Eskiden Coğrafya kitaplarında yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı, Tarih kitaplarında da 23 Temmuz 1919 yılında toplanan ve Cumhuriyetin temellerinin atılmasına vesile olan Erzurum kongresinden bahsedilerek anlatılan Erzurum, artık okullarda ders ve ders kitabı oldu. Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile ‘’Şehrimiz Erzurum’’ adlı seçmeli bir ders önümüzdeki yıldan itibaren okullarda öğrencilere okutulacak. Kısacası ortaokullarda yeni dönemde dersimiz Erzurum olacak.

Binlerce yıllık geçmişe sahip, medeniyetlere beşiklik, Saltuklu devletine başkentlik etmiş, iklimi sert, insanı mert, 70 bin evliyanın yaşadığı söylenen dadaşlar diyarı Erzurum, yeni eğitim-öğretim sezonunda ortaokullarda A’dan Z’ye kadar yeni nesile anlatılacak. Öğrencilere seçmeli ders olarak sunulacak Şehrimiz Erzurum dersini tercih eden talebeler, Aziziye tabyalarından, Tortum şelalesine, ayran aşından, kadayıf dolmasına varana dek dünyanın en büyük kanyonlarından olan Hınıs kanyonlarını, yine dünyanın en hızlı akan İspirdeki Çoruh nehrini, Söğütlü balıklı gölünü, taze gelinleri çeken Köprüköy’deki deli çermik kaplıcalarını öğrenecek.

Yine şehrimiz Erzurum dersini seçen öğrenciler, bin bir hatimlerin banisi Pir Ali babayı, mevlaya emanet olsun Erzurum diyen M. Lütfi efeyi, kellesi koltuğunda savaşan Abdurrahman gaziyi, satırla moskofa göğüs gerip, ordusunu kurtaran 20 yaşındaki Nene Hatun’u, Ilıcadaki gelin geldi gölünü, Karayazıdaki Söylemez babayı, Fırat nehrinin çıkış noktası olarak bilinen Dumlu baba suyunu, Oltu’da taşlaşmış gelin kayalarını, Tortum’da her yıl kurban kesilmeden suyu akmayan Ziyaretli mahallesini, Uzundere’de dik bir yamaçta inşa edilen Engüzek kalesini ve daha nice yerleri öğrenecekler.

Yine ülkemizdeki 15. Patates üretim merkezinin Pasinler, yine büyükbaş hayvan sayısı bakımından ülkemizde 825 bin 725 ile ikinci sırada Erzurum’un olduğunu, elde edilen süt miktarına göre ülkemizde 3. sırada olduğunu, içerisinde yaşadıkları şehrin 9 ille en fazla komşusu olan vilayet olduğunu, sağlık alanında ülkemizin sayılı kentlerinden birisi olduğunu, eğitim alanında Atatürk üniversitesinin dünyadaki ilk yüz üniversite arasında olduğunu, dünyada sayılı Türkiye’de tek olan atlama kulelerinin Erzurum’da olduğunu, BB Erzurumspor kulübünün üç yılda üç lig atlayarak, dünyadaki sayılı iki takımdan birisi olduğunu öğrenecekler.

Şehrimiz Erzurum dersini seçenler, ‘’Bastığın yerleri toprak diyerek geçme’’ satırlarının hikmetini, yetiştirdiği idamlık Deniz Gezmiş’leri, darbeci Cemal Gürsel’leri, mecliste en çok konuşan vekil olma rekorunu elinde tutan Aslan Polat’ı, en uzun süre bakanlık yapan Recep Akdağ’ı, ağzını açmadan beş yılını dolduran vekillerinde bu kentten çıktığını öğrenecek. Dadaşın duruşunu tasvir eden başbar’ı, ülkemizdeki en büyük kış oyunları organizasyonunun bu kentte 2011 yılında yapıldığını ve katılımcı rekoru kırıldığını öğrenecekler.

Sevgili gençler..! Gelecek yıl eğitim sezonunda seçmeli ‘’Şehrimiz Erzurum’’ dersini siz en iyisi mi şimdiden tercih edin.

Çünkü; bu dersin bitiş zilinin çalmasını kesinlikle istemeyeceksiniz..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.