ALTIN BOZDURUP DOLAR’A, EURO’YA YATIRMAYIN

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) ve aynı zamanda Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, Dolar ve Euro’ya paralel olarak yükselişe geçen altın fiyatlarının gereğinden fazla şişirildiğini söyledi. Yatırımcıları ve tasarruf yapanları uyaran Başkan Fırat, “Yastık altındaki altınları iyi şekilde değerlendirmek lazım. Şu süreçte altın bozdurup, dolara Euro’ya geçilmesini tavsiye etmem” dedi.

22 Ocak 2014 Çarşamba 22:06
ALTIN BOZDURUP DOLAR’A, EURO’YA YATIRMAYIN
Türkiye’de son aylarda bir kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığını vurgulayan ESOB Başkanı Rasim Fırat, Dolar, Euro ve altının aşırı derecede yükseldiğini söyledi. Altının 91 lira civarlarında seyrettiğini dile getiren Fırat, “Bu şartlarda fiyatların böyle gideceğini ben sanmıyorum, illa ki bir duraklama olacaktır. Fiyatlar fazla şişirildi, gerileyebilir. Kendimi bildim bileli yatırım ya da tasarruf yapanlar hep altın derim. Tasarruf yapacaklarsa hep altına yapsınlar. Çünkü uzun vaat edede en iyi yatırım aracıdır. Yastık altındaki altınları iyi şekilde değerlendirmek lazım. Şu süreçte altın bozdurup, dolara Euro’ya geçilmesini tavsiye etmem. Çünkü altın düşerse Dolar ve Euro’da düşer” dedi. 
41 ODADAN 8’İ GENEL KURUL YAPTI
ESOB Başkanı Rasim Fırat, Erzurum’da faaliyet gösteren 41 meslek odasından 8’inin genel kurullarını yaptığını da bildirdi. Mart ayı sonuna kadar seçimlerin tamamlanacağını, Mayıs ayında da Esnaf Odaları Birliği’nin Genel Kurulu yapılacağını anlatan Başkan Fırat, “Bu odalarımıza bağlı 15 bin 650 kayıtlı üyemiz var. 16 bin 233 de işyeri bulunuyor. Nüfus bazına göre baktığımızda Erzurum’da yüzde 1.94 oranında esnafımız var. Bu rakamı ülke geneline vurduğumuzda Erzurum’da esnaf sayısının az olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
“AVM’LERE DEĞİL, BULUNDUKLARI YERLERE KARŞIYIZ”
Tüm Türkiye’de esnafın en önemli sorunu olan AVM’ler konusuyla ilgili olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon’nun önemli girişimleri olduğunun altını çizen Başkan Rasim Fırat, şunları söyledi. “Belirli zamanlarda hükümetle görüşmeler yapıyoruz. Avrupa’da örnekleri var, bu AVM’leri şehir dışlarına yapıyorlar. Bizdeki yanlışlık getirip kent merkezlerine, nokta yerlere konulması. Bunları uzun zamandan beri tartışıyoruz. Biz AVM’lere karşı değiliz, bulundukları yerlere karşıyız. Elbette ki insanların ihtiyacı olan mekânlar. Ancak şehir merkezinden 15-20 kilometre uzağa yapılsın istiyoruz. Kurulmuş olanlar için de çalışma saatleri düzenlemesi yapılmasını talep ediyoruz.”
“KREDİ KARTLARINDA TAKSİT KISITLAMASI KUYUMCULARI ETKİLEDİ”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kredi kartları düzenlemesiyle ilgili olarak da konuşan ESOB Başkanı Fırat, beyaz ve elektronik eşya da yapılan 9 ay taksit sınırlandırmasının kuyumcular için yapılmadığına işaret etti. Fırat, “Türkiye’de kredi kartları yeni çıktığında halkımız kullanımında bir hayli bonkör davrandı, hesaplarını bilemedi. Kartlar, birçok ailenin yıkımına sebep oldu, insanlar iflas etti. En son yapılan düzenlemede BDDK’nın almış olduğu kararla bazı işyerlerinde taksit olayı kaldırıldı. En başta kuyumcular da altın alış ve satışında kısıtlamaya gittiler. Sadece tek çekim kullanıma izin verdiler. Bizde İstanbul, Ankara, Erzurum ve bazı illerin Kuyumcular Odası olarak bu konuyu kendi aramızda görüştük ve tartıştık. Sonuç itibariyle bu durumun hem kuyumcu esnafına hem de vatandaşa yaşatacağı sıkıntıları gidermek için BDDK’dan kararın gözden geçirilmesini istedik, hiç olmazsa 5-6 taksit yapılmasını istedik. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Aslında biz de çok fazla taksit yapılmasından yana değiliz ancak kuyumcular için hiç taksit yapılmaması sıkıntı yaratacaktır. Kaldı ki beyaz eşya, elektronik eşya da 9 ay taksit yapılabiliyor.” 

Editör

Son Güncelleme: 22.01.2014 22:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.