Erzurum, gizemli bir şehir. Her karışı medeniyet, her bir köşesi gizem dolu, 70 bin evliyanın daimi ikametgâhı, mübarek bir şehir. Mesela; Cennetten indirilen suyun Erzurum’dan çıktığını biliyor muydunuz? Erzurum’dan kuzeye doğru bakınca yüksek bir tepe görünür. O tepenin üzerinde Dumlu Baba olarak bilinen bir yer vardır. Çıkışı çok zor olan dağın zirvesinde (3 bin metre) bir mübarek su çıkar ki, o su, (Baş menbaı Ab-ı hayat bir kevseri) Dumlu baba suyudur… Yanı başındaki mezarlıkta ise bir Allah dostu; Dumlu baba yatar.

Hıns, bugünkü adıyla Dumlu olarak bilinen mahallede bulunan dağın zirvesinde çıkan suya elinizi batırdığınızda, dayanabileceğiniz süre birkaç saniyedir. Biraz daha fazla direnirseniz elinizin bıçakla kesilmiş gibi acıdığını hissedersiniz. Yani o kadar soğuktur. Su ne kaynar, ne de çıktığı yer belli olur. Ara sıra kabarcıkların yükseldiği görülür. Küçük bir göze gibi görünse de altında gümbür gümbür akan bir akarsu vardır.

O su; önce küçük bir dere olur, sonra Karasu ardından 2 bin 800 kilometre uzunluktaki Fırat nehri olur. Suriye, Irak ve ülkemize can suyu olur. Hz. Ali’nin ‘’Fırat’a cennetten iki oluk akar’’ dediği bu su, İncil, Tevrat ve Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen Fırat nehrinin kaynağı olan Dumlu babadır. Çoğu Erzurumlu bilmezken, yabancılar sürekli olarak ziyaret etmektedir. Dumlu babaya su içmeye gelen koyunların sergiledikleri görüntü ise kafiri bile imana getirecek derecede hayret vericidir.

Su içmeye gelen koyunlar, suyun çıkış noktasından itibaren sıralı bir şekilde arka arkaya dizilirler. Ahenk içerisinde pervane gibi dönen koyunları birbirinden ayırmak imkansızdır. Koyunların bu hali görenleri şaşkına çevirmektedir. Koyunlar su etrafında öyle hızlı dönerler ki, uzaktan bakınca koyunların zikir halkası oluşturduğu çok bariz bir şekilde görülür. Yörüklerin mesken tuttuğu tepedeki Dumlu baba suyunda yıkananlara da hastalık değmeyeceği söylenir.

Hazır su demişken, sırf para uğruna üstü kapatılan, 25 kilometre mesafedeki Dumlu baba suyunu tatmadıysanız, koyunların zikrini görmediyseniz eğer hiçbir şey gördüm demeyin..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.