Ticari hayatımızda şirketleşmenin büyük önemi vardır. Özellikle kurumsal yapılara olan güven gelişmiş ekonomilerde bu önemi daha da artırmaktadır. Türkiye’de de ticari hayatta bu durum son yıllarda ön plana  çıkmaya başladı.
Bu hususta söz konusu şirketlere yönelik değişiklikler hayatımıza girmeye başladı. Buna göre esas sermaye artırımında da değişiklikler yapıldı ve kanuni düzenlemelere gidildi.
6762 sayılı eski Ticaret Kanunu, anonim şirketlerde asgari sermaye tutarını 50 bin TL, limitet şirketlerde de 5 bin TL şart koşuyordu.
Ancak Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nda, anonim şirketlerin asgari sermaye tutarı 50 bin TL olarak aynı tutulmuş, limitet şirketlerin sermaye tutarı ise 10 bin TL’ye çıkarılmıştır.
Fakat ne yazıktır ki piyasada halen daha eski Ticaret Kanununa göre kurulan esas sermayeleri eski kanuna göre ve hatta daha aşağıda bulunan anonim ve limited şirketler bulunmaktadır.
Uygulamada ki bu sıkıntılı durum 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20/1 inci maddesi ile, Temmuz 2012’den önce kurulmuş olmasına rağmen sermayesi 50 bin liranın altındaki anonim şirketlere, yeni Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde, yani en geç 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini 50 bin TL’ye yükseltmeleri için süre bırakmıştır.
Yine değişiklik yapan aynı kanununda yer alan aynı maddeye göre Temmuz 2012’den önce kurulmuş olmasına rağmen esas sermayesi 10 bin TL’nin altında kalan limitet şirketler de, en geç 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini 10 bin TL’ye yükseltmek zorundadırlar.
Kısacası limited ve anonim şirketler kanunlara göre esas sermayelerini kanunda belirtilen sınırlara çıkarmak zorundadırlar.
Peki esas sermayelerini yükseltmeyen anonim ve limitet şirketlerin durumu ne olacak? Şöyle ki eğer anonim ve limitet şirketler kanunda belirtilen tarihe kadar esas sermayelerini yeni Ticaret Kanununda ki rakamlara yükseltmezlerse hukuken bu sürenin sonunda infisah etmiş yani sona ermiş sayılacaklardır.
Tüm anonim ve limitet şirketleri ilgilendiren bu hassas alanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, 3 yıllık süreyi birer yıl olarak en fazla iki kere uzatma konusunda yetki bırakılmıştır. Buna göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkisini kullanarak süreyi ilk olarak 14 Şubat 2015 tarihine, sonra da 14 Şubat 2016 tarihine kadar uzatabilir.
Fakat bu durum ihtimalli bir durumdur. Bakanlık bu yetkini kullanmayabilir. Böyle bir yetki kullanma zorunluluğu bulunmadığından kanunda belirtilen sürelere dikkat etmekte yarar vardır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aslan Tuna 2014-02-09 01:25:42

değerli hocam kendini güncelliyorsun ama yaşadığın şehirde buna gerek var mı, herkes uyuyor fazla uyandırma milleti...

Avatar
Deya aslan 2014-02-06 20:57:51

hocam bu konuları televizyonda anlatın lütfen,insanlarımız okur-yazar ama okur değil, lütfen anlatınız,kaleminize kuvvet,ellerinize sağlık...

Avatar
dURSUN a. 2014-01-29 16:18:13

hocam yazıların iyi hoş ama bunları ticaret odalarında anlatsana, yazmak iyi de bir de anlatsan...