Teknolojinin son harikası cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar, lüks daireler, son model arabalar, göz kamaştıran eşyalar… İhtiyaçtan ziyade daha çok özenti uğruna harcanan milyonlarca lira. Geçim sıkıntısı çekmediğini söyleyenin çok nadir olduğu günümüzde lüks yaşam konusunda herkes birbiriyle yarışırken, yarınına çıkacağımıza garantisi olmayan bu hayatta geleceğimiz esaret altında..! Erzurum’da yaşayan her bir kişi bankalara 15 bin 228 lira borçlu..!

Son birkaç aydır ekonomide yaşanan durgunluğun devam ettiği şu günlerde Türkiye bankalar birliği tarafından açıklanan veriler, insanların esaret altında yaşadığını gözler önüne serdi. TBB verilerine göre; Erzurumlunun 2018 yılı sonu itibariyle kullandığı kredi tutarı, 11 milyon 600 bin lira… Yasal takipteki kredi tutarı, 343 milyon 700 bin lira. Kredi kartlarıyla kısa süreli kullanılan kredi tutarı da 538 milyon lira. Yani aldığımız, verdiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz kısacası harcadığımız her kuruş borç. Kredi kullanımı konusunda ülke genelinde İstanbul, Ankara, İzmir ilk üç sırayı alırken, Erzurum 24. sırada yer alıyor.

Buna karşın, son bir yıl içerisinde geri ödemelerde büyük sıkıntılar yaşandığı da açıklanan verilerin korkutucu sonuçlarından sadece birisi.Yine sadece hacizli araçların toplandığı yedi emin depoları artık ihtiyaca cevap veremez durumda. Görünen o ki, ‘’Borç yiğidin kamçısıdır’’ sözünden hareket eden Erzurumlu, bu sözü yanlış anlamış olacak ki, gırtlağına kadar borçlu..!

Yeni iş alanlarının açılması bir yana devam eden köklü işletmelerin bile sıkıntılı günler geçirdiği, tasarruf tedbirleri uyguladığı Erzurum’da yaprak kıpırdamıyor. Ekonomideki belirsizlikle birlikte vadesi gelen borçlarda Erzurumlunun alnındaki çizgilere yenisini ekliyor. Verilere göre, borçla borç kapatma yolunu kullanan Erzurumlu, borcunu ödeyemiyor, sadece yarınlara öteliyor.

Sözün özü; Allah borçlulara kolaylıklar nasip etsin inşaallah ancak unutulmaması gereken bir şey var ki; ‘’Borç, köleliğe giden ilk adımdır’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.