Anadolu’da altına yön veren üç-beş merkezden birisi Erzurum’da bulunan ve yaklaşık olarak 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Taş mağazaları. Kuyumcuların yoğunlukta olduğu tarihi çarşı, 2010 yılında dönemin büyükşehir belediye başkanı Ahmet Küçükler tarafından elden geçirilerek, çevre düzenlemesi yapılmış ve araç trafiğine kapatılmıştı. Yine 2013 yılında tarihi çarşının çehresinin değiştirilmesi için proje hazırlanmış ve dönemin Kalkınma bakanı Cevdet Yılmaz’ın onayı alınmıştı. Aradan geçen zaman sonunda değişen bir şey ne yazık ki, olmadı.

Erzurum’un mali değeri en yüksek olan, yani en pahalı çarşısı için hazırlanan projeyle, cadde tarihi doku korunarak, kapalı çarşı haline getirilecekti ancak görüntüye bakılırsa proje rafa kaldırıldı. Yüzden fazla kuyumcu dükkanının yanı sıra çok sayıda çeyizlik eşya mağazasının da bulunduğu şehrin en canlı caddelerinden olan Taş mağazalar, ne zaman kapalı çarşı haline dönüştürülür bilinmez ancak elden geçirilmesinin zamanı geldi de geçiyor.

İstanbul Taksim’i andıran Taş mağazalar, dadaşlar diyarının Taksim’i konumunda. Trafiğe kapalı olan 380 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğindeki cadde sadece Erzurum’un değil, tüm bölge insanının da birikimlerini yatırıma dönüştürmek için en çok ziyaret ettiği, insan trafiği yoğun şirin bir çarşı. Son yıllarda artan altın fiyatları, caddenin ziyaretçi sayısını her geçen gün daha fazla artırıyor. Erzurum’a gelenlerin mutlaka uğradığı çarşı, özellikle düğün arifesindeki ailelerin en çok aşındırdığı, Anadolu’daki ender çarşılardan birisi. A’dan Z’ye düğün alış-verişlerinin istisnasız sunulduğu en kapsamlı çarşı.

Belli ki, düğün-dernek işlerinin vazgeçilmez çarşısı olacağını öngören eskiler, caddenin üst girişinde buz gibi suyu olan iki tanede çeşme tasarlamışlar. Şabakhane ve Dabakhane çeşmeleri 150 yıldır gürül gürül akan sularıyla çarşıya yolu düşenleri (Damat ve gelinler ile dünürleri) serinletiyor. (Tabi ki, bu işin latifesi). Caddenin alt başında ise Erzurum’un erenlerinden olan Habip Baba’nın türbesi bulunuyor.

Geçmişin ve bugünün izlerini bir arada barındıran tarihi kuyumcular çarşısı, turizmde hedefleri olan Erzurum için işlenmeyi bekleyen bir Altın değerinde.

*** İyi bayramlar…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.