Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi'nin Kovit-19 ile başlayan süreçte zor günler geçiren iş dünyasına olumlu yansımaları olacağı görülüyor.

Dar gelirli küçük esnafa vergi muafiyetinin getirilmesi, salgından yüksek oranda etkilenen çoğu hizmet sektöründe yer alan 850 bin esnafın beyan yükümlülüklerinin kaldırılması özellikle KOBİ'lerde, iş potansiyelini artırmaya yönelik bir adım olarak görülüyor.

Harcama disiplininin sağlanması, kamuda israfın azalması, nakit yönetiminde verimliliğin artması, bütçenin yeniden yapılanması, ekonomideki belirsizlikleri azaltarak, yatırımların artmasıyla ekonomik büyümeye büyük ölçüde katkı sağlayacağı söylenebilir.

Mahalli idarelerde, mali disiplini güçlendirecek ve borç stokunun artmasını önleyecek düzenlemelerle, buradan sağlanacak kapasite artışıyla merkezi yönetim üzerindeki finansal yüklerin hafifletilmesi hedefleniyor.

Kamu yönetimlerine olan güveni en yüksek seviyeye ulaştırmak ve alınan kararların kalitesini artırmak için üst düzey kamu görevlerine atanmada aranan mesleki tecrübe şartları artırılıyor.

Mükellef memnuniyetini sağlamak ve hizmet kalitesini artırmak için Dijital Vergi Asistanı Sistemi devreye giriyor.

Bu sayede vergi incelemelerinde sektörler ve konular itibarıyla ortaya çıkabilen farklı uygulamalar ortadan kalkıyor. Dijitalleşmenin getirdiği hızdan faydalanarak, mükelleflerin uzun süreye yayılan denetimlerden kaynaklanan sıkıntıları çözülüyor. Elektronik tebligat, elektronik inceleme, elektronik tutanak ve elektronik raporu içeren Dijital Vergi Denetimi Sistemi geliştirilerek, vergi inceleme süreleri kısalıyor.

Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiliyor.

Bu sistem üzerinden yapılacak ihalelerin daha hızlı, daha kolay ve daha az maliyetle gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Kamu Özel İşbirliği Kanunu'nun çıkarılması planlanarak yatırımcıların tek bir kanun ile muhatap olması, projelerin hukuki altyapısının güçlendirilmesi, sektörler ve projeler arasında öncelikli hale getirilmesi, süreçlerin daha öngörülebilir hale gelmesi hedefleniyor.

Enflasyonla mücadelede hedefin, tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmak olarak gösterilmesi, fiyat istikrarının sağlanması ve kur hareketlerinin azalması yönünde önemli bir nokta.

Gıda konusunda kayıp ve israfın azaltılması için bu ürünleri dijital tarım pazarına dahil ederek alıcılarla hızlı bir şekilde buluşması sağlanıyor. Böylece dijital tarım pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulurken, tüketici ve esnafın istediği kalitede ürün tedarik etmesinin yolu açılıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin derinleşmesine ve gelişmesine katkı sağlanarak, nüfusun yüzde 25’ini oluşturan 18 yaş altındaki çocukların sisteme girebilmesinin önündeki engeller kaldırılıyor.

Cari açıkla mücadelede üç temel politika takip edileceği belirtiliyor. İlki, yapısal cari açığa odaklanma; ikincisi, ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak potansiyeli olup hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri ihracata teşvik etmek; üçüncüsü ise sanayide yeşil dönüşümü desteklemek olarak açıklanıyor.

Cari açığın azaltılması, ithal edilen ürünlerin ülke sınırlarında üretimin artırılması ve ihracatın artması yönünde oldukça önem arz ediyor.

Ekonomide rekabet gücü kazanma, doğru veriye ulaşma, veriyi analiz etme ve en uygun çözümleri geliştirme konusunda gereken yazılım teknolojileri için gençlerin kabiliyetlerini geliştirmek, genç istihdamı teşvik etmek ve küresel rekabet gücü kazanmak için Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kuruluyor.

İstihdamı artırmak ve genç yetenekleri geliştirmek için mesleki eğitim merkezlerini gençler için cazip kılmak amacıyla çocukların kalfalık döneminde aldıkları ücretler artırılarak bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin ücret ödemelerini kamuya devrederek sanayici üzerindeki yük kaldırılıyor.

Salgınla başlayan süreçte gelişmekte olan ülkeler düşük büyüme kaydederken, Türkiye 1,8 büyüme oranı kaydetti.

Yılın son çeyreğinde ise kaydedilen 5,9'luk büyüme 2021'e başlarken büyük motivasyon sağladı.

2020 mart ayında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin piyasalara sunmuş olduğu yansımaların olumlu etkisi kendini belirgin bir şekilde göstermiştir.

Açıklanan desteklerle, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açık gibi sorunlara karşı direnç hedeflenerek, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı merkezine alan Ekonomik Reform Paketi de, iş dünyasına rahat bir nefes aldıracaktır.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik Reform Paketi, iş dünyası adına, 2021 yılında ekonomik aktivitenin yönünün pozitif olacağına dair umut veren bir gelişmedir.

Ekonomi reformu ile, büyükten küçüğe piyasalarda güven dengesi sağlanarak, ekonomide var olan belirsizliklerin önüne geçilecek, yeni dünya düzenine uyum daha kolay olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.