Sınıf kapıları tarihi anlatıyor

Erzurum'da bir ilkokul ve ortaokulda eğitim gören öğrenciler, Atatürk, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Yıldırım Bayezid, Nene Hatun ve Mehmet Akif Ersoy gibi tarihe yön veren kişilerin hayatını, sınıf kapılarına yerleştirilen fotoğrafları ve biyografileri sayesinde öğreniyor

admin
admin
17 Mart 2018 Cumartesi 13:52
Sınıf kapıları tarihi anlatıyor

Erzurum'da bir ilkokul ve ortaokulda eğitim gören öğrenciler, okulun tüm sınıf kapılarına fotoğrafları ve biyografileri yerleştirilen Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun ve Mehmet Akif Ersoy gibi tarihe yön veren kişilerin hayatlarını öğrenerek adeta tarihe yolculuk yapıyor.

Kentin Aziziye ilçesindeki Başçakmak İlkokolu ve Ortaokulu yönetimi, okul aile birliği ve hayırseverlerin desteğiyle öğrencilerinde tarih bilincinin oluşması amacıyla 24 sınıf kapısının iç ve dış kısmına, tarihe yön veren önemli şahsiyetler ile devlet büyüklerinin fotoğraf ve biyografilerini yerleştirdi.

Uygulamayla çocuklar teneffüslerde sınıf kapılarından gördüğü Mevlana'dan Nene Hatun'a, Osman Gazi'den Atatürk'e, Kanuni Sultan Süleyman'dan Yıldırım Bayezid'e, Fatih Sultan Mehmet'ten Abdülhamid Han'a kadar birçok padişah ve tarihe yön veren önemli şahsiyet ile 12 büyük Türk devletinin isimleri, tarihleri, bayraklarının yer aldığı resimler ve fotoğraflar ile biyografileri inceleyip bilgi ediniyor.

"AMACIMIZ ÇOCUKLARIN TARİHİN KAHRAMANLARINI ÖĞRENMESİ"

Okul Müdürü Yunus Kocakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamadaki amaçlarının küçük yaşta çocuklarda tarih bilincinin oluşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kocakaya, okuldaki tüm sınıf kapılarının iç ve dış kısmına tarihe yön veren Osmanlı padişahları ve devlet büyüklerinin resimleri ile biyografilerini giydirdiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Sınıf kapılarımıza Mustafa Kemal Atatürk, Nene Hatun, Osmanlı padişahları Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve 2. Abdülhamid Han gibi devlet büyüklerinin amblemini ile 12 büyük Türk devletinin isimlerini yaptırdık. Amacımız çocukların küçük yaşta tarihin kahramanlarını öğrenmesi."

Uygulamayla öğrencilerin aynı zamanda hem sınıf kapılarını koruduğunu hem de bilgi sahibi olduklarını aktaran Kocakaya, öğrenci, veli ve öğretmenlerin uygulamayı çok beğendiklerini ifade etti.

UYGULAMA ÖĞRENCİLERİN TARİHİ ÖĞRENMESİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Kocakaya, öğrencilerin derste ya da teneffüslerde kapılara giydirilen tarihin kahramanlarını görerek daha kolay öğrendiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Çocuklar dersteyken bazen dikkati dağılabiliyor ve etrafa bakıyor, etrafa baktığında da kapıdaki resimleri görerek bir şeyler öğreniyor. Bu uygulamamız aynı zamanda ilkokuldaki çocuklar ortaokula gittiğinde bir nevi hazırlık için altyapı oluyor. Sömestir tatilinde Okul Aile Birliği ve hayırseverlerin yardımıyla kapılarımızı giydirdik. Uygulamamız çocuklara çok faydalı oldu, çocuklarımız genelde boş vakitlerinde sınıf kapılarını gezerek tarih hakkında bilgi ediniyor."

Kocakaya, Aziziye Belediyesi ile Aziziye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle sınıftaki masa ve sıraların da farklı renklere boyandığına işaret ederek okulun fiziki şartların değişmesiyle öğrencilerin okula daha çok severek geldiğini anlattı.

Küçük yaşta öğrenilenlerin hafızada daha çok kalıcı olduğuna dikkati çeken Kocakaya, "Bir çocuğa küçük yaşta bir şeyler öğretirseniz akılda daha kalıcı olur. Biz de çocuklarımıza küçük yaştan tarihi sevdirmeyi amaç edindiğimiz için bu uygulamaya yaptık." dedi.

"TARİHİ KAHRAMANLARIMIZI ÖĞRENDİK"

İlkokul 4. sınıf öğrencisi Vildan Ören de Kanuni Sultan Süleyman ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatını sınıf kapılarından öğrendiğini belirterek "Henüz derslerde görmediğimiz tarih bilgisini sınıfımızın kapılarında gördük ve öğrendik. Boş zamanlarımızda arkadaşlarımızla okulda kapıları gezerek tarihi kahramanlarımızı öğreniyoruz. Okul yönetimimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz." dedi.

Aynı okulun 3. sınıf öğrencisi Canan Gündey ise uygulama sayesinde daha önceden hiç duymadığı ve bilmediği Osmanlı padişahlarının isimleri ile hayatlarını öğrendiğini söyleyerek "En çok Kanuni Sultan Süleyman ve Abdülhamid Han'ın hayatını okudum, onların başarısını kendime örnek aldım." ifadesini kullandı.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumTarih
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.