“ERZURUM’U GÜZEL GÜNLERİN BEKLEDİĞİNE İNANIYORUZ”

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, şehrin öncelikli gündemini oluşturan konular ve kaydedilen gelişmeleri değerlendirdi. Düzenlendiği değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Güvenli, MÜSİAD’ın çalışmaları hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

04 Nisan 2012 Çarşamba 14:42
“ERZURUM’U GÜZEL GÜNLERİN BEKLEDİĞİNE İNANIYORUZ”
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, “Tebriz-Bakü ve Tiflis Uçak Seferleri”, “Lojistik Köy”, “Gümrük Kapıları”, “İTO Teknik Lisesi” ve “Ziraat Bankası Mahallebaşı Şubesi” gibi konu başlıklarından oluşan bir değerlendirme toplantısı düzenledi. İlgili konularda MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin girişim ve katkılarını anlatan Güvenli, “Erzurum’u gelecekte çok güzel günlerin beklediğine olan inancımız giderek güçleniyor” dedi.

TEBRİZ-BAKÜ-TİFLİS UÇAK SEFERLERİ
Değerlendirmesine Erzurum bağlantılı olarak yapılması planlanan Tebriz-Bakü-Tiflis uçak seferleriyle başlayan Güvenli, konuya ilişkin olarak yaşanan süreci anlattı. Tebriz-Bakü ve Tiflis’e Erzurum bağlantılı uçak seferlerinin başlatılması yönündeki teklifin, MÜSİAD Erzurum Şubesi tarafından geçtiğimiz yılın Haziran ayı başında gündeme getirildiğini hatırlatan Güvenli, “İlimizdeki sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının temsilcileriyle yine aynı dönem içerisinde bir araya gelmiş, bu hususta çeşitli istişarelerde de bulunmuştuk. Uçak seferleriyle ilgili olarak gündeme taşıdığımız bu teklifimizin gerekli karşılığı bulması noktasında da temaslarımız olmuş, bu çerçevede Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Sayın Temel Kotil’i Erzurum’a davet etmiştik. THY Genel Müdürü Sayın Kotil, bu davetimiz üzerine 16 Temmuz 2011 Cumartesi günü Erzurum’a gelmiş ve organize ettiğimiz ulaşım zirvesine katılmıştı. Tebriz-Bakü ve Tiflis’e Erzurum bağlantılı uçak seferleri başlatılması yönündeki taleplerimizi bizzat kendisine de ilettiğimiz Genel Müdür Sayın Kotil, bu toplantıda müjde niteliğinde açıklamalarda bulunmuş ve ilk etapta Tebriz istikametli seferlerin düzenleneceği sözünü vermişti” diye konuştu.
Tebriz, Bakü ve Tiflis uçak seferlerinin başlatılmasının, Erzurum’dan dünyaya güçlü kapıların açılmasına imkan sağlayacağını vurgulayan Güvenli, böylece Erzurum’un sadece ticari alanda değil, turizm, eğitim, sağlık ve spor alanlarında da hareketliliklerin yaşandığı bir şehir haline geleceğini kaydetti. Uçak seferleriyle ilgili olarak varılan noktanın memnuniyet verici bir düzeyde olduğunun altını çizen Güvenli, “Tebriz uçak seferlerinin önümüzdeki günlerde başlatılacağını kamuoyuna buradan müjdelemek istiyoruz. İnanıyoruz ki, Tebriz’le başlayacağımız uçak seferleri, ilerleyen dönemlerde Bakü ve Tiflis’i de içine alacak şekilde genişletilmekle kalmayacak, Soçi, Tahran ve belki de Moskova uçuşları bile Erzurum’dan mümkün hale gelecek” dedi.

