Hayatta dayanak bilgidir. Bilgi kutsaldır. Bilgi kutsalımdır. Yazmak, konuşmak, tartışmak, münazara bilgi ister. Temelini ilk İlahi emir “oku” bilgiyi işaret eder. Oku emri; Kuran’dan ve sonra diğer bilgilerden yoksun kalmamak anlamındadır.

Hepimiz ekonomi konuşmaya, tartışmaya meraklıyızdır. Herkesin ekonomi alanında fikri vardır ama üç kelime okumayız, televizyondan ekonomi kanallarını izlemeyiz. Ekonominin ilk kuralı olan “üretmek” kelimesine anlam yüklemeden ülke ekonomisini, enflasyonu, hayat pahalılığını çözeceğimize inanırız. Beni maliye bakanı yapsalar şipşak çözerim diyen çok iddialı insanlarımıza da sıklıkla rastlamamız bu yüzdendir.

Bilgi olmadan pratik çözüm de maalesef olamıyor.

Batılılaşmayı tartışan; batının pozitif ve düz mantıklı insanlarını tanımayan bir tartışma gerçekçi olabilir mi? Aslında batı sandığımız kadar ne çok ahlaksız, ne çok zengin! Sadece profesyonel düşünceye sahip ve gerçekçi! Batılılaşma taraftarı veya karşı olanların tartışmalarına şahit olduğumda şu kanaate vardım; iki tarafın da somut bir fikri yok. Bakış açısı dar ve bilgiye dayanmıyor. İki tarafta din üzerinden algılıyor ve din üzerinden yorum yapıyor. Batıda pozitiflik dinin değil rakamların hayatta olması demek ve bu dini inkâr anlamına gelmiyor.

Batıda sistem kontrolü ve üretimi esas alır! Bizde bir kısmımız batının emperyalist davranışlarını ve nasıl para kazandıklarını anlamaya çalışırken, bir kısmımız batının çökmüş ahlakından söz eder. Eğer hayatımızdaki ahlak yapısını tarafsız bir hâkime yaptırabilsek, o zaman göreceğiz ki; bizim ahlak yapımızın önce dinimize uymadığını görürüz. Sadece günlük adi polisiye vakalarından tecavüz, taciz, dolandırma, şiddet ve gıda olarak bizlere neler yedirdiklerini düşündüğümüzde çok sosyal ahlaktan söz edecek durumda olmadığımızı görürüz.

Batılıların ben rakamsal düşündüklerini çok iyi biliyorum. Rakamsız düşünmeyi öğrenmeliyiz. Grafikler, istatistikler, kıyaslamalar pozitif düşüncenin temelini oluşturuyor. Batılı insanlar tartışırken çizelgelerle ve kıyaslamalarla tartışıyorlar.

Niçin, ne kadar, nasıl soruları insanları yönlendiriyor.

Bu kendi bütçemizi yönetmek ve korumak için bile çok önemli!

Batıya benzemek derken ben bunları anlıyorum!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.