Dile kolay, tamı tamına 5 sene hastanelerde geçen bir süreç... 
Eski ismiyle Aziziye Araştırma Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesi, Palandöken Devlet Hastanesi, Şifa Hastanesi ve Yakutiye Araştırma Hastanesi Kardiyoloji hastanesi ile birlikte son 14 günlük Yakutiye Araştırma Hastanesi İntaniye servisi.
Araştırmalarım sonucunda intaniye servisinde yatan hastalar KKKA,  Enfeksiyon, Bağışıklık, İmmünite, Dizanteri, Çiçek hastalığı, Kuşpalazı, Difteri, Grip, Sarılık, İshal, Kabakulak, Kuduz, Mantar, Şarbon, Tenya, Tifo, Tetanoz, Uyuz, Veba, Zona hastalıklara enfeksiyon hastalıkları bölümü bakıyor... Buraya kadar her şey güzel...
İntaniye servisine babamı yatırdığım ilk gün servisteki burnuma gelen o rahatsız edici koku ve dikkatimi çeken tüm hasta odamarının kapılarının kapalı olması...
Bir bayan asistanın gelerek babam hakkında çeşitli soruların sorması ile birlikte intaniye servisindeki korku dolu maceranın başlangıcı ile birlikte tedirginlik dolu saatlerin başlaması...
İlk günün gecesi hemşireye sordum?  neden diğer odaların kapıları kapalı sarılık, KKKA ve diğer enfeksiyon rahatsızlıkları olan hastalar var dedikten sonra bizim kapımız açık o halde bizi neden uyarmadınız diye sordum bilmem dedikten sonra içime bir ürperti bir tiksindi girdi... 
Bize söylenilen babamın diğer rahatsızlıkları yanında böbreklerinde oluşan iltihap için intaniye servisinde gittiğimizdi...
Buraya kadar iyi de ağır enfeksiyon hastalıkları olanlar ile hepimiz bir arada yatıyoruz ve servis kontrolsüz giriş ve çıkışlar... 
Birkaç gün sonra karşımızdaki ağır enfeksiyon hastasının odasında hasta bakıcıların maskeli ve eldivenlerle  sadece deterjanla yüzeysel olarak temizlik yaptıklarını gördüm. 
4. Günümüzde  ise ilk gün babama gelip sorular soran asistan doktorun yanına giderek babam hakkında bilgi almak istediğimi belirttim. Ama kendisinin babama bakmadığını söyleyerek beni başından savmak istedi. Ben de kimin baktığını sorduğumda erkek doktor ismi verdi. Diğer doktorların yanına gittiğimde onlar da bakmadığını söylediler tekrar beni o bayan doktora yönlendirdiler. 
Neyse ki sonunda kabul edebildi kendisinin baktığını ve sırası ile sorularıma yarım yamalak cevap verebildi.
5. günümüzde ise bölüm başkanı Mehmet BARLAK ve asistanları ile birlikte vizite geldiler Bölüm başkanı il dışında olduğundan ilk defa babamı kontrol ediyordu. Babam da hafıza kaybı ve unutkanlık olduğunu söyledim Bölüm Başkanı Mehmet BARLAK o bayan asistan doktora dönerek hasta büyük ıdrara çıkıp çıkmadığını sordu o da çıktığını söyledi. (Hastamızı günlük kontrol de tutuyor ya güya ) bayan asistan çıktığını söyledi, ben de bu servise yatmış yatalı babamın ıdrara çıkmadığını söyledim. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet BARLAK asistanına dönerek en son hastayı ne zaman kontrol ettiğini sordu bayan asistan doktor kahkahalarla  cevap verdi. Mehmet Barlak'ın asistanına sinirlendiğini düşünürken kahkaha tufanına kendisininde karıştığını gördüm. Ne kadar lakayt ve disiplinsiz bir servise geldiğimi bir kez daha anladım. 
Ben gene ara sıra bayan asistana babam hakkında sorular soruyordum  ve her defasında bana durumunun iyi olmadığını söylüyordu. 
Ben ara sıra odamızı dezenfekte ediyordum ama deterjanla  değil, dezenfektanla... Ama ortam dezenfektanı yapamıyordum, çünkü hastam yatıyordu.
Son  13.  güne geldiğimizde Cuma günü taburcu edeceklerini söylediler ama bu arada babam o servisi girmiş gireli her gün daha kötüye gidiyordu.
En son 07 HAZİRAN 2013 geldiği günün sabah babam artık koparken konuşmuyordu taburcu işlemlerini yaparken adını bilmediğim o serviste çalışan bayan doktora sordum... "Hocam siz burayı nasıl dezenfektan yapıyorsunuz?" Hoca, "temizlik malzemeleri ile" dedi. Ben de, "nasıl olur." dedim, koskoca intaniye servisi sadece temizlik malzemesi ile mi dezenfektan yapıyor. "Evet" dedi. 
"İyi de yüzeyler tamam diyelim ya ortam dezenfektanını nasıl sağlıyorsunuz" dedim, Bir şey yapmadıklarını söyledi. Ben de bir dezenfektan ismi verdim kendisine bu hidrojen peroksit le ortam dezenfektanının sağlaması gerekmiyor mu dedim evet dedi neden yap mıyorsunuz dediğimde ise aldığım cevap çok ilginçti idare pahalı bulduğundan almıyor düşündüm biran insan sağlığından daha mı  pahalıydı dedim makinesi toplamda 350 tl ile 500 tl arasında değişiyor bir litre ilaç ise topu topu 35 tl bir litre ilaç ile buradaki bütün hasta kovuşları en az 2 defa dezenfektan yapılır dedim kendisinin yapabileceği bir şeyi olmadığını söyleyerek yanımdan ayrıldı.
İşin en ilginç tarafı Taburcu edilen hasta evinde ayakta veya iyi bir şekilde gider oysaki biz hastamızı eve ambulansla götürüyoruz. 
Ve taburcu ettiğimiz hasta babamızı gece saat 21:55'te ise Hakkın rahmetine nail oluyor.
İntaniye servisi ve bölüm başkanı olan Prof. Dr. Mehmet BARLAK geçen bir tv de KKKA hastalıları hakkında bilgi veriyorken dikkatimi çekti intaniye servisinin  standartların üstünde hizmet verdiklerini belirtiyordu?
Babasını kaybetmiş bir hasta yakını olarak soruyorum?
Böbrek iltihabı olan ve vücut direnci düşük olan bir hastanın KKKA hastalarının yanında  sarılık hastası olan hastalar ile aynı serviste yatmaları doğru mu?
Bu riski nasıl göz önüne alabiliyorsunuz?
İntaniye servisindeki sadece yatan hastalar değil, aynı zamanda hasta yakınları da risk altında değil mi ?
İntaniye servisindeki girer girmez alınan o koku nereden geliyor?
Bu hastanenin başhekimi ve yönetimi nerede ve ne iş yapar ?
Standartların üstünde hizmet veren bir servis neden dezenfektan kullanmaz sadece temizlik malzemeleri ile dezenfektan yapılır?
Şimdi tüm hastane idaresine  Bu mu sizin standartların üstündeki hizmet anlayışınız ?
Bunun hesabını kim soracak?
Sizin için bir insanın değeri  hem maddi hem de manevi değeri ne kadar ?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
erzurumlu @nuri kalaycı 2013-07-28 16:03:49