“LOJİSTİK KÖY”
MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, Erzurum gündemini uzunca bir süre meşgul eden “Lojistik Köy” konusuna da değindi. “Lojistik Köy”ün, 2006 yılından itibaren bir bilmece halini aldığını ve belirsizliğin bir diğer tarifi haline geldiğini belirten Güvenli, “Lojistik Köy konusuyla ilgili olarak geçmiş yıllarda birçok temasımız olmuştu. Göreve geldiğimiz 2010 yılında da, MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak bu konuyu öncelikli bir mesele haline getirmiş ve bu yönde kendimize bir de yol haritası belirlemiştik. Nitekim ilk adımı 2010 yılı Mayıs ayında atmış ve MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu toplantısını Erzurum’da gerçekleştirmiştik. Lojistik sektöründeki sorunların ele alındığı ve TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman’ın da katıldığı söz konusu toplantı, Erzurum’da Lojistik Köy umutlarını yeniden yeşertmiş ve süreç içerisinde önemli bir mesafe olarak kayıtla geçmişti” dedi.
Erzurum’da bu gelişmeler yaşanırken, MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak konuyla ilgili takip ve temasları sürdürdüklerini anlatan Güvenli, “Aynı yılın Temmuz ayı içerisinde ziyaret ettiğimiz Sayın Başbakanımıza, Erzurum Lojistik Köyü ile ilgili olarak bazı bilgiler aktarmış ve bu yatırıma dair yaşanan belirsizlikten bahsetmiştik. Sayın Başbakanımız da, Müsteşarı Sayın Efgan Ala’ya, konuyla ilgilenilmesi ve gerekenin ne ise yapılması talimatını vermişlerdi. Bu önemli gelişmenin ardından Erzurum Lojistik Köyü ile ilgili olarak yaşanan belirsizlik ortadan kalkmış olmakla birlikte ihale sürecini de başlatmış ve Lojistik Köy’ün birinci aşama ihalesi 2011 Ocak ayında yapılmıştı” şeklinde konuştu.
Yatırımın ilk etabının böylece geride kaldığını ve kamulaştırmayla ilgili olarak yaşanan bazı aksaklıklar yüzünden ikinci etaba geçiş sürecinin yavaşladığına işaret eden Güvenli, “Şu anda Lojistik Köy yatırımının ikinci aşama ihalesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, söz konusu yatırımın daha fazla geciktirilmemesi gerektiğinin altını çiziyor, yeni belirsizliklerin Erzurum kamuoyunda tedirginlik meydana getireceğinin bilinmesini istiyoruz” dedi.

“GÜMRÜK KAPILARI”
Erzurum için hayati önem taşıdığına inandıkları bir diğer hususu ise, “Gümrük Kapıları”nın oluşturduğunu dile getiren MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli, “Hatırlanacağı üzere, sınır ticaretinin gerekliliği ve gümrük kapılarıyla ilgili olarak yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması konusunu bugün değil, önceki yıllarda da MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak sık sık gündeme getiriyorduk. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl 30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) toplantımızı Erzurum’da yapmış, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’yı da, söz konusu toplantıya davet etmiştik. Yurt içinden ve yurt dışından 200’ü aşkın işadamının katıldığı bu toplantıda, gümrüklerle ilgili olarak hazırladığımız raporu Sayın Bakan’a sunmuş, talep ve beklentilerimizi dile getirmiştik. Bu zirvenin hemen ardından sevindirici gelişmeler adeta birbirini izledi. Aktaş Sınır Kapısı’nda Yap-İşlet-Devret modeliyle firma anlaşması aşamasına gelindi. İklim şartlarının elverişli hale gelmesiyle birlikte bu sınır kapımızda gerekli fiziki düzenlemelerin yapılmasına başlanacak. Bu kapımız sayesinde Erzurum’la Tiflis arasındaki mesafe 300 kilometre daha azalacak ve sınır ticareti noktasında önemli bir mesafe kaydedilmiş olunacak” diye konuştu.
Erzurum’da gerçekleştirilen gümrük zirvesinin sevindirici bir başka sonucunun ise, Erzurum Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile ilgili olduğunu anımsatan Başkan Güvenli, “Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’nın talimatlarıyla Dış Hatlar Terminali’nde duyulan gümrük ve gümrük muhafaza memuru ihtiyacı giderilmiş, hemen akabinde 24 saat kesintisiz hizmet dönemine geçilmiştir. MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, gümrükler konusunu da, diğer hususlar gibi yakından takip ediyor ve kaydedilen tüm gelişmeleri kamuoyuyla anında paylaşacağımızın bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

