Haftalardır büyük heyecana sahne olan aday adaylığı yarışı dün resmi listelerin açıklanmasıyla son buldu. Her seçim öncesi sürpriz isimlerle seçmenin karşısına çıkan AK Parti yine bu geleneğini bozmadı. Mevcut milletvekillerinden sadece Adnan Yılmaz'ın aday gösterildiği listenin ilk sırasında İçişleri eski Bakanı Efkan Ala yer aldı. Zehra Taşkesenlioğlu büyük bir sürprizle üçüncü sırasından listeye girerken, İbrahim Aydemir , Av. Abdurrahim Fırat ve Zafer Tarıkdaroğlu'da AK Parti Erzurum milletvekili aday listesinde kendilerine yer bulan isimler oldu.
ADAY listelerinde bir sürprizde MHP'de yaşandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum milletvekili Oktay Öztürk, Mersin'den aday gösterilirken Erzurum'da ilk sırada Prof. Dr. Kamil Aydın yeraldı. Listenin ikinci sırasında Ertürk Çimen sürprizi yaşanırken, eski il başkanı Zekai Kaya'da listeye üçüncü sıradan girdi. Seçimlere iddialı hazırlanan HDP'nin ise Diyarbakırlı Sosyolog Seher Akçınar Bayar'ı aday göstermesi şaşkınlıkla karşılanırken, CHP listesinin üçüncü sırasında gazeteci Orhan Bozkurt göze çarpan isim oldu.
AK Parti her zaman olduğu gibi bu kez de yine sağ gösterip sol vurdu.
Açıklanan bu liste, tahminlerin çok ötesinde oldu.
Beklenen tek şey vardı. O da Efkan Alâ'nın liste bir olması. Onun dışındaki isimler (Adnan Yılmaz hariç) tamamen sürpriz oldu.
Erzurum'un 6 milletvekili olacak. Şayet bir önceki seçim gibi bir sonuç tekrar ederse, bu da şu demektir: AK Parti 5, MHP 1...
Bu durumda  AK Parti'den Efkan Alâ, Adnan Yılmaz, Zehra Taşkesenlioğlu, İbrahim Aydemir ve Abdurrahim Fırat, MHP'den de Kamil Aydın, yeni dönemde Erzurum milletvekili olacaklar.
Peki kim bu isimler, hepsini tanıyor muyuz?
AK Parti'den başlayarak gidelim.
Sırasıyla, Efkan Alâ...
Tanıtmaya gerek yok. 17 Aralık yargı darbe girişiminden sonra, paralel yapıyla mücadelede gövdesini taşın altına koymuş Oltulu bir hemşerimiz. Eski vali, eski müsteşar, ve bütün bunlardan öte Türkiye Cumhuriyeti'ne yürekten inanan esaslı bir Dadaş? Erzurum'da geniş kitleler O'nu çok tanımıyor ama O, bütün yurdu kucaklayan, Kürt, Türk, laz, Çerkez ayrımı yapmaksızın herkesi seven esaslı bir aydın? Onun liste bir olması sanki de anayasal bir hak gibiydi. 
Adnan Yılmaz...
Milletvekilliğinde ikinci dönemi olacak. Hasankaleli; eski bürokrat. Geçen dönem parlamentoda, Erzurum'un tek "açık kapı"sı... Meclis'in "Adnan abisi" Her ne kadar birileri O'nun için "oyun dışı" diyorduysa da, öyle olmadığını ispatladı. Listede yerini koruyan tek isim oldu.
"Ben siyasette daha çırağım" derdi. Meğerse o çıraklıktan ustalığa yükseleli çok olmuş da kimse farkında değilmiş. Memleket için koşturan, yorulan ve bunu yaparken de reklamdan uzak duran biri...
Zehra Taşkesenlioğlu...
Hakkında fazla bilgi yok; tek bilinen şey: Hani Erzurum'da herkesin bildiği Taşkesenlioğlu ailesinden olduğu? Bir de Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun kız kardeşi olması. Ne Erzurum'a geldi, ne kimseyi muhatap aldı, ne de Erzurumluluk iddiasında bulundu. Paraşütle inen -Ki, AK Parti bunu çok seviyor, önceki dönem de aynısını yapmıştı- kadın adayımız. İnşallah Tortum'un Güney'de olduğunu söylemez!
Zehra Hanım, Tekmanlı. Narmanlı Camii'nin eski imamlarından Mazhar Hoca'nın kızı;  yani Kürt... AK Parti, böylelikle bir adım daha öteye geçerek, Çatlı Cengiz Yavilioğlu'nun yerine, Tekmanlı Zehra Taşkenli'yi tercih etmiş oldu. 
İbrahim Aydemir...