nuri kalaycı, senin işin ne kardeşim. sen o temizliği yapmak ve hastaların pisliklerini kirlettikleri yerleri odaları temizçlemek için para alıyorsun. bu senin ekmek kapın ve yapmak zorundasin. buradan aldığın ekmediğinide çoluk çocuğunla yiyorsun.çoluk çocuğuna helal lokma yedirmen gerekir demi bir müslüman olarak.o zaman aldığın paranın hakkını vereceksin çünkü o para sana yine orada yatan hastalar ve yakınlarından kesilen vergilerden ödeniyor.laf yetiştireceğine işini yetiştir temiz yap o kadar.

Avatar
salih deniz 2013-07-16 01:29:22

mehmet nuri bey öncelikle babanıza allahtan rahmet sizede sabır diliyorum bu servis adı üzerinde intaniye her türlü mikrobik hasta orda kapılar al açık giren çıkan belli değil üstüne üstlük temizlik dezenfekten sıfır bildiğim kadarıyla hastalar intaniye servisinde özel bakıma alınmalıdır ama bu araştırma hastanesinde maalesef uygulanamamaktadır serviste bir asistanın hasta yakınına kaba saygısız davranması hoş bir durum değil kaldı ki onunla birlikte bölüm başkanınında aynı tutuma alet olması hiç hoş değil burda gördüğüm bir şey daha var bir doktor müsvettesi kendini haklı çıkarmak adına hasta yakınının doğru söylemediğini beyan ediyor ey ukala doktor ettiğin hipokrat yeminie saygın olsun hasta yakını yalancı sizmi doğru oldunuz yazık insan sağlığı bu kadar ucuzlamış burdan sağlık bakanlığını sağlık il müdürlüğünü ve üniversite rektörlüğünü denetime davet etmek en doğrusu olacak kanısındayım inşallah dikkat alınır yazılanlar başka hastalar ölmeden hasta sahipleri üzülmeden..

Avatar
ömer yıldız 2013-07-16 01:05:18

atatürk üniversitesi yakutiye araştırma hastanesinin en berbat en mikrobik servis olduğu kesin intaniye servisinin gördüğüm kadarıyla hocaların özel odaları taha titiz temizleniyor hocaların hastalarına daha bir önem veriliyor buda sanırım para kaynaklı diğer taraftan madalyonun başka yüzünden bakarsak prof.dr mehmet parlak yıllardır intaniye servisinin bölüm başkanı olarak çöreklenmiş servisin başına eşide aynı serviste sefa sürülüyor oh ne güzel erzurum mehmet nuri beyin babasına hak taaladan rahmet diliyorum lakin rektör beyin yada hastanenin yönetiminin bu konulara titizlikle eğilmeleri gerektiği inancındayım servisin daha titiz temizlenmesi ve ziyaretin dahi yasaklanması gerek .bölüm başkanı bunlara bir açıklık getirir umarım.

