Erzurum'un "ehram"ı coğrafi işaret aldı

Kent ve çevresinde asırlardır kadınların giydiği, tamamen koyun yününden üretilen ehram, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

admin
admin
12 Mart 2019 Salı 09:30
Erzurum'un "ehram"ı coğrafi işaret aldı

Erzurum ve çevresinde asırlardır kadınların giydiği, tamamen koyun yününden üretilen ehrama, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret verildi.

Aziziye Belediyesi tarafından Atatürk Üniversitesi ile Aktif İş Kadınları Derneği iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, yöre insanının kullandığı ehramın modern hayatta yer alması için çalışma başlatıldı.

Dernek üyeleri tarafından, ehramdan kadın, erkek, çocuk, her yaştan insanın kullanabileceği ürünler tasarlanarak, bunların günlük hayatta yer alması sağlandı.

İlçe Belediyesi öncülüğünde başlatılan girişimler sonucu, Türk Patent ve Marka Kurumunca ehrama coğrafi işaret verildi.

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Ilıca Termal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, kent ve çevresinde kadınların asırlardır giydiği ehramın, Türkiye ve dünyada tanınması için ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Erzurum ile özdeşleşen ehramın tescillendiğini ifade eden Orhan, "Atatürk Üniversitesi ve Aktif İş Kadınları Derneği ile ehramın, coğrafi işaret verilip mahreçle işaretlenmesi noktasında yaptığımız çalışmalar sonuç verdi. Ehram, Erzurum'un tescillenmiş 9. ürünü oldu." diye konuştu.

Coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Orhan, "Özellikle bağlı olduğu yöreyle özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler hem üreticilerine hem de yöreye önemli ekonomik katkı sağlamaktadır. Bunun için coğrafi tescildeki amblemler, tüketiciyi bilgilendirme, denetim ve güven açısından zorunludur." ifadelerini kullandı.

Ehramın günlük hayatta daha sık kullanılması için farklı tasarımlar yapıldığına işaret eden Orhan, "Üzerlerine yapıştırdığımız hologramlarla, ürünlerin Erzurum ehramı olduğunu vurgulamış olacağız." dedi.

Orhan, ehramdan hazırladıkları ürünleri, ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtmaya devam edeceklerini kaydetti.

Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY) Başkanı Hülya Saltuklu ise "Ehram Erzurum’a özgü kadınlarımızın örtünmek amacıyla kullandığı boy örtüsüdür. İçerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan koyunun doğal tüyüyle yapılan kültürümüze özgü bir dokumadır. Ehramlar koyundan bahar ayından kırkıldıktan sonra yazın yıkanır ve kurutulur daha sonra taraklarda tarandıktan sonra çirişlenir ve dokunmaya başlanır. Ehramın ilk çıktığı yer Erzurum’dur 200 yıl önce dokunmaya başlanmıştı” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 13.03.2019 00:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.