ETSO’DA “HALKA ARZ VE ŞİRKETLERİMİZ” TOPLANTISI

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Dünya’da son 10 yılda büyüme hızı ortalama oyarak yüzde 3.6 oranında gerçekleştiği, Avrupa Birliği’nde büyüme oranı yüzde 1 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 4.2 ile Avrupa ve dünya büyüme oranlarının üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

01 Mayıs 2013 Çarşamba 13:39
ETSO’DA “HALKA ARZ VE ŞİRKETLERİMİZ” TOPLANTISI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, “Halkla Arz ve Şirketlerimiz” konulu bir toplantı düzenlendi.

ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, odanın tarihçesi ve ilin ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında SPK’nın son dönemde yaptığı çalışmalardan da övgüyle söz eden Yücelik, SPK’nın faaliyetlerini yakından izlediklerini belirterek şunları söyledi; “Türkiye sermaye piyasalarında kurumsal alt yapı tamamlandı, son mevzuat değişikliği He de sistemde tıkanıklık yaşanan alanlarda gerekli düzenlemeler yapıldı. Kurul, tasarrufların artırılması, bu fonların yatırıma yönlendirilmesi, sermayenin tabana yayılmasında önemli mesafeler aldı. SPK, halktan izinsiz para toplanması faaliyetlerinde de gerekli tedbirleri alarak bugün itibariyle soruna kalıcı çözüm üretmiştir. Bu yıl başlayan bir uygulamayla halka arz yoluyla yatırımcının istismarının önlenmesine ilişkin tedbirlerde uygulamaya konulmuştur. Yeni Ticaret Kanunu, onu izleyen yeni Sermaye Piyasası Kanunu getirdiği düzenlemelerle şirket faaliyetlerinin şeffaflaştırılmasını, haksiz rekabetin önlenmesini de kolaylaştırdığından, firma sahipleri, yatırımcılar ve ilgili üçüncü kimseler bakımından önemli koruma alanları oluşturmuştur. Aynı uygulamalar kazançların doğru tespiti ve takibini de kolaylaştırdığından ve kayıt dışı işlemleri azalttığından vergi gelirlerinin adil toplanmasında da olumlu katkılar sağlamıştır.”

“EKONOMİDEKİ GENEL İYİLEŞMEDEN ERZURUM’DA NASİBİNİ ALIR”

Dünyada yaşanan ve yaşanmakta olan ekonomik kriz, gelişmiş batıda bilinen finans merkezlerinin itibarını azaltırken doğuda yeni finans merkezlerine göz kırptığını anlatan ETSO Başkanı Yücelik, “İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul'un bir finans merkezi olarak yükselmesini ülkemiz için önemli bir şans olarak görüyoruz. Bütün bu gelişmelere rağmen; şehrimizde sermaye piyasalarına aktarılacak tasarruflar çok sınırlı… Bu anlamda, ülkemizin genelinde gelir dağılımında meydana gelecek düzelme ve artış, Erzurum'da da olumlu gelişmeler yaşanmasına yol açacaktır. Şehrimize bakıldığında en önemli sorun işsizlik olarak görülmektedir. İstihdamı artırmak üzere verilen devlet teşviklerinden yeterli bir sonuç alma imkanı olmamıştır. Erzurum’da, inşaat, hizmet, sağlık, turizm ve eğitim sektörleri gelişmeye açık alanlar olarak görülmektedir. İnşaat sektöründe TOKİ altyapı hizmetleri vermeli, inşaat işlerini mahalli şirketlere bırakmalıdır” dedi.

Özellikle büyük kentlerdeki Erzurumlu işadamlarının yatırımlarının bir kısmını oluşturulacak organize sanayi bölgeleri içinde değerlendirmeleri gerektiğini vurgulaşan Yücelik, “Bugün Erzurum'da iki üniversite var, bir üçüncü üniversite, vakıf üniversitesi için çalışmalarımız sürüyor. Bu gayretimiz; iyi eğitimi hedeflediği gibi, şehrimize yapacağı ekonomik, sosyal katkılar da özellikle değerlendirilmektedir.

Kış turizmi şehrimiz için çok önemli… Bugün sahip olduğumuz tesislerle ulusal ve uluslar arası alanla çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapabiliriz. Bizler, temsil ettiğimiz sivil toplum kuruluşunun yöneticileri olarak bunu temin etmek için öncü oluyor, ilgili kişi ve kuruluşları destekliyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL’UN DÜNYANIN İLK 10 FİNANS MERKEZİNDEN BİRİSİ YAPMAYA KARARLIYIZ

Programda daha sonra Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, “Halkla Arz ve Şirketlerimiz” konulu bir sunum yaptı.