“İSTANBUL TİCARET ODASI (İTO) TEKNİK LİSESİ”
MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından Erzurum’a yaptırılacak olan Teknik Lise ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Erzurum için büyük önem taşıdığına inandıkları bu yatırımın yaklaşık 2 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu belirten Güvenli, yatırımın ilk başlarda teknik lise değil de, ilköğretim okulu şeklinde planlandığının altını çizdi. Başkan Güvenli, “Takvimlerin 2010 yılının Temmuz ayını gösterdiği dönemlerde ilköğretim okulu olarak tasarlanan bu eğitim yatırımında, devamlı temas halinde olduğumuz İTO Yönetim Kurulu Üyesi İşadamı hemşehrimiz Sayın İsrafil Kuralay’ın da önemli katkıları olmuştur. Kendisine bu vesileyle de ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. 2010 yılı Kasım ayında bir araya geldiğimiz İTO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Yalçıntaş’a, Erzurum’da ilköğretim okulu yerine tam donanımlı bir teknik lise yaptırılmasının çok daha uygun olacağı yönündeki görüşümüzü aktarmış, kentin beklentisinin de bu yönde olduğunu ifade etmiştik. Sayın Yalçıntaş da, bu talebimiz karşısında hassas bir yaklaşım sergilemiş ve şehrimize ilköğretim okulu yerine tam donanımlı bir teknik lise yaptıracaklarının sözünü vererek, okul için Erzurum’da gerekli arazi bulunur bulunmaz harekete geçeceklerini açıklamıştı” diye konuştu.
Erzurum’da teknik lisenin yapılacağı arazinin bulunmasının tam bir yıl sürdüğünü vurgulayan MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, “Sayın Valimizin de önemli katkılarıyla 2011 yılının Kasım ayında arazi sorunu çözüldü ve tahsis işlemi gerçekleştirildi. Hatırlanacağı üzere teknik lisenin protokolü ise, İTO Başkanı Sayın Murat Yalçıntaş’ın 27 Ocak 2012 günü gerçekleştirdiği Erzurum ziyaretiyle imzalanmıştı. Cumhuriyet Lisesi’nin bahçesindeki 11 dönümlük alanda inşa edilecek olan teknik liseyle ilgili çalışmalara ise, önümüzdeki günlerde başlanacağını şimdiden bildirmek istiyorum” dedi.

“ZİRAAT BANKASI MAHALLEBAŞI ŞUBESİ”
Yakutiye ilçesine bağlı Mahallebaşı semtinde Ziraat Bankası Şubesi açılması konusu da, MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli’nin gündemindeydi.
MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, 2010 yılında organize ettikleri bir program kapsamında Mahallebaşı semtine Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’le birlikte gittiklerini hatırlatan Güvenli, bu gezide bölge esnafı ve sakinleriyle bir araya geldiklerini kaydetti. Güvenli, Mahallebaşı’nda bir banka şubesinin bulunmuyor olmasından kaynaklanan sıkıntıların semt sakinlerince Vali Öztürk’e bizzat iletildiğini belirten Güvenli, Vali Öztürk’ün de büyük bir hassasiyet örneği sergileyerek, gerekli adımları o dönemde attığını ve bu yönde çeşitli temaslarda bulunduğunu dile getirdi.
Şube Başkanı Güvenli, “Sayın Valimizin sıkı takibi sonucunda Ziraat Bankası yönetimi Mahallebaşı’na bir şube açılması yönündeki teklife olumlu yanıt vermiş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Selami Altınok ve Ziraat Bankası Bölge Başkanı Sayın İbrahim Arslan’ın da, bu sürece önemli katkıları olmuştu. Mahallebaşı’nda bugün bir banka şubesine kavuşmuş olmanın mutluluğu yaşanırken, yılların kanayan yarasına neşter vurulmasına vesile oluşumuzun ise, MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak bizleri çok mutlu ettiğinin özellikle bilinmesini istiyoruz” dedi.
MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, değerlendirmesinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a da teşekkür etti. Erzurum için hayati önem taşıyan bu gelişmelerin yaşanmasında Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın çok büyük katkılarının olduğunu ifade eden Güvenli, “Sayın Bakanımız, bahsini ettiğimiz bu konularda bizleri hiç yalnız bırakmadı. Gerek Erzurum’da, gerekse Ankara’da kapısıyla birlikte kendisinin yüreğini de hep açık vaziyette bulduk. Ayrıca AK Parti Milletvekilimiz Dr. Sayın Cengiz Yavilioğlu ve İl Başkanımız Sayın Murat Kılıç da, ilgi ve alakalarıyla bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Ayrıca MÜSİAD Genel Merkezimizin de Erzurum’la ilgili olarak sergilemiş olduğu hassasiyet ve bu çalışmalarımıza verdikleri destek de, unutulmayacak kadar büyüktür. Genel Başkanımız Sayın Ömer Cihad Vardan’a ve kendisinin şahsında genel merkezimizin diğer tüm yöneticilerine de, şahsım ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 04.04.2012 14:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.