EN ZOR MESLEK, ‘MESEK SEÇİMİ’

Meslek seçiminin bireyin hayatında verdiği en önemli kararlardan biri olduğunu belirten uzmanlar, gençlerin meslek seçim sürecinde idealist davranmayıp hemen para kazanabileceği meslekleri tercih ettiğini bu yüzden ilgi ve yeteneklerinin dışında bir meslekle hayatını sürdürmek zorunda kaldıklarını söyledi.

04 Ağustos 2011 Perşembe 12:39
EN ZOR MESLEK, ‘MESEK SEÇİMİ’
Günümüzde, mesleğini sevmediği için doyumsuzluk yaşayan ve iç dengesini yitiren birçok kişinin olduğunu kaydeden uzmanlar, zorlanarak yapılan mesleğin, depresyon, iş veriminde düşüş, dikkatsizlik, isteksizlik, başarısızlık, başarısızlığın getirdiği mutsuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk, çevreyle iletişim bozukluğu gibi ciddi boyutlu rahatsızlıklara yol açtığını vurguladı.
Yanlış meslek seçiminin kişinin eşiyle, çocuğuyla, dostlarıyla ve tabii ki iş yerindeki arkadaşlarıyla ilişkilerinin bozulmasına neden olabileceğine değinen uzmanlar, kişinin zaman içerisinde kendine ve mesleğine yabancılaşacağını bir süre sonra, işe gitmemek için bahaneler, psikosomatik rahatsızlıkların ortaya çıkacağını ifade etti.
Her mesleğin kendine özgü gerekleri, çalışma koşulları ve sağladığı olanakların farklı olduğunun altını çizen uzmanlar, “Meslekler arasında bu ve benzeri alanlarda gözlenen farklılıklar, bireylerde yetenek, ilgi, gereksinme gibi psikolojik nitelik çeşitlemesine denk düşmektedir. Bu yüzden bireyin kendi gelişimine en çok fırsat hazırlayacak, gereksinimlerini en iyi biçimde doyurabilecek alanı seçebilmesi önem kazanmaktadır. Sağlıklı bir seçim ise ancak kişinin kendini ve seçeneklerini yakından tanıması ile mümkün olmaktadır” diye konuştu.
Meslek seçimini, ‘bireyin kendisine açık meslekleri, çeşitli yönleriyle değerlendirip, kendi gereksinmeleri açısından, istenilir yönleri çok istenmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesi’ olarak tanımlayan uzmanlar, bireyin seçtiği mesleği, onun yetenek ve ilgilerine uygun olduğu takdirde, bunları geliştirmenin ve tam olarak fonksiyonda bulunmanın kendi elinde olduğunu belirtti. Sağlıklı bir mesleki karar sürecinin 3 aşaması olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, bunların Kişinin yeteneği, meslekler hakkında bilgisi ve kişinin kendi özellikleriyle mesleklerin özelliklerinin karşılaştırılması olduğunu söyledi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.