Milletlerin, toplumların ve şehirlerin var olmasındaki etkiler içinde efsaneleri, masalları, hikayeleri, kahramanları, sahip oldukları maddi ve manevi varlıklarından ileri gelir.

Kurban Bayramının üçüncü günü Gümüşhane'de bulunmam nedeniyle şehirden 17 kilometre uzakta ve yolları güzel asfaltlanmış araçların gidiş ve gelişleri kolaylaştırılmış, dağın zirvesinde bulunan Karaca Mağarası'na günü birlik ziyaret gerçekleştirdik.

Mağarayı görmek için arcımızla tırmanışa geçtiğimizde geziyi tamamlamış geri dönen araçların yoğunluğunu gördük. Derken park yerine ulaştığımızda yüzlerce aracın park etmiş, insanlar dağın tepesinden muhteşem manzaraları seyrederken, bir taraftan çaylarını yudumlayıp serinlemek için dondurmalarını afiyetle yiyip sohbet ettiklerine şahit oldum.

Artık mağaraya girmek için kişi başı 8 liralık biletleri almış, Karaca Mağarasının içinde yol almaya başlamıştık. Tahta merdivenler, tahta gözetleme mekanları oluşturulmuş, misafirlerin rahatça seyretmelerine zemin hazırlanmıştı.

Sarkıtlar, dikitler tam bir görsel şölendi. 1965'lerde coğrafya derslerinde öğrenmiştik. Ama hiç böyle canlısını görmemiştik. Yıllar sonra coğrafya bilgisi işime yaramış, torunuma sarkıt ve dikitlerin oluşumunu anlatmıştım.

Evet Karaca mağarasını yeri ve yabancı yüzlerce turist gezerken birden Aziziye Tabyaları aklıma geldi. Tabiatın bağrında oluşan mağarayı yüzlerce insan gezerken, Türk Tarihinin dönüm noktalarından biri olan 93 savaşı ve onun destanının gerçekleştiği Aziziye tabyalarını neden kimseler gezmiyordu.?

Gerçekte Çanakkale destanı ne kadar önemliyse Erzurumlu Paşa kadınların Ruslarla yaptığı ve Ruslarının mağlubiyetiyle sonuçlanan Aziziye destanı o kadar önemliydi.

Peki ama neden insanlar Erzurum'a gelip bu ecdat yadigarı yerleri gezmiyor? Soluklanmıyor? dedelerine bir Fatiha göndermiyordu? Hep bunları düşündüm? Bilmem hatamı ettim...!

Tarih deyince kahramanlıkla başlayan günümüz nesli peki neden karaca mağarasına gösterdiği ilgiyi Aziziye tabyalarına göstermiyordu?

Sözgelimi yolların bakımlı olması, kafeteryanın hizmetleri, yerlerin temiz tutulması ve görevlilerin görevlerini yapmasının yanında Karaca mağarasının reklamlarının iyi yapılmış olması olamaz mı?

Aziziye tabyaları Dadaşların maddi ve manevi katkılarıyla yapılmış savaşta kanları ve canlarıyla vatanın vat olması için her fedâkarlık yapılmış? Peki neden reklamı yapılmamış?

Neden gelen konuklara rehberlik edecek insanlar yetiştirilmemiş? Neden Tabyalara ziyaret için gelenlere ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetler ön plana çıkarılmamış?

23 tabyadan oluşan bu muhteşem ve muazzam anıtları birbirine bağlayan yollar neden yapılmamış?

Evet bütün bunlar yapıldığında elbette ziyaretçi sayısı artacak, gelen yerli ve yabancı konuklara şehri tanıtacak ve şehrin ekonomisine yaralar sağlanacaktır.

İyide bütün bu organizasyonu kim veya kimler yapacak? Efendim Tabyalar Milli Parklar Müdürlüğü emrinde onlar yapsın demek kolaycılığa kaçmaktır..

Yapılacak şey şehri yönetenler; Valilik, Belediye Başkanları, Milli Parklar Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, İki Üniversitemiz, Sivil toplum kuruluşları, Otelciler el ele vererek ve yeni bir zihniyetle, yeni bir anlayışla, yeni bir vizyonla meseleye sahip çıkıp çözüm üretmeleri gerekir...!

Bunlar yapılmaz ise sadece toplantılarda güzel sözler söyler, günümüzü gün eder, Karaca Mağarası ve Aydıntepe Mağarasını uzaklardan seyreder dururuz.

Sonrada şikayette bulunup ah, vah ederiz..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Belgin Birgören 2017-09-07 23:46:26

Biz bu konuda başlangıç yapıp, imza kampanyası başlatabiliriz..