedi. Tunç, birkaç büyük firmanın stok yaptığını belirtti. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş de, "Maliyet artışlarını da göz önüne alarak canlı hayvan kilogram fiyatının bu kurbanda 31-32 lira civarında oluşacağını tahmin ediyorum. Geçen sene bu 29-30 lira civarındaydı" diye konuştu.

GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞTÜ

Hükümet, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisini yüzde 135'ten 26'ya düşürdü. Karkas et ithalatında ise, yüzde 100-225 arasında olan gümrük vergisi 40'a indirildi.

ET ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplam kırmızı et üretimi ilk çeyrekte 232 bin 404 ton olarak tahmin edildi. Toplam kırmızı et üretimi bir önceki döneme göre yüzde 14.1, bir önceki yılın aynı dönemine göre de 2.3 azaldı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.