Bölgenin en büyük kenti olan nam-ı diğer dadaşlar diyarı Erzurum, her geçen gün daha fazla geriye, daha fazla küçülmeye devam ediyor. Hatta en hızlı küçülen şehirlerden bir tanesi.Nasıl mı? Hemen izah edelim; 1927 yılında ülkemiz içerisinde yaşayan her bin kişiden 20 tanesi Erzurum’da 16’sı Gaziantep’te yaşıyordu. 1980’li yıllarda, Erzurum ile Gaziantep’te yaşayanların sayısı eşitlendi. Her bin kişiden 18’i bu iki şehirde yaşamaya başladı. 2012 yılında Erzurum’da yaşayanların sayısı 10’a Gaziantep’te yaşayanların sayısı ise 25’e çıktı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Gaziantep’ten büyük olan Erzurum bugün Gaziantep’in yarısı kadar oldu. Sonuç; Gaziantep Türkiye’nin en önde gelen sanayi ve ticaret şehirlerinden birisi. Erzurum ise, bildiğiniz gibi…

Vatanın bile borçlu kaldığı Erzurum’da önceki yıl hükümet tarafından duyurulan hatta Erzurum Valisi tarafından ‘’İstihdam sözü’’ verilen Cazibe merkezleri projesi kapsamında, en çok ilgiyi Erzurum görmüş olmasına hatta talepleri karşılamak için sürekli olarak arsa tahsisi yapılmasına rağmen, sonuç yine hüsran oldu. Hayata geçmesi halinde şehrin mahkus talihinin değişmesine neden olacak ‘’Cazibe merkezleri projesi’’ söylendiğiyle kaldı. Söylentilere göre; hükümet projeyi rafa kaldırdı. ‘’Büyük işlerle’’ uğraştıklarını söyleyen siyasilerden de bu konuyla alakalı olumlu ya da olumsuz tek kelam eden yok. Zaten kimsenin de umurunda değil.

Önceki yıl yerli yabancı onlarca firmanın proje kapsamında yatırım yapmak için akın ettiği Erzurum’da hayaller bu sefer hükümet tarafından yıkıldı. Sebep ya da nedeni nedir şimdilik bilen yok. Şimdilik bunlar birer söylenti ama ilginç olan gerçeğe çok yakın olması. Çünkü, koskoca bir yaz sezonu geride kalırken, taş üstüne taş konulmadı. 2. Organize Sanayi Bölgesi altyapı olarak yatırımlar için hazır hale gelmiş olmasına rağmen ne gelen var ne de giden. Şimdi gözler iktidar partisinin siyasilerinde. Bir başka ilginç sonuç ise, sadece seçim zamanları ortaya çıkan şehirdeki muhalefet partilerindeki zatların konudan habersiz ve ilgisiz olması. Kimse de sıkıntı edip, bu iş ne oldu demeyişi…

Yıllar boyunca hükümetler tarafından bölgeye yönelik uygulanan teşvik yasaları bölge dışındaki şehirlerin canlanmasına, hareketlenmesine neden oldu. En başta anlatmaya çalıştığım Gaziantep örneği de bunun bir ıspatı. İki il arasındaki nüfus rakamları gerçeği tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeye yeter sanırım. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin ilk on ekonomisi ve mega kentleri arasında olan Erzurum’un geldiği noktada siyasi gücümüzün ne kadar kuvvetli ve ne kadar da tuttuğunu koparan siyasilerimiz olduğunu ortaya koyuyor. .!

Erzurum, ilk başta dediğimiz gibi, en hızlı küçülen şehirlerden birisi olmaya devam ederken, yatırımcılar için hazırlanan arsalar kar altında baharı beklerken, yaklaşık bir yıldır umutla yatırımcıları bekleyen şehir ahalisi de birer ikişer valizlerini topluyorlar.

İktidar ve muhalefet siyasilerinin bilgilerine…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.