AŞKALE ÇİMENTONUN BÜYÜK BAŞARISI

1993 yılında mütevazı bir ortaklık yapısı ile bölge insanı tarafından satın alınan Aşkale Çimento, Türkiye sanayisinin devleri ile yarışır hale geldi.

16 Mayıs 2011 Pazartesi 11:34
AŞKALE ÇİMENTONUN BÜYÜK BAŞARISI
2010 yılı Erzurum Kurumlar Vergisi Şampiyonu olan Aşkale Çimento, 16 milyon 941 bin 377 liralık vergi ödeyecek. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Türkiye’nin En Büyük 100 Firması” arasından olmayı kendilerine hedef yaptıklarını belirterek, “Bu artık hayal değil. Sabırla ve heyecanla bu hedefimize doğru gidiyoruz. Ülkemize ve bölgemize her anlamda katkıda bulunmak bizim için gurur verici.” dedi.
Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Giresun, Erzincan, Gümüşhane ve Tercan’da yatırımları olan Aşkale Çimento; 2011 yılın içinde de bir çok tesisinde yenileme ve yatırım noktasında projelere start verdi. Başkan Yücelik, “Tesisler arttıkça daha fazla gencimiz iş imkânı buluyor, daha fazla üretim gerçekleştiriyor, ülkemize daha fazla katkıda bulunuyoruz. Bu da bizi daha fazla mutlu ediyor. Yatırımlarımız devam edecek.”
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2010 yılı Kurumlar Vergisi beyanlarına göre Erzurum’un en fazla vergi ödeyecek ilk yüz şirketi açıkladı. Aşkale Çimento, 16 milyon 941 bin 377 liralık vergi ile Erzurum’un kurumlar vergisi rekortmeni oldu. Aşkale Çimento, 1968 yılında kamu eliyle kuruldu. 1971 yılında işletmeye geçti. 1993 yılında Erzurum ve bölgedeki insanı tarafından kurulan, bin ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla 31 milyon 150 bin dolara satın alındı. Özelleştirme ile birlikte hem yatırımlara hem de pazar payının genişletilmesi noktasında düğmeye basıldı. İlk etapta fabrikanın hantal yapısını ortadan kaldırmak için iyileştirme yatırımlarına start verildi.

“İSTİKRARLI BÜYÜME SÜRECEK”
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Aşkale Çimento’nun ruhunu özümseyenlerin “paylaşmak” ifadesinin manasını en güzel şekilde hissettiğini hatırlatarak, “ Yıllar önce Türkiye Sanayisi’nin ilk yüz büyük firması arasında olmayı kendimize hedef koyarken, çoğu kimse buna inanmamıştı. Ama büyüme trendimiz ve rakamlar bu hedefimizle aramızda çokta bir şey olmadığını gösteriyor. Açıklanan 2010 yılı rakamlarına göre; Türkiye Kurumlar Vergisi ödeyecek ilk yüz mükellefi arasına girmeyi az bir farkla kaçırmışız. 2007 yılında bu başarıyı göstermiş ve 92. sırada yer almıştık. Muhakkak ki, zor ve amansız bir mücadelenin ardından buralara geldik. Ortaklarımız ve çalışanlarımızın sabrı, şirket yöneticilerinin gayreti ile bu gün Türkiye’nin devleri arasında girdik. Aşkale Çimento bölge için bir moral ve umut kaynağı. Bu örnekler artmalı. O zaman hem bölge kalkınır hem de istihdama katkı sağlanmış olur. ” dedi.

ÇITA HEP YÜKSEĞE ÇIKARILDI
Özelleştiği günden bu yana bin ortaklı yapısı ve zor şartlara rağmen ciddi başarılar gerçekleştirdi. Aşkale’de zarar eden bir fabrikanın küllerinden bu gün Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Giresun, Tercan, Erzincan ve Gümüşhane’de devasa sanayi tesisleri yükseldi. Yatırımlara hiç durmadan devam eden Aşkale Çimento, aynı zamanda ortaklarına da her yıl düzenli olarak kar dağıtıyor, gençlere istihdam olanağı sağlıyor. Şirket özelleştikten sonra pazarlama ağını hızla büyüterek, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin büyük bir kısmına ürün pazarlaması yapmaya başladı. Şirketin yurt dışı pazarında şu an itibariyle İran, Azerbaycan, Gürcistan, Nahçivan, Irak ve Rusya’ya ihracatı var. Yıllık çimento üretim kapasitesi özelleştirmeden önce 300 bin ton iken şu anda 3 milyon tonu aştı. Bununla birlikte hazır beton üretim kapasitesi yıllık 700 bin metreküpe yaklaştı.

