ERZURUM-ÇİN TİCARET KÖPRÜSÜ KURULUYOR

Türkiye Çin Sanayi ve İşadamları Derneği’ne üye Çinli işadamlarıyla birlikte Erzurum’a gelen Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, ildeki ziyaretleri kapsamında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret ederek, Erzurumlu işadamlarıyla görüştüler.

admin
admin
06 Mayıs 2016 Cuma 12:03
ERZURUM-ÇİN TİCARET KÖPRÜSÜ KURULUYOR
Türkiye Çin Sanayi ve İşadamları Derneği’ne üye Çinli işadamlarıyla birlikte Erzurum’a gelen Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, ildeki ziyaretleri kapsamında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret ederek, Erzurumlu işadamlarıyla görüştüler. Görüşmelerde, Erzurum ile Çin arasında kurulması arzu edilen ticaret köprüsünün ilk adımları atıldı. 

Çin heyeti ilk olarak ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleşen görüşmede, Erzurum ziyaretinin amacının; şehrin gelişme durumunu görmek, farklı sektörlerdeki potansiyellerini öğrenmek, geleceğe yönelik planlar yapmak, yatırım yapılabilecek alanlarla ilgili bilgi sahibi olmak ve her iki ülke işadamlarının tanışmasına zemin hazırlamak olduğunu ifade eden Büyükelçi Yu Hongyang, gördükleri misafirperverlikten dolayı Başkan Yücelik’e teşekkür etti. Konuşmasında ayrıca, Erzurum’daki ziyaretleri kapsamında Erzurum’dan Çin’e ihraç edilebilecek ürünlerin olup olmayacağını ve işbirliği yapılabilecek şirketlerin tespitini yapacaklarını kaydeden Büyükelçi Yu Hongyang, bu gezilerinin Erzurum ve Çin’in arasında ticari ilişkilerin başlamasına vesile olmasını umut ettiklerini vurguladı.

YÜCELİK; “YATIRIM POTANSİYELİMİZ YÜKSEK”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise Türkiye’nin Çin’le olan dış ticaretinde ithalatın daha ağır bastığını ifade ederek, “Ülkemizin Çin’den 25 milyar dolarlık ithalatına karşılık 3-4 milyarlık ihracatımız var. Bunu dengelemek için çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi. Kendisinin aynı zaman Aşkale Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Yücelik, şirket bünyesindeki fabrikaların sık sık Çin firmalarıyla işbirliği içinde girdiğini ancak Erzurum’un Çin’le ticaretinin olmadığını söyledi. Büyükelçi’nin sözlerine atıfta bulunan Başkan Yücelik, “Belki de Sayın Büyükelçi’nin ifade ettiği gibi kendilerinin bu ziyareti Erzurum ve Çin arasında ticari köprülerin kurulmasına zemin hazırlayabilir. Şehrimizin birçok sektörde değerlendirilmeyi bekleyen potansiyeli ve yatırım alanları var. Görüşmede kendilerine bu alanlarla ilgili bilgiler vereceğiz. Ayrıca şehrimiz coğrafi konumu itibariyle önemli bir noktada… Çinli firmalar buralara yapacakları yatırımlarla ülkemizin kuzeyindeki ve doğusundaki ülkelere de çok daha rahat ulaşabileceklerdir” diye konuştu.

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Ziyarette daha sonra yüksek cirolar yapan ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Çin firmalarının temsilcileri kendilerini ve firmalarını tanıttı. Ardından ETSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Erzurumlu işadamları da kendilerini tanıtıp firmaları hakkında Çinli konuklara bilgi verdiler.

Çin heyetinin ETSO ziyaretinin son bölümünde ise Çinli firmaların yetkilileri ile Erzurumlu işadamları baş başa görüşmeler gerçekleştirdiler. Tarım, inşaat, enerji, turizm, sağlık, iklimlendirme, çimento sektörlerinde Çin’in önde gelen firmalarının temsilcileriyle görüşen Erzurumlu işadamları yeni işbirlikleri için ilk adımları attılar.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ziyaretin anısına Büyükelçi Yu Hongyang’a, Çifte Minareli Medrese’nin lazer çiziminin yer aldığı bir kristal plaket takdim etti ve Erzurum’a özgü gümüş işlemeli Oltutaşı tespih hediye etti. Büyükelçi Yu Hongyang da Başkan Yücelik’e çini porselen bir çay takımı hediye etti.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.