Daphan ovası tarihin derinliklerinden günümüze uzanan acıların sevinçleri kaynağı. Tarihi İpek yolunun, Yavuz Sultan Selimin, 4. Murat Hanın geçtiği yurt toprağı.
Tazegül Köyü bu yurt toprağının tam merkezinde bulunan 1500'lerden beri ismi Tazegül olan güzel bir beldemiz.
Ben bu köyde doğdum, dedelerim bu köyde doğmuşlar en az yedi yüz yıldır burası benim köyüm. 1960'larda çocuktum. Okullar tatil olunca hayvanları otlatmak, Temmuz ayında orakla tarla biçmek, kağnı arabalarıyla buğday başaklarını taşımak işimizdendi.
1965 yılında köye haber geldi ki "Devlet Su işleri" "Daphan Ovasının" merkezinde su kuyusu açacakmış. Köy bir anda bayram yerine döndü. Yaşlı genç çocuk kuyuların açılacağı mevkiye gittik. Sondaj vuruluyordu. Çalışmalar bir ay kadar sürdü. Derken su çıkmayacağını haber verdiler. Sevinçlerimiz kursağımızda kalmıştı.
Derken yıllar içinde Serçeme Çayı üzerinde baraj yapılacağını duyduk. Tekrar sevindik ama yıllar geçiyor bir türlü müjde gelmiyordu. Derken 1985 yılında Başbakan Özal döneminde "Kuzgun Barajının" temelleri atılmış ilk su verilecek köyde Tazegül olmuştu.
Ancak 1975 sayımlarında 971 olan köy nüfusu azalmaya devam ediyor, 1990'larda  nüfus 400, 2014 yılında 215'e düşmüştü. Artık herkes tarımdan kaçıyor şehirlere akın ediyordu. Derken Daphan Ovasına su verildi. Ama köyde ziraatla uğraşan sayısı azalmıştı.
Kuzgun Barajından su ana kanalla Daphana çıkarılmış Aort damarı bitmiş, Atardamarlar yapılmış fakat su dağıtımını yapacak kılcal damarlar yanı kılcal su boruları yapılmamış ( halada yapılmadı) köylüde asırlarca hasretini beklediği suyu kullanamamıştı. Kullanım oranı %14'te kalmıştı.
Artık suçlanacak bir şeyler icat edilmiş Tazegüllüler suçlu ilan edilmişti. Her toplantıda olumsuz örnek olarak gösterilmekte, köylüler suçlanmaktaydı. Hatta Bakanlıktaki konuşmalarda bile söz konusu olunca Tazegül örnek veriliyordu.
Zaman zaman bu şikayetlere bende şahit oldum, duydum. Üzüldüm. Varsada yoksada suçlu Tazegüllülerdi. Bu yazıyı yazarken uzun zaman birileri incinir diye yazmadım.
Şimdi DSİ yetkililerine soruyorum:
1- Dünyada böyle bir sulama kanalı varmı?
2- Kılcal su borularını niye yapmadınız?
3- Köylüleri  sulama konusunda eğittiniz mi?
4- Toprak analizleri yapıp, meyillere göre nasıl davranılacağı konusunda  insanları bilgilendirdiniz mi?
5- Toprak derinliğini ölçmeden  neden halkı bilgilendirmediniz?
Aslında sorulacak çok soru var. Ümit ederim ki sorularım cevap bulur birileri kendi hataları için başkalarını suçlamaz. Değerli yetkililer inanın siz doğru yapın  insanımız sizi takip eder. Eğer yazdıklarım doğru değilse lütfen doğrusunu yazıp gönderin bu sütunlarda yayınlayayım.
Saygılarımla…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
seyfettin teymur 2014-08-20 19:00:23

hocam yazdıklarına katılıyorum.fakat tazegül halkı manen yaptığı bazı hatalarının bedelini ödüyor.köyün toprak ağası binlerce dönüm toprağı olan ne yapmışki diğerleri birşeyler yapsın.saygılarımla