İster erkek ister bayan, yaşı kaç olursa olsun şüphesiz herkesin hayallerini süsleyen ve ‘’Mal canın yongasıdır’’ diye tabir etiğimiz araçlarımız. ‘’Ayağımı yerden kessin’’ diyerek kimi zaman borçlanarak, kimi zaman da birikim yaparak satın aldığımız arabalarımız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; geride bıraktığımız 15 yılda 7 milyon 908 bin 145 otomobil trafiğe çıktı. Ülke genelinde en çok tercih edilen marka Renault olurken, Erzurumlunun otomobil tercihi ise; Fiat.

Artan vergiler, yüksek akaryakıt fiyatları, trafikte yaşanan yoğunluklar insanların araçlara rağbetini azaltmak bir yana aksine iyice artırdı. Neredeyse ev başına iki-üç aracın düştüğü günümüzde teknolojik donanımlı araçlar insanların aklını alıyor, rüyalarını süslüyor. Yakıt tüketimi en az, fiyatı düşük, dizel araçlar rağbette. Türkiye’de satılan her yüz araçtan bir tanesi Fransız markası Renault olurken, ikinci sırayı Alman devi Volkswagen, üçünü sırayı ise İtalyan markası Fiat alıyor. Hyundai, Ford, Opel, Toyota, Dacia, Peugeot ve Honda da sırasıyla en çok tercih edilen otomobil markaları.

Doğunun serhat şehri, karakışlarıyla ünlü Erzurum’da ise 2018 yılında en çok tercih edilen marka Alman devi Volkswagen iken, 2019 yılında dadaşların tercihi değişti. İçerisinde bulunduğumuz yılda liderlik İtalyan markası Fiat’a geçti. TÜİK verilerine göre; 2019 yılında 52 il tercihini Erzurum gibi Fiat’tan yana kullanırken, Renault, 18, Volkswagen 5, Ford 1, Toyota 4, Hyundai 1 ilde en çok araç satan otomobil firmaları oldu. Yani Erzurum’da bu yıl en çok satan araç markası Fiat oldu.

TÜİK verilerine göre; İtalyan markası Fiat’ın dadaşlar diyarında ve tüm yurtta en çok tercih edilen marka olmasındaki ilk sebep ise diğer markalara göre, yedek parça ve servis ağının yaygın olması ile fiyatların ekonomik olması. . Verilerin sonuçlarından en ilginç olanı ise, bir zamanlar TOFAŞ (Türkiye Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi) olarak ortak üretim yapan Fiat markasının yerli olarak algılanması tercihlerin en büyük ve en ilginç sonuçlarından bir başkası. Bir başka sebep ise markalar arasında fiyatı en ekonomik olması.

Caddelerde, sokaklarda trafikten, akaryakıt ve vergi fiyatlarından yana insanlar her ne kadar dert yansa da tüm yurtta olduğu gibi Erzurum’da da kimse, otomobilsiz tek bir adım bile atmıyor. Banka kredileriyle alınıp, ödenemeyen binlerce araç yedi emin depolarında satış beklerken bile. Ne diyelim..? Allah kaza bela vermesin…

Kemeriniz takılı, yolunuz açık olsun...!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.