Erzurum'un da AK Parti çevresinin de çok iyi bildiği bir isim...
AK Parti'nin kurucularından... 12 yıldır hiç yan çizmeden AK Parti saflarında. Liste dışı bıraktıklarında da AK Parti'den vazgeçmedi, listenin altısına koyduklarında da... Sonunda parti kurmayları istikrarı ve sadakati ödüllendirmiş oldu. Başka bir ifadeyle, tekkeyi bekleyen çorbayı içti. Bir yanı Tortumlu bir yanı Ovalı. Ak Parti'nin Türk adaylarından... Bir yanıyla meslektaşımız, başka bir yanıyla da işadamı?Ama hep AK Partili?
Abdürrahim Fırat...
Fırat soyadına dair çok şey söylemeye gerek yok. Erzurum'un en bilinen ailelerinden biri... Abdurrahim Fırat avukat. Şeyh Said'in üçüncü kuşak torunu. AK Partili, hem de başından beri sadık bir partili... Bir çok akrabası HDP'yi tercih ederken O Ak Parti'de kaldı. Kürtçü olmayan Kürt bir hemşerimizdir. Tekmanlı'dır. Yani hanım adayımız Zehra Taşkesenlioğlu ile aynı ilçeden...
Zafer
Tarıkdaroğlu...
Zafer Tarıkdaroğlu, bu listenin en genç ismi... İyi bir Erzurumlu, dinamik ve sevgi dolu bir kardeşimiz. Esasen Karayazılı, yani Kürt orijinli bir aday... Recep Akdağ'la başlayan Sağlık Bakanlığı serüveni, Mehmet Müezzinoğluyla da üst düzeyde devam etti. Listedeki yeri çok içaçıcı değil, ama genç bir aday olarak esaslı bir başlangıç yapmış oldu.
MHP...
Beklenti oydu ki, MHP'nin liste başı Oktay Öztürk olacak. Bahçeli sürpriz yaptı. Öztürk'ü Mersin'e, yerine de bu partide yıllardır fedakarlık eden Kamil Aydın'ı aday gösterdi.
MHP'nin bir vekil çıkaracağı ayan beyan ortada...
Sanki tarih tekerrür edecek gibi:
AK Parti 5, MHP 1...
Ha bir ihtimal daha var. O da HDP'nin barajı geçmesi...
Şayet HDP barajı geçerse Erzurum'daki tablo şu olur:
AK Parti 4, MHP 1, BDP 1...
AK Parti, kendince Erzurum'u yarı yarıya Kürt, yarı yarıya da Türk şehri olarak düşünmüş olacak ki vekil adaylarının üçünü Türk, üçünü de Kürt olarak belirlemiş...
Lâkin, kazın ayağı hiç de öyle değil.
Zira AK Parti'nin bu üç Kürt adayının (Abdürrahim Fırat harıç) Güney'de karşılığı yok. Yani HDP'ye oy verecek Kürt seçmen üzerinde bu iki isim hiç bir şey ifade etmiyor. Zaten muhtemelendir ki, iki Kürt aday (Zehra Taşkesenlioğlu ve Zafer Tarıkdaroğlu) Kürtçe de bilmiyorlar.
Üç Türk aday, üç de Kürt aday... Eğer hesap buysa, AK Parti fena halde çuvallamış durumda...
Türk adayları biz kabul ediyoruz.
Efkan Alâ, Adnan Yılmaz, İbrahim Aydemir... Eyvallah...
Fakat Kürtler hiç de bizim gibi düşünmüyor.
Sonuç?
Sonuç, tabii ki seçmenin kararıdır, yapacağı tercihtir.
Demokrasi, o tercihe saygı göstermektir.
Haydi hayırlı olsun...
Ha bir de CHP var...
Liste birde ve ikide kim var bilmiyorum ama liste üçte aslan gibi bir meslektaşımız var, Orhan Bozkurt...
Orhan hayatı boyunca olduğu gibi yine fedakârlığa razı olmuş.
Fakat artık bu acımasız sistem değişmeli...
Şair diyor ya, "Usta ölmek hep bize mi düşüyor"
Öyle oldu be Orhan...
Ama sen her halde yiğit bir Erzurumlusundur...
Ölümün de üstesinden gelirsin...
Orhancığım unutma, yoksul şehirlerin yoksul çocukları sadece taşınacak bir yük, itilecek bir tren olduğunda hatırlanırlar...
Ama o yoksul kentin gazetecileri olarak biz hep Orhan Bozkurt diye birini biliyoruz.
Namuslu bir gazeteci, haysiyetli bir solcu....
CHP bunu bilmediyse, bu senin suçun değil be Orhancığım… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.