SINAVLAR KALKMAZ!

Son günlerde tartışılan eğitim sistemi ve sınavlar konusunda veliler ve öğrencilerin kafası bir hayli karışık. Zorunlu ve kesintisiz 8 yıl, 5+3, zorunlu 4+4+4 gibi taktiksel tartışmaları bir kenara bırakırsak kamuoyunun en fazla merak ettiği konulardan biri de liseye geçiş sınavlarında nasıl bir düzenleme yapılacağıdır.

14 Mart 2012 Çarşamba 11:40
SINAVLAR KALKMAZ!
Velilerin ve öğrencilerin zihninde sınavlar kalkacak mı, sınav yapılacak mı, yeni sınav sistemi nasıl olacak gibi sorular var.
 
Biz eğitimciler özellikle son 10 yıldır yapılan bu tartışmalara alışığız.
Son 10 yılda çocukları arasında hem LGS’ye hem OKS’ye hem SBS’ye katılan veliler de bu tartışmalara alışkındır.
 
Bakanlık tarafından son olarak 2005’te yapılan (Liselere Geçiş Sınavı) LGS’nin kaldırılacağı söylenince, basının “Sınav Kalkıyor” manşetlerinin yönlendirmesiyle veli liselere geçişin sınavsız olacağını düşündü.
 
Ancak kısa sürede sınavın değil LGS’nin kaldırıldığını sınavın bir iki değişiklikle Ortaöğretime Geçiş Sınav (OKS) olarak devam edeceğini öğrendi.
 
İki sene yapılan OKS kaldırılarak 2008’de OKS’nin yerine 6., 7., ve 8.sınıflarda yapılan SBS (Seviye Belirleme Sınavı) getirildi. Yine kamuoyu OKS’nin kaldırılmasından sınavların kalktığını anladı.
 
2010 yılında 6.ve 7.sınıflardaki SBS kaldırıldı. SBS’nin sadece 8 sınıfta uygulanacağı duyuruldu.
 
Ve 2012…
SBS’nin kaldırılacağı açıklanırken yine görsel ve yazılı basın bunu “Liselerde geçişte sınav kalkacak!” başlığıyla duyurdu. Yine veliler, sınavın kalkacağını düşünmeye başladılar.
 
Şimdi konuyu özetlersek:
2006’da LGS kalktı, sınav kalkmadı.. Adı OKS oldu.
2008’de OKS kalktı, sınav kalkmadı.. Adı SBS oldu.
2010’da 6. Ve 7. Sınıflarda uygulanan SBS kalktı, sınav kalkmadı.. Adı 8.sınıflar için SBS oldu.
2012’de SBS’nin kaldırılacağı söyleniyor; ama sınav kalkmayacak.. Sadece yeni sınavın adını bekliyoruz.
 
Hatta SBS’nin yerine 5, 6, 7 ve 8.sınıfların konularını kapsayan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ifadesiyle feed back (geri dönüş) mekanizması sağlamak amacıyla hazırlanan daha zor sınav veya sınavlar olması bekleniyor. Bakan Dinçer, bunun mevcut sınavlarla yapılabileceğini, bizzat kendisi sınavlara her zaman ihtiyaç duyulacağını söyledi.

İşte Bakan Ömer Dinçer’in konuyla ilgili açıklamaları: 
" Öğrenciler, 5-6-7 ve 8. sınıfta sınavlara tabi tutulmayacak. 8. sınıf sonunda mesleğe yönelik aldıkları eğitimleri doğrultusunda kendileri için belirlenen testlere katılacak. Bundan sınavı kaldıracağız anlamı çıkmaz. Öğrenciyi seçme esasına dayalı sınav sistemi yapmak istemiyoruz ama bir feed back (geri dönüş) mekanizması sağlamak üzere çocukların öngörülen kazanımları elde edip etmediklerini görmek, okullarımızın başarısını ve eğitimin niteliğini geliştirip gelişmediğini görmek için bunu sağlayacak sınavlara her zaman ihtiyaç duyulabilir." 

Öğrencileri müfredat üzerinden kazanımlarını ölçen bir sınav sisteminin düşünülebileceğini söyleyen Dinçer, "Bir sınav kalkacak, bir sınav oluşturulacak gibi bakmaya gerek yok. Sadece mevcut sınavların içeriğini, tarzını ve sonuçlarını değiştirerek bile mevcut sınavlarla bunu yapmak mümkün." dedi.

Editör

Son Güncelleme: 14.03.2012 12:40
Anahtar Kelimeler:
SINAVLAR KALKMAZ!
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.