AKDAĞ’DAN ETSO’YA ZİYARET

Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’na (ETSO) nezaket ziyaretinde bulundu.

07 Mayıs 2015 Perşembe 00:02
AKDAĞ’DAN ETSO’YA ZİYARET
Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’na (ETSO) nezaket ziyaretinde bulundu. 

ETSO’da, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan eski bakan Akdağ, iş dünyasının temsilcileriyle bir süre sohbet etti. Yönetim Kurulu Salonu’nda düzenlenen ve Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Sedat Özaras, TÜMSİAD Başkanı Cafer Burucu’nun da katıldığı toplantıda, ETSO yöneticilerini dinleyen Akdağ, Erzurum’un potansiyellerine ve teşvik sisteminde yatırımcıların ihtiyacına cevap verecek düzenlemeler yapılmasının önemine vurgu yaptı. Erzurum’un, hayvancılık, sağlık, turizm, eğitim ve hizmet sektörü alanlarında potansiyeli olduğunu ifade eden Akdağ, her bir sektörde ulaşabilecek en iyi noktaların hedef olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle hayvancılık sektöründe, endüstriyel hayvancılık konusunun ön plana çıkarılmasının gerektiğini anlatan Prof. Dr. Akdağ, Erzurum’un her sektördeki hedefini, Türkiye’nin 2023 vizyonuna entegre etmesi gerektiğini belirtti.

“TEŞVİKLER DAHA UZUN VADELİ OLMALI”

Konuşmasında teşvik uygulamalarına da değinen Akdağ, teşviklerin 5 yıl gibi kısa süreli değil, 20 yıl veya daha fazla süreli olmasının yatırımcılara daha cazip geleceğini dile getirdi. Bakan Akdağ şunları söyledi;

“Teşvik uygulamalarını yatırımcıların talepleri doğrultusunda yapmamız veya revize etmemiz şart... Buralara yatırım getirecek düzenlemeler neyse onun yapılması lazım. Bunun da, iş adamlarımızla, yatırımcılarımızla kafa yorarak yapılması gerekiyor. Kısaca, şehirlerin coğrafi ve sosyal açıdan dezavantajları neyse onları bertaraf edecek şekilde düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yoksa elbette şimdiye kadarki teşvik uygulamalarının yatırımcılarımıza faydası oldu, ancak dezavantajlarımızı ortadan kaldıracak şekilde tezahür etmedi. ETSO’dan da teşvik uygulamalarıyla ilgili taleplerini ve önerilerini almak, doğru adımlar atılması konusunda çok faydalı olacaktır.”

Kamu yatırımları noktasında Erzurum’da önemli işler yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Akdağ, bu anlamda farklı taleplerin de değerlendirileceğinin altını çizdi.

“ÖZEL TEŞVİK ŞART, YATIRIMCI ZORLA GELMEZ”

Toplantıda daha sonra konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Her bir sorunun çözülmesinin Erzurum’u bir adım daha ileriye taşıyacağına dikkati çeken Başkan Yücelik, bu noktada birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. Bölgenin, Marmara Bölgesi arasındaki uçurumun 4-5 katına çıktığını ileri süren Başkan Yücelik, bölgeden sermaye ve insan göçünün önlenmesinin hayati önem taşıdığını söyledi. Yatırımcının bölgeye mevcut teşvik koşullarıyla, hatır gönülle veya zorla getirilmesinin mümkün olmadığını savunan Başkan Yücelik, bu anlamda bölgeye has bir teşvik uygulamasının getirilmesi gerektiğini her ortamda dile getirdiklerini hatırlattı. Bölgenin yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve yatırımcıya bölgeyi daha cazip kılacak imkanlar sunulmasının önemini anlatan Yücelik, bu konudaki taleplerini hükümet yetkililerine ilettiklerini kaydetti.

Bölgenin kalkınmasına ön ayak olması için hayata geçirilen Doğu Anadolu Projesi’nin (DAP) kurumsal anlamda bütçesinin çok kısıtlı olduğuna işaret eden Başkan Yücelik, “DAP Başkanlığı’nın bütçesi 2 milyon 900 bin lira… Bu parayla ancak bir ilçeye okul yapılabilir. Bizler bu bütçenin artırılmasını ve DAP’ın bölgedeki müteşebbisin ufkunu açacak, yatırım alanlarını belirleyecek çalışmalar yapmasını ve projeler geliştirmesini istiyoruz” dedi.

Bölgede ferdi sermayelerin kısıtlı olduğunu ve sermaye birlikteliklerine ihtiyaç duyulduğunu anlatan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, bunu Aşkale Çimento’da başardıklarını ve bu birlikteliğin iyi bir model olarak gösterildiğini ifade ederek, “Sen-ben kavgası yapmadan birlikte hareket etmeliyiz. Güçlü sermaye yapıları oluşturarak, işinin ehli profesyonel ekiplerle başarılı ortaklıklar kurulmalıdır. Erzurum’da bunu özellikle gıda ve inşaat sektörlerinde başarabiliriz ” diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 07.05.2015 00:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.