Türkiye’nin 2020 yılı sonu itibariyle ihracatı 220 milyar dolar. Özellikle ülkemizin batısındaki şehirler birer üretim üssü. Dolayısıyla da ihracat şehirleri. Peki ya Erzurum… Erzurum’un da bir ihracat şehri olduğunu söylesem ne dersiniz? Bunu ben değil, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) söylüyor. Sadece 2020 yılı sonu itibariyle, Erzurum’dan yapılan ihracat tutarı 32 milyon dolar… 2010-2020 yılı arasındaki on yıllık dönemde ise ihracat tutarı da 306 milyon dolarmış…

Şimdi diyebilirsiniz ki, 235 trilyonla mı ihracat şehri olunuyor. Elbette ki bir şehir için bu çok düşük bir rakam. Ancak sonuçta yılın yarısının karla buzla geçtiği bir şehirde üretmek, istihdam sağlamak, ülke ekonomisine katma değer sağlamak batıdaki illerdeki kadar kolay değil. Hele hele yurt dışına pazarlamak… Verilere göre, Erzurum’dan dünyadaki 4 kıtaya sürekli olarak ihracat yapılıyor. 2021 yılının Ocak ayında da ihracat rakamlarında artış yaşanmış.

Öyle ki, 42 ülke Erzurum’un yolunu gözlüyormuş..! Erzurum’un eline bakan ülkeler hangileri mi dersiniz? ‘’ABD, Polonya, Makedonya, Kosova, Romanya, Fas, Macaristan, Almanya, Ukrayna, Rusya, Haiti, Sırbistan, Gürcistan, Sudan, Arnavutluk, Mısır, Katar, Libya, Hollanda, Slovenya, Yunanistan, Suriye, Somali, İtalya, Irak, Bulgaristan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, İspanya, Belçika, KKTC, Birleşik krallık, Avusturya, Fransa, Kamerun, Kuveyt, Mali, Moldova, Nijerya, Senegal, Şili ve Yemen’’.

2020 yılı sonu itibariyle de 31 milyon 606 bin dolarlık ihracat yapılmış. Palandöken lojistik köyünün hizmete girmesiyle, demir ipek yolu üzerinde yer alan Erzurum’dan yapılan ihracat rakamlarının kat kat artacağı da 2021 yılı sonu için öngörülen beklentiler arasında. Sadece virüslü geçen adeta tüm dünyada hayatın durduğu yılında ihracat yapılabilmesi şehir adına önemli.

Son iki yıldır irili ufaklı yatırımcıların akın ettiği, üretim için yer istediği, şimdilik 42 ülkeyi besleyen Erzurum’da şu günlerde baharın müjdecisi cemreler birer birer düşmeye, buzlar erimeye başladı.

Asıl bahar geldiğinde, ‘’Doğunun güneşi batıyı aydınlatacak’’ İnşaallah…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.