Bilmiyorum ki kaç Erzurumlu, Erzurum’un geçmişteki isimlerinden kaçını bilmekte!

Söyleyelim.

Tarihin sararmış sayfalarındaki belgeler ve bilgiler der ki;

Erzurum’un beş adı vardı.

1. Karanitis/ Karanitide/ Garin/Karin

2. Theodosiopolis

3.Kali- Kala

4. Arzan/Arzen/Arize

5. Erzen-Rum/ Erzen-ir rüm/ Erzurum

Bu bilgileri sadece akademik konumu dolaysıyla ilgilenenlerin haricinde bir de meraklılarının kütüphanelerdeki tozlu raflarda sararmaya bırakılan kitap ve belgelere ulaşarak edindikleri bir gerçektir.

Bir de “Erzurum 2011 Universiade Koordinatörlüğü’nün 2011’de oyunlar vesilesi ile derleyip bastırdığı ve de misafirlerine hediye ettiği “Tarihe Işık Tutan Şehir” isimli kitabı görenler bilir.

2011 yılında yapılan bu kültür hizmetinde, sadece Erzurum’un tarihi hakkında kısa bilgiler değil, Erzurum’un geçmişinden kareler taşıyan tam 111 Erzurum manzarası bulunmakta.

https://erzurumpost.com/upload/icerik/bugun-23-temmuz-ve-bir-erzurum-manzarasi-3889-1.jpg

İşte o manzaraların biri.

Yer, Cumhuriyet Caddesi.

Yıl, 1935 ve 3 Temmuz.

Resme baktığınızda yüzlerce kişinin size doğru yürüdüğünü görüyorsunuz. Aksi yöne giden iki faytonu saymaz iseniz; sivil ve asker, yaşlı ve genç aynı yöne doğru yürümekteler!

Daha dikkatli baktığınızda o kalabalığın arasında birkaç kadını da seçmeniz mümkün.

Askerin elinden tutmuş kısa pantolonlu çocuk ve ön sıralarda yürüyen takım elbiseli iki beyefendinin birkaç metre solunda uzun paltosuyla başını yere eğmiş giden adam da gözünüzden kaçmaz.

Bu sivillerin içinde, kıyafetlerinden subay olduğu anlaşılan dört asker uygun adımlarla yürürken, arkalarında yine yalnız biri, yine uzun paltosuyla başını önüne eğmiş bir şekilde adımlarını atmakta.

Ve arkalara doğru baktığınızda, kıyafetleri de yüzleri de seçilemeyen yüzlerce Erzurumlu.

Yer Cumhuriyet Caddesi!

Yıl 1935

Bugün Erzurumlunun kâh gezinerek, kâh seğirterek geçtiği caddede bundan 85 yıl önce bulunan savaş yorgunu bir neslin yürüyüşü!

Peki nereye!

Bugün kaldırımları ışıklandırılmış caddede bundan 85 yıl önce yürüyenler; bugün son model arabaların cakayla geçtiği Cumhuriyet Caddesi’nde Cumhuriyetin kurulmasından 12 yıl sonra nereye doğru yürüyorlar acaba!

Yüzlerce Erzurumluyu 3 ve 23 Temmuz’da bir araya getiren ne?

Üşenmeyin ve sorun bakalım, arkadaşınıza, kardeşinize ve de Türkiye Cumhuriyeti okullarında okuyan Erzurumlu gençlere!

23 Temmuz Erzurum için neden önemli?

Ben de merak ediyorum, bu soruya bugün kaç kişi cevap verir, diye!

Bakın işte, tarihten bir manzara bizlere neleri hatırlatıyor!

Eski isimlerini boş verin, bugünkü adıyla Erzurum, Erzurum olmak için kim bilir neler yaşadı; kimleri misafir etti, kimlerin gelişini andı ve kim bilir kimlerle ne kararlar aldı!

Kim bilir?

https://erzurumpost.com/upload/icerik/bugun-23-temmuz-ve-bir-erzurum-manzarasi-3889-2.jpg

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.