DOĞALGAZA YÜZDE 15 ZAM GELİYOR!

Doğalgazda kur artışının etkisinin sıfırlanması için yüzde 15 daha zam gelebilir.

04 Kasım 2014 Salı 17:05
DOĞALGAZA YÜZDE 15 ZAM GELİYOR!
Hafta sonu 'mükerrer' Resmi Gazete'de yayımlanan '2015 yılı Ekonomik Programı' ekinde dolar kurunun program tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle doğalgaz alım maliyetleri artan BOTAŞ'ın, zarar ettiği vurgulandı. Kur artışı üzerine ekim ayında gaza yüzde 9 zam yapıldığı belirtilen ek programda, "Ortalama doğalgaz satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi ihtiyacı devam etmektedir" denildi.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FATURANIZI DÜŞÜRÜN
Habertürk'ün haberine göre; doğalgaz sektörü uzmanları, program ekinde 'satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi' olarak ifadesini bulan doğalgazda zam ihtiyacını hesapladı. Sektöre göre dolar kuru, Mayıs 2013-Eylül 2014 arasında yüzde 24 arttı. Ekim ayında yüzde 9'luk zam yapıldı, kur artışının etkisinin sıfırlanması için yüzde 15 daha zamma ihtiyaç var. 1 Ekim'de gaza zam yapıldığını anımsatan Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci bu zamla birlikte zararın küçük de olsa bir bölümünün karşılanmasının mümkün hale geldiğini söyledi. Celepci, gazda uygulanan sübvansiyona işaret ederek, maliyet bazlı fiyatlandırmaya dönülmesinin hem sektör, hem tüketiciler için önemli olduğunu söyledi.
Bu arada ek programda, ithalde alınan KDV kapsamında BOTAŞ'ın vergi borcuna da yer verildi.
BOTAŞ'ın 2014 yılında 5.3 milyar TL olması beklenen cari borcunun yalnızca 2.3 milyar TL'sini ödeyebileceğinin öngörüldüğü kayıtlara geçirildi.
MEDVEDEV PAZARLIĞA GELİYOR
Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye'nin talep ettiği doğalgaz fiyatlarında revizyon konusunu ele almak üzere bugün Ankara'ya geliyor. Fyatlarda bir revizyon söz konusu olursa bu karar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

Editör

Son Güncelleme: 04.11.2014 17:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.