Öğrenciler akademik ilgi ve desteği yetersiz buldu

TÜMA-2021'de 198 üniversitede öğrenim gören 42.353 öğrenciden veri toplandı. Erzurum Teknik Üniversitesi 36. sırada, Atatürk Üniversitesi 45. sırada yer aldı.

admin
admin
22 Temmuz 2021 Perşembe 12:17
Öğrenciler akademik ilgi ve desteği yetersiz buldu

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinden geri bildirimler toplayarak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA)” yaptı.

ÜNİAR tarafından yapılan araştırmada, üniversiteler A+, A, B, C, D ve FF olarak 6 puan aralığında sınıflandırılmaya tabi tutuldu. Araştırma 125’i devlet ve 73’ü vakıf olmak üzere 198 üniversitede öğrenim gören 42 bin 353 öğrenciden kullanılabilir veri toplandı.

AKADEMİK DESTEK VE İLGİ YETERSİZ

Araştırmada, Erzurum’da öğrenim gören öğrenciler Atatürk Üniversitesi’ni “Akademik Destek ve İlgi” ile “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” alanlarında yetersiz buldu. Üniversite, “Akademik Destek ve İlgi’de 198 üniversite arasında 87. olurken, “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”te de 66. sırada yer aldı. Genel memnuniyette 36. sırada yer alan Erzurum Teknik Üniversitesi ise en düşük puanı “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”nde 59. olarak aldı.

GENEL MEMNUNİYET SIRALAMASI

Öğrenciler üzerinden yapılan araştırmada, vakıf ve devlet üniversitelerinin genel memnuniyeti sıralamasında Erzurum Teknik Üniversitesi, 441 puan ve C düzeyi ile 36. sırada, Atatürk Üniversitesi ise, 431 puan ve C düzeyi ile 45. sırada yer aldı. Bu alanda 125 devlet üniversiteleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi 18. sırada, Atatürk Üniversitesi ise 23. sırada yer buldu.

198 ÜNİVERSİTE ARASINDA YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE;

ÜNİVERSİTELERİN “ÖĞRENİM DENEYİMİ TATMİNKÂRLIĞI” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” sıralamasında ise, Erzurum Teknik Üniversitesi 75 puanla B düzeyinde ve 39. sırada, Atatürk Üniversitesi ise, 69 puanla D düzeyinde ve 66. sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTELERİN “UZAKTAN EĞİTİM ALT YAPISI” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı” sıralamasında, Atatürk Üniversitesi 83 puanla A düzeyinde ve 17. sırada, Erzurum Teknik Üniversitesi ise, 82 puanla A düzeyinde ve 21. sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTELERİN “AKADEMİK DESTEK VE İLGİ” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi” sıralamasında da, Erzurum Teknik Üniversitesi 77 puanla B düzeyinde ve 31. sırada yer alırken, bu alanda Atatürk Üniversitesi büyük çöküş yaşadı. Öğrenciler bu alanda Atatürk Üniversitesi’ne 62 puanla D düzeyinde, 87. sırada yer verdi.

ÜNİVERSİTELERİN “KURUMUN YÖNETİM VE İŞLEYİŞİNDEN MEMNUNİYET” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında ise, Erzurum Teknik Üniversitesi 75 puanla B düzeyinde ve 40. Sırada yer alırken, Atatürk Üniversitesi de 66 puanla D düzeyinde ve 66. sırada yer bulabildi.

ÜNİVERSİTELERİN “ÖĞRENME İMKÂN VE KAYNAKLARININ ZENGİNLİĞİ” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” sıralamasında da, Atatürk Üniversitesi 79 puanla B düzeyinde ve 25. sırada yer alırken, Erzurum Teknik Üniversitesi 66 puanla D düzeyinde ve 65. sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTELERİN “KİŞİSEL GELİŞİM VE KARİYER DESTEĞİ” SIRALAMASI

Üniversitelerin “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” sıralamasında da, Atatürk Üniversitesi 72 puanla C düzeyinde ve 37. sırada yer alırken, Erzurum Teknik Üniversitesi 66 puanla D düzeyinde ve 59. sırada yer buldu.

125 devlet üniversitesi arasında genel sıralamada 18. sırada yer alan Erzurum Teknik Üniversitesi, “Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı”nda 20., “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı”nda 11., “Akademik Destek ve İlgi”de 14., “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”inde 23., “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği”nde 35. ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”nde 37. sırada yer aldı.

125 devlet üniversitesi arasında genel sıralamada 23. sırada yer alan Atatürk Üniversitesi ise, “Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı”nda 38., “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı”nda 9., “Akademik Destek ve İlgi”de 52., “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”inde 40., “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği”nde 12. ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”nde 19. sırada yer aldı.

MEMNUNİYET ALAN DÜZEYİ

Devlet ve vakıf 198 üniversitenin alan düzey özetleri sıralamasında Erzurum Teknik Üniversitesi, “Genel Memnuniyet”te C düzey, “Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı”nda B düzey, “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı”nda A düzey, “Akademik Destek ve İlgi”de B düzey, “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”inde B düzey, “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği”nde D düzey ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”nde de D düzeyinde yer alarak 36. sırada yer alırken, Atatürk Üniversitesi ise, “Genel Memnuniyet”te C düzey, “Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı”nda D düzey, “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı”nda A düzey, “Akademik Destek ve İlgi”de D düzey, “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”inde D düzey, “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği”nde B düzey ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”nde de C düzeyinde yer alarak 45. sırada yer bulabildi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nesrin Yıldız 2021-07-23 10:51:57

Bu gibi anket konseptli arastirmalarda populasyonu temsil edebilme son derece önemlidir. Kendi üniversitemiz adına ben bu çıktıyi kabul etmiyorum. Yuzyuze eğitimlerde verdiğimiz mesai ve eberji tartışılamaz kendimizi resmen paraladık... deneyleri videolara çekip öğrencileri canlı eğitim görmüş kadar rahat ettirdik. Her probleme anında çözüm aradık. Toleranslar had safadaydı. Akademik islerimizi bile onlar icin aksattık