ERZURUM’DAN TÜRKİYE GENELİNE 90 BİN KURBANLIK SEVK EDİLECEK

Türkiye’nin önemli miktarda canlı hayvan ihtiyacını karşılayan Doğu Anadolu’nun canlı hayvan merkezi Erzurum’dan, Kurban Bayramı için 90 bin canlı hayvan sevk edilecek.

03 Eylül 2015 Perşembe 00:55
ERZURUM’DAN TÜRKİYE GENELİNE 90 BİN KURBANLIK SEVK EDİLECEK
Türkiye’nin önemli miktarda canlı hayvan ihtiyacını karşılayan Doğu Anadolu’nun canlı hayvan merkezi Erzurum’dan, Kurban Bayramı için 90 bin canlı hayvan sevk edilecek. 

Kurban Bayramı’na 21 gün kala Erzurum’daki canlı hayvan sevk merkezinde hareketlilik artmaya başladı. Türkiye’nin canlı hayvan ihtiyacını yıllık 370 bin canlı hayvan sevkiyle büyük oranda karşılayan Erzurum’da kurbanlıklar yola çıkmaya başladı. Geçen seneki şap hastalığı nedeniyle azalan sevkiyatların, bu sene büyük oranda artacağı öngörülüyor. Bu sene beklentilerinin yüksek olduğunu belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, canlı hayvan yoğunluğunun artışıyla kurban döneminin başladığı söyledi.

“YILLIK 370 BİN CANLI HAYVAN SEVK EDİLİYOR”

Erzurum’un önemli bir merkez olduğunun altını çizen Akar, “Erzurum ili hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan olmak üzere büyük bir potansiyele sahip. İlimiz tüm Türkiye genelinde canlı hayvan ihtiyacını karşılayan önemli bir ildir. Yıllık ortalama 150 bin civarı büyükbaş ve yaklaşık 220 bin civarı da küçükbaş hayvan sevk ediyoruz. Bunun yüzde 30’u kurban döneminde sevk ediliyor” dedi. Kurban döneminde 40 bin büyükbaş ve 50 binin üzerinde küçükbaşın il dışına sevk edileceğini aktaran Osman Akar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Avrupa gibi bölgelere gönderilecek kurbanlıkların sevk aşamasını özetle anlattı: “Kurban dönemi olduğu için İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerimize veya avrupa yakasına hayvanlarını götürmek isteyen çiftçilerimiz en az 3 ay önceden bunu bizlere bildiriyorlar. Biz bu talep üzerine bu hayvanlardan kan numunesi alıyoruz ve bir hastalığının olmadığını teyit ediyoruz. Daha sonra bu işletmelerin 10 kilometre civarında daha öncesinden bir hastalık çıkıp çıkmadığını kontrol ediyoruz. Eğer sonuçlar olumlu olursa sevk işlemlerini gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sevk getirilecek hayvanlar için bazı şartların gerektiğini aktaran Akar, “Çiftçilerimizin en az 15 gün öncesinden büyükbaş hayvanlarının şap aşısını, en az 30 gün öncesinden de Afrika hastalığı için gereken aşılarını yaptırmış olmaları gerekiyor. Küçükbaşlarda ise PPR denilen aşılarının yapılmasını özellikle istiyoruz. Ayrıca buraya getirilen hayvanların mutlaka pasaportlarıyla gelmeleri gerekiyor. Buraya getirilen hayvanların görevli veteriner hekim arkadaşlarımızca ilk etap fiziksel muayeneleri yapılıyor. Muayene sonrasında hayvanların sağlıklı olması koşuluyla sistem üzerinden aşılarını kontrol ettikten sonra sevk ile ilgili işlemlerini takip edip ilgili yerlere gönderiyorlar” diye konuştu.

“Canlı hayvan ithalatı damızlık amacıyla yapılabilir” diyen Osman Akar, “Tüm Türkiye’ye büyük miktarda canlı hayvan ihtiyacını karşılayan illerden birisi biziz. Biz Erzurum olarak ihtiyaç olan yerlere yeteriz” dedi.

BU YIL HASTALIK SÖZ KONUSU OLMAYACAK

Geçen sene yaşanan şap hastalığının bu sene söz konusu olmadığını belirten Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cengiz Ceylan, “Geçen sene şap hastalığı nedeniyle hayvan sevkiyatlarımızda bir takım problemler oluştu. Geçen seneden bu yana yapılan çalışmalarımız sonuç verdi ve bu sene herhangi bir vakaya rastlamadık. Şap hastalığından şuan için tamamen kurtulmuş durumdayız. Buradan gidecek hayvanlarımız bütün hastalıklardan arınmış olarak batı illerimize sevk edeceğiz. Herhangi bir hastalığın sevklerin yapılacağı yerlere taşınmaması için de hayvanları araçlara yüklemeden önce ve sonra kamyonlarımızı dezenfekte ediyoruz. Dezenfeksiyon işlemiyle oluşabilecek herhangi bir hastalığın başka yerlere bulaşmamasını önlemiş oluyoruz. Böylece vatandaşlarımıza sağlıklı ürünleri ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 03.09.2015 00:56
Anahtar Kelimeler:
ErzurumKurbanlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.