KADININ ÇALIŞMASI LAZIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ailenin kadın ve erkeğiyle güçlü olmasını istiyoruz. Kısaca toplumu güçlendirmek için kadının da bir işinin olması gerekiyor” dedi.

12 Kasım 2012 Pazartesi 09:13
KADININ ÇALIŞMASI LAZIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen “Adım Adım Anadolu, Kadınlar İçin İş Fırsatları Erzurum Buluşması”nda kadınlar için yeni iş fırsatları gündeme getirildi. Erzurum Lisesi’nde düzenlenen etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk,  Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Florian Fichtl,  TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ile kamu kurumlarının yetkilileri, sivil inisiyatif guruplarının temsilcileri ve kadınlar katıldı. Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Fichtl, sözlerine Siirt’te yaşanan helikopter kazasında şehit düşen askerlere başsağlığı dileyerek başladı. Eşit düşünmenin önemine vurgu yapan Fichtl, “Adım Adım Anadolu Platformu’nun amacı toplumsal cinsiyet eşitliği ve kalkınma konularını toplumun tüm kesimlerini dahil edecek bir şekilde Türkiye’nin her köşesinde konuşabilmek ve tartışabilmektir. Kadınların daha fazla sayıda ve daha nitelikli işlere erişiminin arttırılması aynı zamanda akılcı ekonomik politikaların bir parçası olmakta ve Türkiye’nin bütününde yoksulluğun azaltılması ve büyümenin sağlanmasında da temel bir önem taşımaktadır” dedi. Ulusal İstihdam Stratejisi konusuna da dikkati çeken Fichtl, “Gelecek dönemde Türkiye’de devreye girecek olan Ulusal İstihdam Stratejisi, kadınların istihdamı üzerine özel olarak odaklanan belli bölümlerle ilgili bir özelliğe sahip olacaktır” diye konuştu.

 

“TÜSİAD kadınlara da büyük önem veriyor”

TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger de, toplumsal cinsiyet eşitliğinin son yıllarda daha çok gündeme geldiğini ifade etti. Ger, “TÜSİAD olarak kadınların özellikle eğitim, çalışma hayatı, siyaset ve eşitlik yoluna katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ülke olarak potansiyelimizin yarısından yani kadınlardan faydalanamıyorsak uçacak bir kapasiteye sahipken seke seke yürümek zorunda kalıyoruz. Bu da bizi gelişmiş ülkelerin gerisinde bırakıyor. Kadınlarımızı eğer ekonomiye katmazsak yeterince katamazsak refahı ve zenginliği kadınlarımızla paylaşamazsak ülke olarak bir üst lige daha çıkamayacağımıza kesin olarak inanıyoruz. Hedef olarak bugün dünyanın 16. büyük ekonomisiyken 2023’te dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedefleyen bizler bunu sadece erkekler olarak mı kutlayacağız. Hayır. O yüzden kadınlar da iş hayatında muhakkak başarılı olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“Toplumun güçlenmesi için kadının çalışması şart”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan da, toplumun kadın ve erkekte oluştuğunu anımsattı. Bakan Yardımcısı Asan, Anadolu’yu adım adım gezerek kadınlara iş fırsatlarını anlattıklarını bildirdi.

Asan, şöyle konuştu:

“Kadınlar için ülkenin ürettiği fırsatlarla ilgi onlara bilgi demetlerini sunuyoruz. Kadınların istihdama katkısı son derece çok önemlidir. Türkiye şuanda ekonomik olarak gelişen ve yükselen bir ülke. Biz Başbakanımızın hedeflemiş olduğu en büyük ve en ileri dünyanın 10 büyük  ekonomisi arasına girmek için çok yoğun çaba harcıyoruz. Bu yüzden tüm analizler yapıldı ve şu sonuç alındı; kadında mutlaka istihdama katılmalıdır. Dünya üzerinde yapılan araştırmalar şunu gösteriyor. Kadının aldığı para çocuklarının eğitimine gidiyor. O yüzden çocuğun eğitimi demek, ailenin güçlenmesi demektir. Biz de Bakanlık olarak ailenin, kadın ve erkeğiyle güçlü olmasını istiyoruz. Kısaca toplumu güçlendirmek için kadının da bir işinin olması gerekiyor.”  Asan, konuşmasının sonunda okumanın önemine dikkati çekti.

 

Başkan Ahmet Küçükler

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, “Demokrasinin temelinde cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi vardır” dedi. Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Küçükler, “Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılabilmesinin en önemli göstergesi de mutlaka kadının istihdama girmesiyle mümkün olur. Çünkü ekonomik özgürlük varsa para varsa insanlar da özgür olur. Daha rahat karar alabilir ve daha fazla özgürleşir. Onun için istihdam kadın açısından son derece önemlidir” dedi. Sarı gelinlerin, kara fatmaların kenti olan Erzurum’da kadınlara büyük önem verildiğini vurgulayan Başkan Küçükler, kurumlarının açtığı toplum ve meslek edindirme merkezleriyle 2 bin 500 hanıma 60 dalda eğitim verildiğini, birçok kadının iş imkanı bulduğunu ifade etti.

 

Vali Sebahattin Öztürk

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de, Erzurum’un her alanda ülkenin önemli kentleri arasında yer aldığını söyledi. Vali Öztürk, “Erzurum Türk ve İslam dünyasının çok önemli bir kültür şehri ve kalesidir. Burada yapılan her faaliyet bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Kent kadınlar açısından da Nene Hatun ve Kara Fatmaları yetiştiren de bir şehirdir. Her anlamda kadına çok değer verir Dadaşlar. Anayasamızda pozitif ayrımcılık öngörülüyor kadınlar için. Bizim eşitliği sağlamaktan ziyade pozitif ayrımcılığı yapma gereğimiz vardır. Mevzuat olarak bir eksiğimiz yok. Sosyo-kültürel yapı bakımından hala yapacağımız çok şey var. Her şeye rağmen sosyo-kültürel yapı birgünde değişmiyor. Bunu değiştirmek için hep birlikte el ele çalışıp kadınların ekonomoik hayatta daha da başarılı olması için çaba harcamalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Mersin Arslanlı Köyü Çiftçi Kadınlar Tiyatro Grubu, ‘İki öküz parası’ adlı tiyatro gösterisini davetlilerin beğenisine sundu. Program rol modellerinin söyleyişisiyle devam etti.

Editör

Son Güncelleme: 12.11.2012 09:19
Anahtar Kelimeler:
İstihdam
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.