SPK’nın kurul toplantılarının 30 yıldan bu yana Ankara ve İstanbul’da düzenlendiğini ifade eden SPK Başkanı Ertaş, Ankara ve İstanbul dışında ilk toplantının 30 yıl sonra ilk kez Erzurum’da yapıldığını belirterek, kurul toplantılarını Anadolu’da düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Konuşmasında SPK’nın faaliyetlerinden söz eden Dr. Ertaş, hükümetin İstanbul’u finans merkezi yapma projesinin hayata geçirildiğini ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde İstanbul’un dünyanın ilk 10 finans merkezinden birisi yapmaya kararlı olduklarını dile getirdi. Borsada işlem gören 408 şirket olduğunu ve bu şirketlerin piyasa değerinin 630 milyar TL olduğunu kaydeden SPK Başkanı Ertaş, Türkiye’de bu şirketlerin hisselerine 1 milyon 95 bin kişinin yatırım yaptığını ifade etti. Yatırım fonlarından yatırım yapanların sayısının 3 milyon 355 bin, bireysel emeklilik sistemi kapsamında tasarruf yatırım yapan sayısın da 3 milyon 457 bin olduğunu söyleyen Ertaş, “Toplamda yaklaşık 8 milyon kişi şu anda sermaye piyasası faaliyetleriyle doğrudan ilgili… Bir tarafta 337 milyar dolar şirket, bir tarafta 8 milyon kişi bizim aldığımız her kararlardan doğrudan etkileniyor” dedi.

Son 10 yıldan bu yana dünyada önemli bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığının altını çizen SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş şöyle devam etti; “Dünya özellikle de son 5 yıl içerisinde bir küresel krizle karşı karşıya… Bazı ülkeler bu krizden çok fazla etkilendi, bizim de içinde bulunduğumuz bazı ülkeler ise daha az etkilendi. Dünya son 10 yılda ortalama olarak yüzde 3,6 oranında büyüdü. Bir ekonominin sağlık olmasının en önemli göstergelerinin bir tanesi de büyüme oranıdır. Şu anda en sıkıntılı bölge 27 tane ülkeden oluşan Avrupa Birliği bölgesi. Son 10 yılda bu ülkelerde ortalama yüzde 1 civarında bir büyüme oldu. Hatta 2002 yılında büyüme oranları eksiye düştü. Bu yılda yine eksi bir büyüme göstereceği belirtiliyor. İkinci olarak Amerika bölgesi. Avrupa Birliği bölgesine kıyasla biraz daha iyi görünse de yine de dünya ortalamasının altında bir büyüme gösterdiler. Amerika’da son 10 yılda yüzde 1,7 oranında büyüdü.”

TÜRKİYE ORTALAMA 4,2 ORANINDA BÜYÜMESİYLE HEM AVRUPA HEM AMERİKA HEM DE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE BİR BÜYÜME HIZI GÖSTERDİ

Türkiye’nin dünyadaki ekonomik gelişmelerden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğine dikkati çeken Dr. Ertaş, Çin’in son 10 yılda ortalama yüzde 10 oranında büyüdüğünü belirterek, “Yani Çin Avrupa Birliği’nden 10 kat, Amerika Birleşit Devletleri’nden 6-6,5 kat daha fazla büyümüş. Bu büyümenin nereye kadar gidecek, daha ne kadar süreceğini kestirmek gerçekten çok zor. Türkiye bu işin neresinde diye baktığımız zaman ülkemizin son 10 yılda önemli bir büyüme hızı yakaladığını görüyoruz. Türkiye ortalama 4,2 oranında büyümesiyle hem Avrupa hem Amerika hem de dünya ortalamasının üstünde bir büyüme hızı gösterdi. Bugün dünyanın birçok ülkesi borç krizinde uğraşırken Türkiye bu konuda çok iyi durumdadır” şeklinde konuştu. Türkiye’deki şirketlerin sermaye piyasalarını daha yakından izlemeleri gerektiğinin vurgulayan Ertaş, “Küçük şirketler güçlerini birleştirip çok ortaklı şirketlere dönüşsün ve işlerini büyütsün” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş şirketlerin yabancı sermayelere satılmasıyla ilgili olarak da “Bazı vatandaşlar şirketlerin yabancı satılmasından bir endişe duyuyor. Şu anda borsadaki şirketlerin halka açık kısmının yüzde 65’lık kısmı yabancıların elinde. Ama bunu tüm şirketlerin sermayelerine oranladığımızda yaklaşık yüzde 35’e tekabül etmektedir. Dolayısıyla şirketlerin yüzde 65’i bizimdir korkacak bir durum yoktur” diye konuştu.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’a konuşmasının ardından, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik tarafından odayı ziyareti ve düzenlenen toplantının anısına bir plaket ve oltu taşından yapılmış gümüş işlemeli tespih ve kol düğmesi hediye etti. SPK Başkanı Ertaş da Başkan Yücelik’e günün anısına bir kahve takımı hediye etti.

ETSO’da düzenlenen toplantıya, Vali Sebahattin Öztürk’ün yanı sıra Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Baro Başkanı Av. Faruk Terzioğlu, İl Emniyet Müdürü Turgut Yıldız, SPK üyeleri; Prof. Dr. Nurullah Genç, Birol Küle, Bülent Gökrem, Bekir Sıtkı Şafak, Himmet Karadağ, Murat Koç, Kızılay Şube Başkanı Mithat Turgutcan, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri ile ETSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile işadamları katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 01.05.2013 13:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.