İnsan hayatı boyunca inişli, çıkışlı, zigzaglı bir çizgi izler. Hiç bir zaman tam bir doğru üzerinde hareket edemeyeceği gibi elif gibide olamaz. Bu nedenle toplum içinde sıkça kullanılır. "Elif gibi adam", "yamuk gibi adam" "özü, sözü bir olan" daha nice kelime cümle ve deyim bulabilirsiniz.

Toplumda bazı insanlar vardır "vurdum duymaz, kel ayvaz" misalidir. Onların "dünya yansa bir horum otları yanmaz". Böyle insanlar hayatı önemsemez, çevrelerinde oluşan olaylara bakmak, görmek ve duymak bile istemezler. Bunlar yedikleri yemeği, giydikleri elbiseyi abartarak, ballandıra ballandıra anlatırlar. Söz gelim bir Fenerbahçe-Galatasaray maçını günler, haftalar, aylar ve seneler boyunca konuşurlar, etraflarındaki insanlarında bu konuşmaları dinlemelerini isterler. Böylelerinin hayatında sosyal ve toplumsal olaylar yer etmez.

Bazı insanlar şakacıdırlar, komiktirler, nüktedandırlar. Bunlar bazen ciddi, bazen esprili şakalar ile insanları güldürmeye çalışırlar. Başarırlarda. Bazıları yaratılıştan komiktirler, konuşmaları, yürümeleri, tavır ve davranışları, jest ve mimikleri olağan üstüdür. Özel bir çaba harcamalarına gerek yoktur. İnsanları güldürmeyi başarırlar.

Nüktedan insanlar ise insanları ve toplumları düşündürürler. Şakaları bile derin izler taşır. Bu nedenle "nükte zekanın, komiklik maskaralığın eseridir" ifadesi yol ayrımıdır. Hoca Nasrettin konuşurken güldürmüş, güldürürken düşündürmüştür. Toplumda nüktedan insanların sayısı azdır ve onları toplum seçebildiği ve değer verebildiği kadar fıkralarından yararlanabilir, fikren çağlar ötesine gidebilirler.

Birde toplumda ciddi insanlar vardır. Toplum böyle insanları hiçte sevmez. Doğrucudurlar. Olan her şeyi eğip bükmeden söyleyebilir, yanlışlara tavır alabilirler. Bu insanlara toplum içinde "yüzünden düşen bin parça olur", "zaten yüzünde meymenet yoktur" gibi küçük düşürücü cümleler kullanılır.

Halbuki gerek ferdi davranışlarda, gerek toplumsal olaylarda, gerekse uluslar arası arenada ciddi olmak, tavır, davranış eylem ve fikirlerinde kararlı olmak önemlidir. Eğer insanlar, toplumlar ve devletler bu ciddi olma özelliğini kaybederse ne yaparlarsa yapsınlar etkili olamazlar.

Ciddi insanların sevilmemelerinin bir sebebi az konuşmalarıdır. Gereksiz ve lüzumsuz konuşmazlar. Yer yer yüzleri asıktır. Ancak söyledikleri sözlerde etkilidirler. Bu etki kişiliklerinden, fiil ve davranışlarından veya yapamayacakları işler için söz vermekten kaçındıklarındandır.

Sözün etkili olması için söyleyenin geçmişten geleceğe uzanan çizgilerdeki davranışlarının toplamı sonucu belirler. Eğer Ciddi bir insanın, nüktedan, veya komik bir insanın davranışlarında geçmişten gelen anormallikler varsa bu insanı kimse ciddiye almaz.Örneğin yıllar önce sınıfta ders yaparken öğrencilerime kızmış, bağırmış, cezalandıracağımı söylediğimde çocukların tebessüm ettiklerini görmüş ve neden gülüyorsunuz dediğimde : "Hocam birazdan sizde güleceksiniz, sizin kızgınlığınız beş dakikadır. Sonra derse kaldığınız yerden devam edeceksiniz" demeleri benim davranışlarımın çocuklar üzerindeki etkisini göstermişti.

Gerek sosyal, gerek siyasal, gerek uluslar arası ilişkilerde devletlerin akıl defteri vardır. Sizin söz, eylem ve davranışlarınızı bu akıl defterine göre değerlendirir, ciddiye alınıp alınamayacağı konusunda karar verirler.

Sonuç olarak elli yıldır insanların, toplulukların, cemaat ve tarikatların davranışlarını analiz ettiğinizde karşınıza ciddiyet kavramı çıkmaktadır. Partilerin, hükümetlerin ve devleti yönetenlerin ciddi olmak gibi bir mecburiyetlerinin olduğunu gözlemek bu anlamda önemlidir.

Eğer; Ciddi, Ciddiyet,Ciddi Olmak gibi bir düşünceniz varsa korkmayın herkes sizi ciddiye alır ve sizi dinler. Yok böyle bir intiba bırakmamışsanız söylenecek söz "atı alan Üsküdar'ı geçer" sizde arkadan bakıp durusunuz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.