Erzurum’un batıya ve Karadeniz’e açılan kapısı. Kavşak noktasında bir yerleşim merkezi. Türkiye genelinde ‘’Birliğin ve dirliğin harcı’’ sloganıyla bölgenin gurur kaynağı bir holdinge adını veren ilçe. Rus ve Ermeni zulmüne uğramış kara bahtlı topraklar. Ve yine bir zamanlar varlık vergisiyle sürgün edilen insanlar için çalışma kampı olan Aşkale. (Varlık vergisi; 1942 yılında reisi cumhur İsmet İnönü’nün arzusu, başbakan Şükrü Saraçoğlu’nun talimatıyla hazırlanan ve halkın servetini devlet elinde toplamayı hedefleyen sistem)

Erzurum'dan Aşkale’ye giderken ilçeye 11 Kilometre kala yolun sol tarafında ağzını açmış insan silueti hayret verici bir görüntüdür. Fırat nehrinin kollarından olan Karasu nehrinin meydana getirdiği havzada kurulan ilçede Dumanlı dağı üzerinde 10 metre derinlikteki Şah gölü ise mutlaka görülmesi gereken enteresan yerlerdendir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kaza tarih boyunca, Basara, Şöğayn, Aşhane, Açhane ve Aşkale isimleriyle anılmıştır. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı ilçe kavşak noktasında olmasından dolayı ticareti hareketlidir.

Kaban dağından gece bakınca Aşkale, tam olarak Türkiye haritasını andırmaktadır. Gece çekilen Aşkale resimleri birer şaheser olarak adlandırılmaktadır. İlçede, Pırtın kalesi, kimler tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen evrenli kümbet, Cinis höyüğü, Ağa Veyis hanı, Hacıbekir kervansarayı, şehir kalıntısı olduğu belirlenen Zirvank harabeleriyle Erzurum Bayburt il sınırındaki ülkemizin en önemli geçitlerden olan Kop geçidindeki şehitlik görülmesi gereken başlıca yerlerdir. İlçeye özgü den çorbasıyla bir çeşit mantı olan Hingel tadılması gereken yemeklerdir. Bu arada Aşkale’de bir de mülteci kampı bulunmaktadır.

Şehrin en büyük sanayi kuruluşları ilçede bulunmaktadır. Strafor, alçı ve krom fabrikalarıyla Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan Aşkale Çimento fabrikası ilçededir. En büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde ilk 100 içerisinde yer alan şirket, Erçimsan holding adıyla Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki neredeyse tüm çimento fabrikalarını bünyesinde bulundurmaktadır. Dolayısıyla Erçimsan holding sadece Erzurum’un değil, bölgenin ve haliyle de Türkiye’nin göğsünü her daim kabartan bir sanayi kuruluşudur.

Doğu-batı ve kuzey kavşağında bulunan Aşkale detaylı olarak gezilmesi, görülmesi gereken bir coğrafyadır. Küçük bir ilçe olmasına rağmen farklı kültürleri bünyesinde bulunduran Aşkale, 50 dakikalık mesafede ve 53 kilometre uzaklıkta.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
NİHAT 2020-11-27 09:23:02

Aşkale çimentoyu bu kadar büyüten şey, şehirde rakibinin olmaması ve pahalı satabilmesidir. yani o değil erzurumlu büyüktür. erzurumlu onu büyütmüştür.