BÖLGENİN DİNAMİK GÜCÜ
Şirket önemli biçimde hammaddesini bölgedeki maden kaynaklarında sağladığını vurgulayan Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “ Bu şekliyle geniş bir yelpazede bölgeye katkıda bulunuyoruz. Özellikle nakliye konusunda bölgenin dinamik bir gücüyüz. Bölgedeki istihdam sorunun çözüm noktasında da önemli bir varlık sergilemekteyiz. Kendi bünyemizde binden fazla istihdam sağlarken, dolaylı yoldan bu rakam 5 bini geçiyor. Aşkale Çimento özellikle ülkemizde özelleştirme uygulamaları ile ilgili tartışmalara rağmen, yerel ve çok ortaklı yapısına rağmen başarılı bir grafik çizmiştir. Hem kriz yönetimindeki başarısı, hem yatırımdaki cesareti hem de çok ortaklı yapısını muhafaza etmesi dikkat çekicidir. Bu anlamda iş dünyasında seçkin ama mütevazi bir etkinliğe sahiptir.” dedi.

İŞTE BAŞARILARIN YANSIMASI
Aşkale Çimento, yaptığı çalışmalar ve ortaya çıkardığı eserlerden dolayı onlarca ödül aldı. 2007 yılında “Türkiye’nin en çok vergi ödeyen ilk 100 firması” arasına giren, 2007 yılında Anadolu Kaplanları içinde “İhracata Şampiyonu” seçilen, İstanbul Sanayi Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında “2009’da Türkiye’nin en büyük 221’incı sanayi kuruluşu” ve CNBC-e Businnes Dergisi tarafından yapılan araştırmada “Türkiye’de en istikrarlı 43. şirketi” olan ve Türkiye’nin doğusunda binden fazla insana direk istihdam sağlayan Aşkale Çimento sektöründe güçlü olmak için yatırımlarına devam ediyor. ABD'li iş dünyası dergisi Fortune, Türkiye'nin en büyük 500 firması sıralamasında Aşkale Çimento, yüzlerce dev ismi geride bırakarak listenin 232. sırasında yer aldı. Çevre ve insan sağlığına büyük önem veren şirket; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sigara yasağı ile ilgili getirdiği önlemlerden dolayı, Türkiye'nin en iyi 9 firması arasından biri olarak seçti.

ÜRÜNDE KALİTE ÖNEMLİ
Şirket ürün noktasında 24 saat esaslı çalışan kalite-kontrol laboratuarlarına sahip. Tüm hammadde, yarı mamul, mamul ve girdiler söz konusu laboratuarlarda testler yapılmakta. Bununla beraber benzeri tetkikler şirket dışı kurumlarda da ayrıca testlere tabi tutulmaktadır. Şirkette ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi uzun yıllardır uyguluyor. Aynı zamanda çalışanların sağlık ve güvenliğini sistematik olarak sağlamak için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarını uyguluyor. Son yıllarda çevre ile ilgili standartların dünya ölçeklerine getirilmesi amacıyla biri dizi hazırlık ve iyileştirme yapılıyor.

TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLDU
Halen Aşkale’de yapımı devam eden ve fabrikadan çıkan atık sıcak gazdan elektrik üretecek olan projenin çevreci ve aynı zamanda Türkiye’de ilklerden olacağını söyleyen Lütfü Yücelik, “14 milyon dolar civarında proje bedeli olan yatırımımız süratle devam ediyor. Kurulum gücü 7,5 megavat olan tesisimiz yılda ortalama 50 milyon kilovat üretim gerçekleştirecek. Çevreye yönelik hassasiyetimizin önemli bir göstergesi olan bu yatırım aynı zamanda tasarruf sağlayacak. Boşa giden bir kaynak ülke ekonomisine katkıda kullanılacak. Tesisimizi önümüzdeki aylarda devreye alacağız” diye konuştu.

“KIZ ÇOCUKLARINA UMUT OLACAK”
Aşkale Çimento ahde vefa gereği sosyal sorumluluk projelerini de önemsiyor. Aşkale Çimento tarafından Aşkale’de yaptırılan Aşkale Kız Öğrenci Yurdunun inşaatı devam ediyor. Aşkale’de bulunan ve iki yüz kız öğrencinin barınma ihtiyacını giderecek olan yurdun önümüzdeki eğitim döneminde bitirilmesi hedefleniyor. Başkan Yücelik, “Biz yıllardan beridir bölgemizde benzeri sosyal sorumluluk projelerine destek olduk. İmkânlar fırsat verirse bu tarz çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.