Erzurum’da Haftaya Bakış’ın güzel ikilisi sevgili Cem ve Ender bu hafta ele aldıkları konular arasına öyle bir ifade yerleştirmişler ki, TDK’nın buna nasıl bir Türkçe karşılık bulacağını doğrusu gülerek merak ediyorum.

TDK, yani Türk Dil Kurumu, bazı yabancı kelimelere Türkçe karşılıklar belirlemiş ve bunları geçen ay kamuoyu ile paylaşılmıştı. Ne kadarı tutar artık zamanla göreceğiz.

Yılların “petrol”ünün yerini “yer yağı”, bitişik mi ayrı mı yazılışı dahi henüz oturmamış “doğalgaz” a da “yer gazı” karşılığı vermişti.

Bizim güzel ikililer, şehrin ciddi bir sorununa dikkat çekerken, “Gümüşhane ve Bayburt’ta yaşayan vatandaşlara DOĞALGAZ müşterisi, Erzurum’da yaşayanlara ise DOĞAL KAZ müşterisi gözüyle mi bakılıyor?” şeklinde bir soru ile Palen Doğalgaz’ın tekelindeki Erzurum’daki abonelik ücretlerinin de diğer illerden çok farklı alındığına ayrıca dikkat çekmişlerdi.

Kendilerini bu çalışmaları ve hicivli analizlerinden dolayı naçizane kutluyorum.

Erzurum’da yer gazında sezonun ikinci faturalarını ödemeye hazırlandığımız şu günlerde, konunun iki aydır yerel ve sosyal medyada yer almasına aldırış etmeyen şehrin vekillerine İstanbul’dan CHP’nin bir hanım vekili “naaber” dercesine cevap verdi.

Gümüşhane ve Bayburt illerine uygulanacak olan doğalgaz indiriminin Erzurum’a da uygulanması gerektiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Yard. Doç. Dr. Gülay Yedekci, konuyu soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

Yedekci, Anayasanın 98’ınci, İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde dedi ki;

Kış mevsiminde hava sıcaklığının eksi 40 dereceyi bulduğu Erzurum gibi vilayetlerimizde yaşayan yurttaşlarımız kış şartlarının çetin geçiyor olması nedeniyle zorluklar yaşamaktadır. Doğalgaz ile ısınma maliyetinin oldukça yüksek olması nedeniyle mali olarak zorlanan yurttaşlarımız, aile bütçelerinin büyük bir kısmını ısınmaya ayırmak zorunda kalmaktadır. Sosyal devlet olmanın bir kuralı olarak hükümet, vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak ve onların yaşamlarını refah içerisinde sürdürmelerini sağlamakla yükümlüdür. Basında Gümüşhane ve Bayburt illerinde 2017-2021 yılları arasında geçerli olarak doğalgaz tarifesine yüzde 9 indirim uygulanacağı haberi yer almaktadır.”

-Erzurum’da doğalgaz tarifesine indirim neden uygulanmamaktadır?

-Doğalgaz tarifesine uygulanan indirim neden sadece iki il ile sınırlı bırakılmıştır?

-Sadece iki il ile sınırlı bırakılarak yapılan indirimde zorlu kış koşullarında yaşam mücadelesi vermekte olan diğer vilayetlerimizde yaşayan yurttaşlarımıza karşı uygulanan bir ayrımcılık değil midir?

8 maddelik sorular böyle devam ediyordu.

Şehrin beş artı bir iktidar vekilinin dikkatini çekmiştir belki.

-ÇEKSE BİLE-

Geçenlerde BB Erzurumspor’un Tire 1922 Spor’u ağırlayıp elediği Ziraat Türkiye Kupası karşılaşmasının devre arasıydı.

Sahada fotoğraf çekerken sevgili Nurullah Pala bir anısını anlattı.

Geçmiş dönem… Bir gün Kavaflarda … vekilimizi yolun karşısında gördüm. Az ilerledim, o sırada sayın vekile iletmem gereken konu aklıma gelince, fazla uzaklaşmadan telefonla arayayım dedim. Yağlı ballı pekiştirmeli selamlaşmanın ardından, konuyu ben açınca, demez mi ki, “Nurullahcığım şu anda Almanya’dayım. Köln’de arkadaşlarla…Yoksa ne demek… Ama dönünce…”

“Abi” dedi, “yeminle, az önce görmesem, aklımdan şüphe edecektim.”

Güldük gülüştük.

Evet, isim vermeyeceğim.

Rahmetli hocasının hecil ettiği o vekil ki, Allah uzun ve sağlıklı ömür versin!

Bürokrat döneminde, refakat ettiği bir üst düzey bürokrat veya siyasetçinin, ola ki bir Cuma çıkışı pabuçlarından birinin kaybolma ihtimaline karşın arabasının bagajında üç dört numara ayakkabıyı eksik etmeyecek ölçüde temkinli biriydi.

Şimdi bakıyorum da,

Nerdee o eski vekiller?

Giden geleni aratırmış.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.