Bugün hakikaten de tarihi bir gün. Dile kolay tamı tamına 75 gündür camiler cemaatsiz, bedenler camisiz kalmıştı. Nihayet bugün Cuma namazıyla vuslata erdik. Dünyayı evlere hapis eden korona virüsü musibetinden dolayı 16 Mart’tan itibaren ara verilen camilerde cemaatle namaz yasağı bugün kılınan Cuma namazıyla son buldu. Tüm yurtta cami bahçelerinde eda edilen Cuma namazıyla camilere hasretlik sona erdi ve normal ama mesafeli hayat başladı. Şükür kavuşturana…

Camisiz cemaatsiz geçen 11 hafta, 75 gün, 375 vakit namazı, kılınamayan 10 Cuma namazı, 30 teravih namazı ve bir de bayram namazı. Korona virüsün hiç şüphe yok ki, insanı en çok hüzünlendiren yönlerinden birisi bu oldu. Her ne kadar camilerin içerisine girilemese de cami bahçelerinde, meydanlarda, safları seyrek tutarak, alıştığımız cemaat hissine ulaşamasak da sonunda camilere kavuştuk hamdolsun. Binlerce kez şükür olsun…

Erenlerin mevlaya emanet ettiği dadaşlar diyarı Erzurum’da hüzün ve sevinç bir arada yaşandı bugün. Bir açık hava müzesi olan Erzurum’da Lalapaşa cami ve Yakutiye medresesinin bulunduğu Yakutiye kent meydanında kılınan Cuma namazına binlerce Erzurumlu katılırken, cemaat gözyaşlarını tutmakta zorluk çekti. İmamlarında hutbe esnasında zaman zaman duygu seli yaşamaları duygusal anların yaşanmasına neden oldu. İl müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın duaları eşliğinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından da şükür kurbanları kesildi. Yine bütün ihtişamıyla ayakta duran Erzurum kalesi, bir bibloyu andıran şehrin sembolü çifte minareli medrese ve ulu caminin bulunduğu millet bahçesinde de binlerce Erzurumlu Cuma namazında saf tuttu.

Futbol takımlarının yaz kampları için tercih ettiği Palandöken yüksek irtifa kamp merkezi de bu tarihi gün için açık hava mescidi olarak Cuma cemaatlerini ağırladı. Bu büyük buluşma için hazırlanan kamp merkezi de adeta hınca hınç doldu. 26 derece hava sıcaklığının olduğu bir İlkbahar günü Erzurum genelinde 781 açık alanda kılınan Cuma namazı, sosyal medyada günün en çok konuşulan ve paylaşılan olayı oldu. Özellikle Yakutiye kent meydanındaki görüntüler, tek kelimeyle muhteşemdi.

75 gün sonra Cuma namazında saf tutan dadaşların dillerinden düşen duada ise, ‘’Allah devletimize, milletimize, memleketimize zeval vermesin. Birlik beraberliğimizi daim etsin. Musibetlerden felaketlerden, belalardan ümmeti Muhammedi ve içerisinde de bizleri muhafa eylesin ’’ şeklinde oldu. Sözün özü 29 Mayıs 2020 Cuma günü hem Erzurum için hem de ülkemiz için tarihi bir gün oldu. Hiç şüphe yok ki, bu tarih, sonraki yıllarda tarih kitaplarında yerini alacaktır.

Bu tarihi günün anısına, yüce yaradana diyoruz ki, ‘’Allah’ım biz geldik..! Bizleri ve tüm insanlığı muhafaza et yarabbi’’ Cumamız mübarek olsun..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.