GENÇLERİMİZİN GELECEK KAYGILARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, Türkiye’de Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğine olan ihtiyacı ve güvenini sağlamlaştırmak ve gençlerin gelecek kaygılarını gidermenin artık bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

24 Kasım 2013 Pazar 15:36
GENÇLERİMİZİN GELECEK KAYGILARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ
Atatürk Üniversitesi Teknokent Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı”na konuşmacı olarak katılan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, konuya ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın yanı sıra, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bayburt Vali Vekili Ali Gökay ile bu 3 ildeki üniversitelerin rektörleri, öğretim elemanları, ticaret ve sanayi odalarının başkanları ile işadamlarının katıldığı toplantının açış konuşmalarının ardından, “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Erzurum, Erzincan, Bayburt” konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemine değindi.

Özakalın konuşmasında, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin, teknoloji transfer mekanizmaların geliştirilmesine, sanayi sektörünün, teknoloji ithal eden ve kullanan bir yapıdan, teknoloji üreten ve ihraç eden, üniversitelerle etkin bir işbirliği içinde olan ve rekabet gücü yüksek bir yapıya dönüştürülmesine katkıda bulunmayı amaçlayan önemli bir konu olduğunu vurguladı. Söz konusu işbirliğinin sağlanamamasının nedenleri üzerinde duran Başkan Özakalın şunları söyledi; “Sanayicimiz, rutin üretim işleriyle uğraşmaktan, verilen ARGE desteklerinden haberdar olamıyor veya gerekli bilgilendirmeler yapılsa da yoğun bürokrasi karmaşasından dolayı proje hazırlama işlerine sıcak bakamıyor. Aynı diğer bir taraf olan akademisyenlerimiz de yoğun akademik çalışmaları arasında sanayi projelerine vakit ayıramıyor. Bu noktada, Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi’nin (ÜSİGEM), akademisyenle sanayiciyi proje pazarları, çalıştaylar gibi etkinliklerle bu platform altında bir araya getirme noktasında çok önemli bir sorumluluk taşımaktadır.”

ÜSİGEM’in önemine binaen çalışmalarını daha etkin hale getirebilmesi için bazı yeni programları gündemine alması gerektiğini kaydeden Başkan Özakalın, yapılması gereken çalışmaları sıraladı. ETSO’nun bu konuda yaptığı çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Özakalın şöyle devam etti; “Gerçek anlamda üniversite-sanayi entegrasyonunu sağlamak, bilim insanlarıyla sanayicinin koordineli bir şekilde çalışmasını temin etmek büyük önem taşıyor kuşkusuz. Bu çalışma içinde sanayide, üretimde yaşanan sıkıntılar masa başında oturarak değil, sahaya inilerek çözüme kavuşturulabilir. Bu nedenle, üniversite-sanayi işbirliğini tam anlamıyla temin etmek zorundayız. Bugün istenilen düzeyde olmayan üniversite-sanayi diyalogunu daha da güçlendirmeli ve ARGE’ye ayrılan kaynaklar bu anlamda daha reel bir şekilde kullanılmalıdır. Bütün bu çalışmalara bizi sevkeden konu ise geleceğimiz olan gençlerimiz hedeflerimize ulaşabilmek için gelecek kaygısı taşıyan gençlerimiz daha iyi eğitilmeli ve yönetilmelidir. Eğitim hayatları boyunca sistem değişiklikleri sebebiyle bir hedefe kilitlenemeyen gençliğin amaç, vizyon ve hedef belirleyebilme becerisini artıracak projeler Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği marifetiyle üretilmelidir. Sonuç olarak, gençlerimizi Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğine olan ihtiyacı ve güvenini sağlamlaştırmak, gelecek kaygılarını gidermeye yönelik yönetimsel yaklaşımları genişletmek zorundayız”

Panelin ardından konuşmacılara toplantının anısına birer plaket verildi.

Editör

Son Güncelleme: 24.11.2013 15:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.