Erzurum’da 76 bin 865 hektar ile en fazla ormana sahip, dünyanın en hızlı akan ikinci nehrine sahip, Erzurum’un 12 coğrafi işaretli ürününden birisine sahip, ülkemizin en uzun, (14 kilometre) dünyanın ise ikinci en uzun (Ovit) tüneline sahip, yemyeşil coğrafyasıyla, ikliminin avantajıyla, tarımsal zenginliğe sahip olan, hem ruhunuzu, hem de gözünüzü dinlendirebileceğiniz bir yer. Bahsettiğim yer Çoruh’un hayat verdiği yeşil İspir…

Dünyanın en hızlı akan nehri Güney Amerika’daki Amazon nehri. İkincisi ise 431 kilometre uzunluğa sahip Bayburt mescit dağlarından doğup Bayburt, Erzurum, Artvin ve Batum şehirlerini geçerek Gürcistan sınırı içerisinden Karadeniz'e dökülen Çoruh nehridir. Su sporları için aranılan tek adrestir. İçerisine girilmesi halinde çıkmanın mucize olduğu, yüzülmesi ölümle sonuçlanacak seviyede tehlikeli bir nehirdir. ‘’Çoruh akar, Türk bakar’’ denilen bu nehir, İspir ilçesinin hayat kaynağıdır. Sahip olduğu iklimin etkisiyle her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği ilçe mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

İlçede fasulye yetiştiriciliği yaygındır. Yöresel işaretli ürün İspir fasulyesi yurt genelinde meşhurdur. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır. Yılda 300 ile 500 ton arasında üretilir. Tansiyonu düşürür, şekeri kontrol altına alır. Kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır. Yapılan testler ve araştırmaların sonucunda şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir.

Şirin ilçe de gezilip görülmesi gereken çok sayıda eser bulunmaktadır. İlçenin girişindeki tepe üzerinde bulunan Saltuklu eseri İspir kalesine çıkarak, bütün ilçeyi ayaklarınızın altına alabilirsiniz. Bu tepeden bütün İspir coğrafyasına havadan hakim olursunuz. Yine Saltuklu eseri İspir cami ilçe merkezindeki bir başka eserdir. 820 yıllık Tuğrul şah cami, Melik Halil cami ise Selçuklulardan kalan tarihi değerlerdir. 295 yıllık Kadıoğlu medresesi ise İspir’in çarşısında yıllara meydan okumaktadır. İspirdeki doğal bir başka güzellik olan yedi göllere de (Arazili bir aracınız varsa eğer) mutlaka gitmelisiniz. (Yoksa eğer, bu teklifi unutun)

Nehir kenarında yürüyüş yapmak, doğayla iç içe zamanınızı geçirmek, ruhunuzu dinlendirmek isterseniz eğer, İspir Erzurum’a 144 kilometre ve iki saatlik mesafede.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.