Avatar
askan25 2013-07-15 18:29:23

arkadaşlar hastanede hastalarda doktorlarda asistanlarda bizim lakin herkes görevini yaparsa nuri bey demişki 48 saat de 36 saat duruyorlar istisnasız 36 saat hasta bakmıyorlar bir oyle bile olsa görevleri bu ise yapmak zorundalar kimse anlamaz kaç saat çalışmış efendim işi o ise olacak ve yapılacak çalışma saatlerini hastalar mı yoksa hasta yakınlarımı ayarlıyor dediğiniz saatleri bakanlık yapıyor o zaman sıkıntı yok.asistanlar hastanede köle gibi çevresinde ise ordinaryus profesör gibi takılan şahsiyettir.sorulara bile taksitle cevap veriyorlar.
dezenfeketemi yapılıyor ç.suyu mu dökülüyor yoksa başka bir maddemi ama koku var hijyen yok zaten

Avatar
nuri kalaycı @Mehmet Nuri ALİM 2013-07-14 01:58:50

mehmet nuri bey hidrojen peroksit yüzey dezenfektanı olarak kullanılır doğru ama hastanedeki yüzeylerde bulunan dirençli yani hasta için tehlike arz eden mikroorganizmaların çoğunun gram (-) dediğimiz türden olduğunu ve hidrojen peroksitin de aksine daha çok gram (+) mikroorganizmalara etki ettiğini dolayısıyla yüzey ya da ortam dezenfektanı olarak çok da etkin bir çözüm olmadığını biliyor musunuz?

Avatar
Mehmet Nuri ALİM 2013-07-13 22:45:30

l nuri kalayci kardeşim, bizim begenmediğimiz sizin begendiğiniz çamaşır suyu algiadlı yani kansorijen madde içermektedir. özellikle intaniye servisi gibi bir yerde sadece bir paspas çözüm değil biz ortam dezenfektanında yapılmasını istedik mademki sağlık çalınsınız hidorojen peroksit in de ne anlama geldiğini bilmen lazım ben kendim bayan doc. dr la görüştüm yapılmadığını söyedi hatta idareye söylenmesine rağmen alınmadığını üstüne basa basa söyledi bayan asistana gelince benim 5 senem hastanelerde geçti ama bütün asistanlar hastalarını çok iyi tanıyordular biz özel bir ilgi beklemedik sadece hastanmızın durumunu sorduk. dr m. ali size gelince herşeyi neden diğer servisleri değilde intaniye ile alakalı olarak bunları yazdım bunu sizin şahsınıza değil ama tüm türkiyeye ıspatlayacağım sanırım siz hiç intaniye servisine gitmediniz önce gidin araştırın sonra çıkın konuşun

Avatar
nuri kalaycı 2013-07-12 19:36:59

öncelikle meftaya allahtan rahmet diliyorum,bir sağlık çalışanı olarak hastanede kullanılan çok çeşitli ve tesirli dezenfektanların olduğunu ve intaniye servisinde de bunlarin kullanildiğini hatta bütün hastanede de üstüne basa basa bu dezenfektanlari kullandirttiğini bi̇li̇yorum,ayrica sizin beğenmediğiniz çamaşir suyu en kuvvetli̇dezenfektanlardan biridir ve hastanede her servis çamaşir suyu ve i̇lave edi̇len başka dezenfektanlarla sürekli̇ paspas edilir.intaniye servisi de hastanedeki̇ en hasta dostu ve i̇lgi̇li̇ kli̇ni̇klerden bi̇ri̇dr.48 saati̇ni̇n 36 saati̇ni̇ hastanede geçi̇ren ve 20-30 hastanin ayni anda takibi̇ni̇ yapan bi̇r asi̇standan özel i̇lgi̇ alaka beklemek haksizliktir.başka devlet dai̇releri̇nde giki çikmadan sira bekleyen,kafasini kaldirip i̇nsanin yüzüne bakmayan görevli̇lere ses çikaramayan vatandaşimiz nedense hastanelere geldi̇ği̇nde aslan kesi̇li̇yor,sağlik çalişanlari için en önemli şey insandir ama bizim de insan olduğumuzu unutmayin...

Avatar
dr m.ali @Op.Dr.Zakir ARAZ 2013-07-12 19:14:03

reklam amaçlı yazınız hekimliğe yakışmıyor,alkol bazlı dezenfektanlar her hastanede kullanılmakta ve çok iyi sonuçlar alınmakta ,ayrıca her hasta yakınının yazdığının tamamen doğru olmadığını siz de biliyorsunuz,bir hekim olarak ben de sizden utandım