ESNAF BOYKOT HAZIRLIĞINDA

Altın satan bankalara kredi kartları geri verilecek.

03 Eylül 2012 Pazartesi 10:49
ESNAF BOYKOT HAZIRLIĞINDA
Bankalara altın satışı yetkisinin verilmesine Erzurum’daki kuyumcu esnafı da tepki gösterdi. ‘Satma altını, kullanayım kartını’ sloganıyla harekete geçecek olan kuyumcular, kredi kartlarını bankalara geri vermeye hazırlanıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların, altın alım satımına imkân veren taslağına Erzurum’daki kuyumcu esnafından tepki geldi. Boykot hazırlığında olan kuyumcu esnafı altın alım satımı yapan bankalara ait kredi kartlarını iade etmeye hazırlanıyor. Bankaların altın satmasının son derece yanlış bir uygulama olduğunu söyleyen Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve aynı zamanda Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, konuyla ilgili olarak BDDK’ya itiraz ettiklerini bildirdi.

“ÇOK İLERİ GİTTİLER”
Yaklaşık 4 ay önce Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Başkanlığında yapılan ve Merkez Bankası Başkanı ile bankaların genel müdürlerinin katıldığı toplantıda konunun gündeme geldiğini anımsatan Başkan Fırat, bazı bankaların da uygulamadan rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Altın hesabı uygulamasının bankalarda daha öncede olduğuna dikkat çeken Başkan Fırat, “Vatandaş TL ödeyip altın hesabı açtırıyor ve bankalarda altın birikimi sağlıyordu. Ancak bunlar daha ileri gitti ve ATM’lerinden çeyrek altın, yarım altın ata lirası gibi darphanenin basmış ve piyasaya sürmüş olduğu altınları satmaya başladılar. Bu durum kuyumcu esnafını son derece üzmekte ve yıpratmaktadır” dedi.

“KENDİ İŞLERİYLE UĞRAŞSINLAR”
Türkiye’de bu işten ekmek yiyen binlerce kuyumcu esnafı olduğunu vurgulayan ESOB Başkanı Fırat, şunları söyledi. “Bankalar kendi işleriyle uğraşsın ve para alışverişi yapsınlar. Altın işini de lütfen kuyumcu esnafına, sanatkâra bıraksınlar. Binlerce insanın ekmeğiyle oynamak doğru değil. Bankalar ülkedeki tüm kuyumcu esnafını karşılarına alıyorlar. Erzurum’da odamıza üye olan 500’e yakın kuyumcu esnafımızın ceplerinde bulunan kredi kartlarını bankalara iade etmeyi düşünüyoruz. Çünkü bu çok yanlış bir uygulama. Bununla ilgili olarak Erzurum Kuyumcular Odası olarak geçtiğimiz hafta BDDK’ya itiraz yazımızı gönderdik. Sadece Erzurum değil tüm oda ve derneklerin bu uygulamaya itiraz etmesi lazım.”

“HALK İLGİ GÖSTERMEYECEKTİR”
“Bankalar her ne kadar altın satışını yapmak isteseler de halkımızdan çok fazla rağbet göreceklerini zannetmiyorum. Çünkü bankalar resmi fiyat uygulayacaklar, hem alışta hem satışta vergi alacaklar veya geriye satışta vergi kesecekler. Dolayısıyla aradaki vatandaşın kaybı bankalarda çok daha fazla olacaktır. Hâlbuki kuyumcu esnafında vatandaşın pazarlık etme imkânı vardı. Dolayısıyla vatandaşın bu alışverişlerinde bankalardan ziyade kuyumcuları tercih edeceği inancındayız. Bu işte bankaların pek başarılı olacaklarına inanmıyorum.”

Editör

Son Güncelleme: 03.09.2012 11:40
Anahtar Kelimeler:
ESNAF BOYKOT HAZIRLIĞINDA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.