Yıllar su gibi akmakta ,zaman insan hafızasında silinip kaybolmakta, tek çare o günleri yazmakta bulabildim. Eğer yazı ve mağara duvarlarındaki izler olmasaydı dünü aydınlatmamız mümkün olmazdı.
Evet insanlar yaşadıklarını yazarlarsa, dünle ilgili bir şeyler öğrenebiliriz. Bu yazıyı yazarken de amacım dünü hatırlamak, bugünü anlamak ve yarına neler bıraktığımızın altını çizmekti.
Çocukluğum 1955-1970 arasında geçti. Daphan ovasının merkezinde tarihe tanıklık etmiş bir köydü Tazegül. Öyle ki Selçuklu kümbetini sınırlarında bulundurmuş, bir ara İran-Osmanlı sınırını teşkil etmiş ve Osmanlıda kalmıştı.
Tarihi camisi ve yanında medresesiyle asırlara meydan okumuş, ancak  8-9 yaşlarımda gördüğüm bu ata yadigarı eserler ne yazık ki 1963 yılında yıkılmış yerine betonarme bir cami yapılmıştı. Anlayacağınız bir tarih yok edilmişti.
Tazegül ilkokuluna gelince Cumhuriyetle yaşıttı. Birinci Dünya Savaşında büyük bir merek düzenlenerek Askeri Hastane yapılmış ve Erzurum'un İşgaline kadar bu görevi yapmıştı. Büyüklerden dinlediğimiz o yıllarla ilgili hatıralar bir o kadar acıydı. Hergün sabahleyin,"tifo,tifüs ve bulaşıcı" hastalıklardan 10-20 arasında vefat eden Mehmetçiklerin mezarları yolun kenarına tek bir mezara defin edilmişti. Ne yazık ki 1980'lerde yol genişletme çalışmaları sonucu o şehit mezarları da  yok edilmişti.
Çocukluğumuz bu acıları dede ve ninelerimizden dinleyerek geçti. Amasya'ya kadar giden  muhacirlik hatıralarını, Ermenilerin 1918 yılında yaktıkları köyün yoksulluk günlerini ve Kurtuluş savaşıyla birlikte derlenen, hemen  askeri hastaneyi mektebe çeviren köylülerin gayretlerini dinledim.
Bu duygularla 1963 yılında ilkokula başlamış, kışın geçmesiyle birlikte  23 Nisan bayramına hazırlanmaya başlamıştık. Okulumuzun Müdürü "Pulur Köy Enstitüsü Mezunu" Celal Taş idi. Celal hoca gayretli,çocukları okutmak için çaba sarf eden ,köylünün yardımına koşan,inekleri ,arı kovanları   ile köylüye örnek olandı.O dönem okuyan tüm öğrencileri hayat atılmış ülkeye doktor,öğretmen,mühendis olarak hizmet etmişlerdi.
Celal Bey 23 Nisan için  öğrencilere okuyacakları şiirleri verir, günler öncesinden provaları yaptırırdı.Öğrencileri guruplara ayırır, ailelerin varlık durumuna göre yapacakları, börek, çörek, kete, yumurta gibi yiyecekleri paylaştırırdı. Çünkü törenden sonra  toplu yemek merasimi vardı. Yüzlerce genç ihtiyar öğrenci öğretmen aynı sofrada oturup neşeyle yemeklerimizi yerdik.
Okulumuz 5 sınıflı  170 öğrencili bir mektepti. Beş öğretmenimiz vardı. Tören sabahı tüm öğrenciler en temiz siyah karamando adlı kumaştan yapılmış  önlüklerini giymiş, kolalanmış yakalıklarını takarak bir bayram sevinciyle okula giderdik. Arkadaşlarımızın sesleri vadide yankılanırken tören vakti gelip yetişirdi.Öğretmenlerimizin komutuyla şevkle, sevinçle "İstiklal Marşımızı" okurduk. Sonra kürsüye "Sakarya,Dumlupınar savaşlarına katılmış, İzmir'in kurtuluşuna" Tazegülden gitmiş Gazi dedemiz Yusuf Emmi kürsüye çıkar Erzurum'dan çarıklarla,yaya olarak önce Ankara'ya sonra cepheye nasıl gittiğini anlatır,  "Yunan Gavuruyla" nasıl savaştıklarını, başlarının üzerinden Yunan Tayyarelerinin nasıl geçtiğini anlatırdı.
Yusuf Amcadan sonra şiirler okunur  sonrasında hep bir ağızdan bugünlerde adı bile duyulmayan "Eskişehir Marşını" okur  yürüyüş kolu olarak seyircileri selamlardık. Ne günlerdi çocuklumuzdaki 23 Nisanlar
Tören bitince yer sofraları kurulur Analarımızın hazırladığı yiyecekler bez örtüler üzerine yerleştirilir sonra Tüm köylüler ve öğrenciler aynı sofraya oturup yemek yerdik. Arada sesi güzel olanlar türkü söyler ve karınlar doyurulurdu.
Yemek faslından sonra futbol maçına sıra gelirdi. Okulumuzun önü alabildiğine yeşillik ve çim sahaydı. Kendi aramızda aldığımız meşin yuvarlak ortaya konulur,iki takıma ayrılır çocukluğumuzda unutamayacağımız bir maça tutuşurduk. Maç o kadar neşeli geçerdi ki  vaktin nasıl geçtiğini anlamazdık.
Akşama doğru tören sona ererken yorgun argın evin yolunu tutardık. Çocuklumuzdaki 23 Nisan Egemenlik  ve Çocuk bayramı işte böyle geçerdi.
Bu bayramı bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve bu ülke için can veren şehirlerimize ve geride kalan gazilerimize  en derin saygı ve muhabbetlerimizi iletiyoruz. Nur içinde yatsınlar.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Suat ALKAN 2014-07-20 17:18:17

hey gidi günler...