Erzurum’da Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ve iki gün önce Erzurum’da bin 535 kilo eroin yakalamasıyla Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekoru daha kırıldı. Bu olayı kamuoyu ile paylaşmadık, işin ucuna ulaşmak istediler. Hemen ilgili istihbarat çalışmalarıyla birlikte işin organizatörü ve lideri de dün akşam saatlerinde İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yurt dışına kaçarken yakalandı ve polis uçağıyla gözleri bağlı şekilde Erzurum’a getirildi" dedi.

admin
admin
27 Ocak 2019 Pazar 12:31
Erzurum’da Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek'te Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının düzenlediği Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Uyuşturucunun Türkiye’yi geçtikten sonra Avrupa’yı her taraftan sarmaya başladığını vurgulayan Bakan Süleyman Soylu, “Verdiğimiz mücadelenin sadece kendimiz için olmadığını ifade ederken kastettiğim işte budur. Mücadelemizin kapasitesi ile ilgili bir kıyaslama yapılabilsin diye ifade etmek isterim; 2016’da Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin tamamı toplamda 4.27 ton eroin yakaladı. Bizim tek başımıza yakaladığımız miktar ise 2017 yılında 15 ton, 2018 yılında da 17,9 tondur. Toplamda da 20 tonu aştık” şeklinde konuştu.

Operasyon rakamlarından bahseden Bakan Soylu, “2016 yılında 86 bin 830 operasyon yapmıştık, 2017’de bu sayıyı 118 bine çıkardık ve 2018 gerçekleşmemiz de 147 bin 562 olmuştur. Londra’da 2012 yılında bir kilogram eroinin 16 bin pound olduğu, ancak Türkiye’nin başarılı operasyonlarıyla 2018 yılında bu fiyatın 22 bin pounda yükseldiği bizzat uluslararası raporlarda ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra kur farkları ve alım gücü dikkate alındığında Avrupa’da uyuşturucunun Türkiye’ye göre çok daha ucuz olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’de fiyatın yüksek olması, maddeye ulaşmanın Avrupa’ya göre daha zor olduğunu göstermektedir. Ve bu da Türkiye’nin arz ile mücadelesindeki başarısının göstergesidir” diye konuştu.

"KÜRESEL CANAVAR"

“Uyuşturucu meselesinde küresel bir canavarla savaşıyoruz” diyen Soylu, şöyle konuştu:

“Ve genellikle uyuşturucunun insana verdiği zararlara odaklanıyoruz. Belki çoğumuz bunun küresel finansman anlamında nasıl bir büyüklüğe sahip olduğunun farkında bile olmayabiliriz. Avrupa’da sentetik uyuşturucu üretebilmek için, çok gelişmiş laboratuvarlar kullanıyorlar. Keza Afganistan’dan bölgenin karışıklığını da düşünürseniz bin bir zorlukla 2-3 bin rakımlı dağlardan, lojistik maliyeti yüksek değişik yollardan Avrupa’ya kadar eroin ve esrar gidiyor. Bazen tırlara, otomobillere gizli bölmeler yapıldığını, insanların kurye olarak hayatını tehlikeye attığını, hatta uyuşturucuyu poşetlerle yutarak kontrollerden geçmeye çalışan insanlar olduğunu görüyoruz. Böyle büyük maliyetlere katlanmanın tek sebebi olabilir, o da dönen kirli paranın büyüklüğüdür.”

"ÖNEMLİ İSİMLER YAKALANDI"

Küresel uyuşturucu ticaretinin toplam büyüklüğünün tahmini miktarının 426 milyar dolar, üst seviye tahminin ise 652 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “Yani ortalama 500 milyar dolarlık küresel bir felaket söz konusu. PKK’nın uyuşturucudan elde ettiği gelir yılda 1,5 milyar dolar. Hiç kimse bana PKK’nın etnik terör örgütü falan olduğunu söylemesin. Yalandır, safsatadır ve sahadaki gerçeklerle hiç ilgisi yoktur. PKK, bir insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti örgütüdür. Hatta bu gerçeği ABD bile resmi raporlarla itiraf etmiştir. Geçtiğimiz Aralık ayında yine Antalya’da bir uyuşturucu seminerinde ifade etmiştim. 2009 yılında ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi, PKK’nın üst düzey yöneticileri olan Murat Karayılan ve iki kişiyi daha 'önemli yabancı uyuşturucu kaçakçıları' olarak ilan etmiştir. Aynı ofis, 20 Nisan 2011 tarihinde Cemil Bayık, Duran Kalkan ve diğer bazı sözde yöneticileri özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçıları olarak ilan etmiş ve bunlara ilişkin finansal tedbirleri devreye aldığını duyurmuştur. Buradaki paranın büyüklüğü, küresel güç mücadelesi üzerinde, küresel şiddet üzerinde, göç üzerinde doğrudan etkilidir” dedi.

ERZURUM'DA TARİHİ YAKALAMA

Yapılan uyuşturucu operasyonları hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Soylu, “2018 Aralık ayı başında Erzincan’da o gün için tek seferde Cumhuriyet tarihinin en büyük yakalaması olan bin 271 kilo eroin yakalamasını gerçekleştirdik. Yine 2018’in son günlerinde İpsala Sınır Kapısı’nda 1,5 ton esrar yakalandı. Ve iki gün önce Erzurum’da bin 535 kilo eroin yakalamasıyla Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekoru daha kırıldı. Bu olayı kamuoyu ile paylaşmadık, işin ucuna ulaşmak istediler. Hemen ilgili istihbarat çalışmalarıyla birlikte işin organizatörü ve lideri de dün akşam saatlerinde İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yurt dışına kaçarken yakalandı ve polis uçağıyla gözleri bağlı şekilde Erzurum’a getirildi” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 27.01.2019 12:32
Anahtar Kelimeler:
ErzurumUyuşturucuOperasyon
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.